Koopwijzer Spiel 2013 (deel 2)

Midnight Men (Filisofia Édition / Z-Man Games)

Meer dan drie jaar op de ontwerptafel, het kan niet anders of daar moet toch iets moois uit voortspruiten.

Het thema intrigeert, al houdt het zich op in een segment waarin men het ene blik superhelden na het andere opentrekt. Het artwork is fantastisch en niet bepaald wat u in een superheldenspel verwacht aan te treffen, heel vintage ook. Heel leuk om alleen maar naar te kijken en het zou me niet verbazen dat er ooit zeefdrukken aan spelersmuren komen te hangen.

Jammer genoeg zal dit Spiel 2013 niet halen, het blijft immers maar aan die ontwerptafel plakken.

Mijn advies: IN DE GATEN HOUDEN IN 2014!

One Night Werewolf (Japon Brand / 1Nite Werewolf)

Dit, medespeler, is een ander paar mouwen. De Weerwolven van Wakkerdam, gecomprimeerd in 10 minuten en 30 seconden.

Een dag- en een nachtronde, daar moet u het mee doen. En het speelt zelfs lekker weg met z’n drieën. Ik weet dat u nu zit te schuddebuiken van het lachen, maar het is zo. En op het moment dat u het uit het spel wordt gekegeld is het ook gelijk afgelopen. Daarmee wordt een van de grootste hinderpalen van het origineel vakkundig en met chirurgische precisie weggesneden.

12 euro voor 8 kaarten is uiteraard niet goedkoop, maar ik voorspel u dat dit een van uw beste kaartspelinvesteringen ooit wordt.

Ik raad u aan op donderdagochtend 24 oktober zo rond 10u in een weerwolf te transformeren en u als de weerlicht te reppen naar de Japon Brand stand, om u aldaar op dit ongetwijfeld erg begeerde kleinood te werpen.

Mijn advies: KOPEN!

Palmyra (Irongames)

Opdrachten krijgen van de grote Caesar hemzelf, het is een verre droom die u, gezien het extreme tijdsverschil, nooit zult kunnen realiseren.

Tenzij u het op uw keukentafel kan natuurlijk.

Carcassonne in het Oude Rome, zo kan men dit het best omschrijven.

Het blad van uw keukentafel gaat er mooier uitzien van zodra dit spel zich erop ontvouwt maar verwacht geen wonderen. Het blijft allemaal toch een beetje sober.

Veel strijd, toch eigen aan het tijdperk, moet u ook al niet verwachten. U houdt zich vooral bezig met het innen van belastingen. Dat is belangrijk want uw hoeveelheid bijeengeschraapte goudstukken bepaalt of u al dan de eindoverwinning binnenhaalt.

Ik denk dat u voorlopig best Carcassonne binnen handbereik houdt.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Pass the Pandas (Playroom Entertainment)

Daar gaan we weer, dobbelen alsof ons leven ervan afhangt.

Gelukkig blijft u hier niet dobbelen want uw ultieme doel is het zo snel mogelijk leegspelen van uw dobbelhandje. Jammer genoeg is het raamwerk waaraan dit spelletje is opgehangen nogal labiel.

Het lijkt me dan weer wel een leuk kinderspel. Daar moet u rekening mee houden als u hier op Spiel een blik op werpt.

Mijn advies: NADER BEKIJKEN INDIEN U KINDEREN HEBT!

Pathfinder Adventure Card Game: Rise of the Runelords – Base Set (Paizo Publishing)

PACGROTRLBS is momenteel het meest gespeelde spel ten huize van ondergetekende. Dat wil wat zeggen. Het is in mijn top 2000, die wordt samengesteld op basis van een schandalig groot aantal variabelen – waterbestendigheid is er eentje van – op enkele weken doorgeschoten naar nummer 9.

Dat komt door het thema, de originaliteit waarmee met uw levens wordt omgegaan, de snelheid van spelen, het ingenieuze gebruik van de verschillende locaties, de schoonheid van de kaarten, de handige en functionele inlay die u tijdens het spelen mooi van pas komt, de grote drang naar herspelen, het opwaarderen van uw karakter (u gaat van uw personage houden na een tijdje) de korte speelduur en last but not least het geslaagde huwelijk tussen een RPG en een ordinair kaartspel.

