Koopwijzer Spiel (deel 3)

Arctic Scavengers (Rio Grande Games)

Eindelijk zal dit leuke kaartspel op Spiel te vinden zijn! De pruillippen na de afwezigheid op Spiel 2012 waren gewoon niet te tellen. Dat vroeg gewoon om een goedmakertje in 2013.

Een kort citaat uit mijn spelbespreking van 7 september 2009:

Arctic Scavengers speelt sneller dan Dominion. Met sneller bedoel ik hier niet het tijdsbestek dat u aan het spel spendeert, ik heb middels chronometrie al vastgesteld dat Dominion op dat vlak sneller door de bocht scheurt. Nee, ik bedoel de snelheid waarmee u weer aan de beurt bent. U wordt hier immers niet geconfronteerd met ellenlange reeksen van actiekaarten, ondertussen de secondenwijzer van uw keukenklok bestuderend. Minder actiemogelijkheden dus tijdens uw beurt, maar u wordt wel geconfronteerd met meer dilemma’s. En dat, beste medespeler, is een zeer goede zaak. U krijgt immers het gevoel dat u snel speelt. En dat gevoel wordt nog eens versterkt door het feit dat u snelheid én plezier gelijktijdig ervaart.”

U begrijpt dat u dit eens nader moet gaan bekijken in Essen, temeer daar in deze doos de HQ uitbreiding standaard wordt meegeleverd. En in tegenstelling tot Dominion is het thema hier wel nadrukkelijk aanwezig.

Mijn advies: KOPEN!

CV (Granna / Heidelberger Spieleverlag)

Het thema, stel uw eigen leven samen, intrigeert op zich al voldoende om hier een nadere blik op te werpen.

Als uw levenslijn meer dalen dan hoogtepunten vertoont is dit de kans om het nog een keertje over te doen, en beter. En nu doet u het met dobbelstenen en prachtig geïllustreerde kaarten.

Als u de resultaten van dat dobbelen slim beheert hebt u op het einde van het spel een CV om u tegen te zeggen. Dat u achteraf weer in uw zwarte gat van uw armzalige realiteit valt moet u er bijnemen.

Dit is mogelijk wat Foute Vrienden, Vette Feesten had moeten zijn.

Mijn advies: KOPEN!

Dark, Darker, Darkest (Queen Games)

Dark, Darker, Darkest is een bordspel waarin u zich in een erg groot huis bevindt dat bevolkt wordt – zeg maar gerust bezwermd – door zombies. In datzelfde huis bevindt zich een antidotum dat de hele mensheid kan redden. Dat antidotum bevindt zich in een kamer die is afgesloten met een stalen deur. Die deur kunt u alleen openen door het invoeren van een code in een computer. Die computer bevindt zich dan weer in een kamer die zich niet bepaald in de buurt van de kamer met het antidotum bevindt.

U weet wat u te doen staat. Onwillekeurig welt een bekende gladiatorkreet in uw gedachten op.

Komt daar nog bij dat u niet alleen tegen zombies oploopt, maar dat er zich ook nog andere creaturen in het woonhuis bevinden, creaturen wiens naam ik hier niet eens durf uit te spreken.

En alsof dat nog niet genoeg is wordt er bij het openen van de stalen deur een dynamiek in gang gezet die het meest accuraat kan worden beschreven als “dweilen met de kraan open”. Dat wat u opdweilt, beste medespeler, is bloed.

Dit – ik wik mijn woorden niet – is het beste dat Queen Games dit jaar in de aanbieding heeft. Ik had afgelopen vrijdag het genoegen dit te mogen spelen en ik was er helemaal weg van, net als mijn medespelers.

Prachtig materiaal, een originele insteek wat de beurtvolgorde betreft (die is er gewoon niet), constante dreiging van zombies en ander geteisem, tijdsdruk (die nog eens wordt opgevoerd door gesloten deuren en het zoeken naar codes om het antidotum vrij te spelen), moduleerbaarheid, intensief communicatief en als toetje krijgt u nog een eindspel dat het angstzweet op uw voorhoofd doet parelen als werd u net op de hoogte gebracht van uw belastingtoeslag voor het refertejaar 2012. Dat eindspel, medespeler, wijkt speltechnisch op een zodanig verfrissende manier af van wat u tot dan toe in het spel hebt gedaan dat ik durf te wedden dat u hetzelfde gaat denken als ik tijdens dat omslagmoment: WOW!

U hebt enkele beurten nodig om aan het concept en alle mogelijkheden te wennen, maar na die gewenning gaat u helemaal los.

Een van de beste zombiespellen op de markt.

Mijn advies: KOPEN!

Heart of Crown (Japon Brand FLIPFLOPs)

In Heart of Crown moet u een prinses op de troon zien te krijgen. Dat doet u door 20 invloedpunten te verzamelen voor uw tegenspelers dat doen en die punten vast te houden tot zij elk nog eens aan de beurt zijn geweest.

Heart of Crown is een deckbuilder die u confronteert met een nieuw gegeven: schaarste. En dat al van bij spelaanvang. Er zijn van elke soort immers slechts 5 kaarten beschikbaar op de markt. Die markt wordt van een gedekte stapel getrokken tot er 8 verschillende soorten op tafel liggen. Dat betekent dat er van sommige kaarten maar 1 (één!) exemplaar beschikbaar is. Dat betekent ook dat u om dit spel te kunnen winnen een goed tacticus moet zijn en geen strateeg. En dat is meer dan voldoende om mijn detectogoedspel-o-meter vol in het rood te doen slaan. Of groen, het is maar hoe u het bekijkt.

Mijn advies: KOPEN!

Lewis & Clark (Ludonaute)

Lewis & Clark is een race, vermomd als bord- en kaartspel, waarin u deelneemt aan een expeditie die het Noord-Amerikaans continent doorkruist, zo rond 1803.

U verzamelt goederen, ruilt en handelt en roept de hulp in van interessante en behulpzame personages die u onderweg ontmoet. Dat alles met één doel: als eerste de golfslag van de Grote Oceaan aanschouwen.

De persmap maak gewag van een totaal nieuw speltechnisch concept: het handbuilden. Persmappen worden best verorberd met een grote korrel zout maar dit lijkt me toch wat nader onderzoek waard.

Leuk is ook dat er een interessante solovariant wordt meegeleverd waarmee u een meerspelersessie handig kunt voorbereiden of uzelf kunt trainen om uw gezelschap later vakkundig in te maken.

Er wordt veel goeds verteld over dit spel. Het weinige negatieve nieuws dat circuleert heeft vooral betrekking op de speelduur.

Op basis van wat ik nu weet heb ik echt de neiging toe te happen.

Mijn advies: KOPEN!

 

Medespeler,

Hier eindigt mijn jaarlijkse Spiel voorbeschouwing. Ik hoop dat u er iets mee kunt. Ik wens u een voorspoedige reis, een behouden thuiskomst en daar tussenin pure spelmagie! Geniet ervan.

Dominique

 

Een gedachte over “Koopwijzer Spiel (deel 3)

 1. Beste Dominique,
  alweer BEDANKT! voor deze grandioze koopwijzer.
  Ik zal een bank moeten beroven wil ik voldoende cash hebben om al dit moois te kunnen kopen.
  Ook de voorbeschouwing was zeeer de moeite waard (zoals alle voorgaande jaren). HARTELIJK DANK !!!
  groeten en veeel plezier in Essen,
  ton

  Like

Reacties zijn gesloten.