Puntenaftrek is er ook hoor. Er zijn nogal wat errata wat de kaarten aangaat en de spelregels – hoewel alles er wel instaat – zijn nogal ongelukkig opgebouwd. Maar dat kon de pret bij ondergetekende niet drukken.

Als u het fantasy genre genegen bent, op zoek bent naar een goed coöperatief kaartspel waarover u later verhalen kunt vertellen aan uw kleinkinderen, uw personage een heel levenspad wil laten bewandelen en op avontuur wil trekken mag u eigenlijk niet twijfelen.

Vraag wel een grote tüte.

Mijn advies: KOPEN!

Quantum (Funforge)

Als u al een dobbel-kaart-bordspel had moeten voorbestellen, beste medespeler, was het dit.

Een ruimtevloot bijeen dobbelen, wetenschappelijk onderzoek doen en zo snel mogelijk het kostbare kwantum ontginnen, dat zijn de dagelijkse besognes waarmee u tijdens het spelen af te rekenen krijgt. En uw irritante tegenspelers natuurlijk – er zijn nog zekerheden in het leven.

Moduleerbaar, bloedmooi, snel gespeeld en spannend tot op het einde. Dat zijn niet bepaald spelkenmerken waar ik in een wijde boog omheen loop.

Mijn advies: KOPEN!

Quicksilver (Split Second Games)

Racen met zeppelins, het lijkt een opwindende gedachte. Jammer genoeg wordt die opwindende gedachte toch enigszins getorpedeerd door de mankementen waarmee dit – overigens erg mooie, de doosillustratie even buiten beschouwing gelaten – spel af te rekenen heeft.

Met meer dan vier spelers blijft u er beter verre van, u moet aan de slag met kartonnen fiches in plastic houdertjes, uw tegenspelers morrelen voortdurend met uw plannen en dobbelstenen spelen een wel heel determinerende rol.

U krijgt wel een mooi dashboard meegeleverd, maar dat zal uw luchtdoop niet redden.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Rampage (Asmodee / Repos Production)

Als megamonster een stad vernietigen, welke gezonde manskerel heeft daar vroeger niet stiekem van gedroomd?

Wel, hier kunt u eindelijk aan de slag. En u bent echt zelf het monster want u mag met uw radioactieve superadem en uw grijpgrage klauwen de stad op uw keukentafel naar de verdoemenis helpen.

Hebt u ook maar een vleugje smetvrees in uw lijf moet u dit echt wel links laten liggen want er wordt op dat spelbord en de bijbehorende spelonderdelen geblazen dat het een lieve lust is. Ik zou het spelbord graag eens onder een microscoop zien na enkele sessies. Het zal krioelen van minimonsters als daar zijn bacteriën, virussen en schimmels.

Maakt u dat allemaal geen ene moer uit en bent u op zoek naar wat ambiance aan uw keukentafel – al zou ik het gezien de potentiële infectiehaard niet in de keuken spelen – kunt u gerust toeslaan.

Mijn advies: PROEFSPELEN EN ALS U HET KOOPT OOK EEN STERILISATIETOESTEL AANSCHAFFEN!

Relic Runners (Days of Wonder)

Jungle Ticket to Ride, dat is het koosnaampje dat de nieuwe telg in de Days of Wonder familie heeft meegekregen. Dat klinkt veelbelovend.

Ik had dan ook hoge verwachtingen maar die werden na een eerste sessie niet echt ingelost,. Op zich niet erg, maar mijn medespelers, stuk voor stuk gepokt en gemazzeld door jarenlange spelervaring, waren dezelfde mening toegedaan. En dat is wél verontrustend.

Geen gezeur over het spelmateriaal, dat is oogverblindend, erg functioneel en kwalitatief hoogstaAnd. Er kan bij wijze een bom op worden gedropt zonder dat het al teveel schade oploopt. In mijn exemplaar ontbrak wel een edelsteen in een van de relieken (de schedels zijn overigens prachtig), maar dat is een detail.

De problemen situeren zich vooral ter hoogte van de abstracte onderbouw die de link met het thema niet echt kan waarmaken en de voorzetjes die je aan andere spelers moet geven bij het belangrijkste spelonderdeel: de race naar de relieken. Bijkomend probleem: die relieken leveren het meeste punten op. We vonden het ook een beetje eigenaardig dat de speler die het spel uitmaakt niet meer aan de beurt komt waardoor het eindspel, omwille van het niet willen afmaken van het spel, een beetje begint te slenteren. Runnen is ver te zoeken op dat moment.

De combinatie tactiek-strategie, voorwaar een mooi streven, wordt door een aantal geluksgebonden elementen (tempellocaties en tempelinhoud) toch enigszins de grond in geboord.

Het krijgt zeker een tweede kans, maar ik twijfel of het nog goed komt. Ik hou u op de hoogte.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Rokoko (eggertspiele)

In de virtuele wandelgangen van de spelwereld wordt deze worp van eggerstpiele wel eens het vrouwenspel genoemd.

Het thema, het opleuken van zowel de genodigden als de locaties waarin zij zich tijdens de braspartijen van Louis XV bevinden, is daar helemaal niet vreemd aan.

De speltechnische snuifdoos bevat deckbuilden, tegeltjes leggen, worker placement en gebiedcontrole. Dat zijn leuke dingen voor de spelende medemens die regelmatig design- en modeboekjes doorbladert.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Ruse (Bonsai Entertainment / Game Salute)

Een communicatief deductiespel dat mij nog steeds niet kan overtuigen. Dat komt door het feit dat dit pas excelleert met het maximum aantal spelers, het communicatieve en deductieve aspect dat wordt platgewalst door de impact van het lukraak uitspelen van beschuldigingkaarten en de nood aan een bepaald soort spelers aan tafel.

De schoonheid van uitvoering gaat ook niet als reddingsboei kunnen fungeren.

Mijn advies: NIET KOPEN!

SOS Titanic (Heidelberger Spieleverlag / Ludonaute / Hobby Japan)

Goed, ik schrijf het even neer: Patience. Voor u weg zapt wil ik u toch vriendelijk verzoeken nog even bij de les te blijven.

Dit is immers een verrassend aangenaam coöperatief kaartspel waarin u de opvarenden van de zinkende Titanic moet redden. In de juiste volgorde en in de juiste sloepen. Het zinkende monster wordt mooi geëvoceerd in het bijgeleverde boekje, dat tevens als timer fungeert.

Het heeft ook een leuke solovariant die u – zo vertellen ingewijden mij – niet loslaat en steeds weer uitdaagt uw persoonlijk record te breken.

Spotgoedkoop ook.

Mijn advies: KOPEN!

Space Cadets: Dice Duel (Stronghold Games)

Simultaan dobbelen in simultaan acties uitvoeren, u denkt onmiddellijk aan Escape: The Curse of the Temple. Als u van dat spel houdt kunt u gerust toeslaan. Staan hectiek, onoverzichtelijkheid en haastwerk haaks op wat u van een bordspel verlangt, loop hier dan in een wijde boog omheen.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Spyrium (Asmodee / Ystari Games)

Ik hoor en lees hier veel goeie dingen over, maar ook minder goeie.

Veel paden naar de overwinning, dat is goed. Originaliteit in het worker placement departement, dat is goed. Eindelijk nog eens een degelijke kaartgestuurde euro, dat is ook bemoedigend.

Maar ik hoor en lees ook minder goeds. AP gevoelig, dat is minder goed. Een langere speelduur dan de doos u laat uitschijnen, dat is ook minder goed. Kleine foutjes die u genadeloos de overwinning kunnen kosten, dat is ook niet bemoedigend.

Spyrium ligt een beetje in balans bij ondergetekende. Ik kan u dus alleen het advies geven dat ik mezelf heb gegeven.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Steam Park (IELLO / Cranio Creations)

De doos garandeert u naar verluidt driedimensionaliteit en het is toch al een tijdje geleden dat u op uw keukentafel ook nog eens letterlijk de hoogte in mocht.

Ook hier worden real time handelingen van u verwacht, gekoppeld aan goeddoordachte acties op uw hoogstpersoonlijk spelersbordje. Ik vraag me wel af in hoeverre deze twee door dezelfde deur kunnen, temeer daar u geen controle hebt op wat uw tegenspelers aan het uitspoken zijn. Dat zou uw kleine paranoïde kantje wel eens kunnen doen opspelen waardoor u hen verdenkt van vals spelen.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Super Fantasy (Red Glove)

Aan kerkerkruipers geen gebrek de laatste jaren, je moet dus van goeden huize zijn om boven het maaiveld uit te komen.

Ik vrees dat Super Fantasy daar niet in slaagt, ondanks het slimme gebruik van dobbelstenen. De vormgeving is eerder cartoonesk, een tekenstijl die ik liever niet zie opduiken in donkere krochten. Als u als avonturier in dit universum geconfronteerd wordt met wat u hier wordt voorgeschoteld ligt u toch gewoon krom van het lachen?

Ik blijf erbij, als u hordes monsters wil bekampen doet u dat best met The Legend of Drizzt, Castle Raveloft of Wrath of Ashardalon (en haast u, ze zijn naar verluidt out of print).

Mijn advies: NIET KOPEN!

Tash-Kalar: Arena of Legends (Cranio Creations / IELLO / Z-Man Games / Czech Games Edition / Hobby Japan)

We moeten nog maar eens de arena in en ik heb het vermoeden dat ik in deze graag ga vertoeven.

Hier is het abstracte fundament, patronen vormen op een spelbord als basis voor het oproepen van sterkere wezens, wel voldoende om de thematische bovenbouw te kunnen dragen.

Snel spelend, tactisch, afwisselend, origineel van opzet en zo gestart. Dat spreekt toch allemaal tot de verbeelding. En de smeekbedes van uw tegenspelers aanhoren, een essentieel spelonderdeel, doet mij nu al vol verwachting uitkijken naar deze titel.

Mijn advies: KOPEN!

Templar (Queen Games)

Als Tempelier zoveel mogelijk schatten wegstoppen in een afgelegen klooster en vooral meer dan uw collega Tempeliers, erg opwindend en uitdagend klikt het niet. De aanwezigheid van kloosterlingen met speciale eigenschappen krikte mijn aandacht voor dit spel even op, maar ook niet spectaculair.

Het is ook veelzeggend dat we zo weinig hebben gehoord van de eerste versie, Palacio de Viana. Dan lichten mijn remlichten toch even op. Die veelzeggendheid werd nog verstekt door de wetenschap dat het origineel een heel ander thema had. Spelconcepten met inwisselbare thema’s nopen tot waakzaamheid.

Mijn advies: NIET KOPEN!

The Card Game of Oz (Game Salute / Orion’s Bell)

Ik ben erg geïntrigeerd geraakt door dit spel, al heeft het op het eerste gezicht niet veel om het lijf.

Ik hou van vermomde racespellen – u weet hoe verliefd ik ben op San Juan – en dit lijkt me een mooi voorbeeld. Heel vrouwvriendelijk ook, solo erg genietbaar en wondermooi vormgegeven.

Maar spaar u de moeite, het zal niet op de schappen liggen in Essen omwille van niet klaar.

Mijn advies: EEN OOGJE IN HET ZEIL HOUDEN EN ALS EEN HAVIK TOESLAAN VAN ZODRA HET IS VERSCHENEN!

The Hobbit: An Unexpected Journey (Cryptozoic Entertainment)

Een heerlijk coöperatief dobbelspel is dit. En het zal nog zal worden aangesterkt door de twee uitbreidingen die in de pijplijn zitten. Noem het gerust de dobbelvariant van ‘In de Ban van de Ring’. Dat is niet bepaald een slechte referentie.

Wordt ten huize van ondergetekende meer dan gemiddeld op tafel gelegd, mede door de uitmuntende solovariant.

Mijn advies: KOPEN!

The Legacy: Testament of Duke de Crecy (Portal Games)

Ik hoor, lees en zie hier goeie dingen over en ik ben geneigd alles te geloven wat er over dit spel wordt rondgebazuind.

Mijn advies: KOPEN!

The Phantom Society (Funforge / IELLO / Asterion Press)

Als u voor één spel van Funforge moet gaan is dat uiteraard Quantum, hebt u echter voldoende financiële armslag mag u dit spelletje ook gerust meenemen. Als spokenjager een heel hotel naar de verdoemenis helpen, dat is inderdaad een mooie insteek.

Als spook worden uw memoryvaardigheden toch enigszins op de proef gesteld, zeker in de beginfase, maar uiteindelijk kan dit de pret niet drukken.

Mijn advies: KOPEN ALS U EEN FAMILIALE SPELER BENT!

The Three Little Pigs (IELLO / Purple Brain Creations)

Dit wordt een van de hits, zoniet dé hit van Spiel 2013. Vlot spelend met veel interactie, mooi en functioneel gepresenteerd, spannend met een hoog ‘nog eens’ gehalte en het allerbelangrijkste: u gaat niet bijkomen van het lachen.

Laat het thema u vooral niet op het verkeerde been zetten, ook de veeleisende veelspeler – zeker als hij een aperitiefje of afzakker zoekt naast het zwaardere werk – wordt ruimschoots op zijn wenken bediend.

En de doos kan gewoon in uw boekenkast. Binnensmokkelen wordt dus iets makkelijker.

Mijn advies: KOPEN!

The Witches: A Discworld Game (Devir, IELLO, Phalanx Games Polska, Treefrog Games)

Laat u niet misleiden door de titel (en ook niet door de luxeversie die u op Spiel zult aantreffen), dit is een familiespel en wel van het heel lichte soort, daarbovenop nog gelardeerd met een aanzienlijke dosis geluk.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Tomorrow (Conquistador Games, Inc.)

Een interessant en gedurfd thema met een adviesleeftijd van 18 jaar. Eigenlijk is dit het enige spel dat de meesten onder ons op Spiel zouden mogen aankopen. Al de rest wat u in die hallen vindt is immers voor kinderen.

Is nu al een hype en wordt door kenners omschreven als een meer dan geslaagde kruising tussen Diplomacy, Risk en Pandemie. Dat is niet niks.

U moet wel minstens met z’n vieren zijn om dit op tafel te kunnen leggen en dat zorgt voor lichte puntenaftrek.

Mijn advies: KOPEN!

Trains (AEG)

Ik besprak de originele versie van dit spel al uitgebreid in 2012. In de rechterkolom kunt u alles nog eens rustig nalezen.

De AEG versie is mooier, overzichtelijker, uitbreidingsgevoeliger, gebruiksvriendelijker en gewoon even leuk.

Mijn advies: KOPEN!

Trains and Stations (WizKids Games)

En weer gaan we het spoor op, deze keer met dobbelstenen. Het spelbord mocht wat groter zijn, maar dat kan de pret niet drukken. U krijgt hier een relatief eenvoudig treinspel voorgeschoteld waarbij u samen met uw tegenspelers het spoornetwerk uitbreidt en ondertussen lekker punten scoort. Ontspannend, interessant, interactief, zonder aandelen en daardoor gewoon leuk. Niet twijfelen.

Mijn advies: KOPEN!

Vikings: Warriors of the North (REBEL.pl)

Een spel waarin uw ultieme doelstelling uit het ontvoeren van de dochters van uw tegenspelers bestaat, dat hoort gewoon in uw spellenkast. Geef toe, dat is uw eerste gedachte.

Ik moet u wel waarschuwen voor een weerhaak: het eindspel met het daaraan gekoppelde kingmaker risico, een gegeven waar elke rechtgeaarde spelliefhebber van gruwt. Dat kan een avondvullende, leuke strooptocht laten uitmonden in een ineenzakkende Vikingsoufflé van heb ik je daar.

Aan de andere kant zou u dit gewoon moeten kopen, al was het maar om de puriteinen die een waarschuwingssticker over vrouwonvriendelijkheid op de doos willen eens lekker te jennen.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

 

Medespeler,

Ik ben moe. Daarom kunt u pas dinsdagavond deel drie van het koopadvies lezen, de last minute tips. Tot dan!

Dominique

 

 

5 gedachtes over “Koopwijzer Spiel 2013 (deel 2)

 1. Daarbij komt nog dat als je bij whizzkids zegt wanneer u Trains and Stations aanschaft dat je het via de dice tower heb gehoord, er een deel van uw betaalde bedrag naar een goed doel gaat.

  Like

 2. Ik heb The Card Game of Oz gebacked op kickstarter. Zal op bsm laten weten als deze binnen is.

  Like

 3. Wanneer krijgen we je top 2000 eens te lezen? :p We weten nu al dat Pathfinder Adventure Card Game: Rise of the Runelords – Base Set op positie 9 staat, maar ik ben ook benieuwd naar de andere 1999 plaatsen 😉 Indien je dit niet ziet zitten volstaat een top 100, top 50 of top 20 ook. Je zou me hier heel blij mee maken! 😀

  Like

 4. THX Dominique
  Jouw voorbereidingen zijn een mooie steun naast mijn persoonlijke voorbereiding van Essen.
  Telkens leuk om jouw insteek te lezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.