Koopwijzer Spiel 2013 (deel 1)

Medespeler,

Voor ik mijn adviezen op u loslaat wil ik u vragen het volgende in het achterhoofd te houden: deze lijst bestaat uit spellen die u wel of niet vanuit Essen zult meebrengen indien u tijdens de Internationale Spieletage in mij zou transformeren. Los van het feit dat u dat al zou willen – ik zou het zelfs niet eens in overweging nemen – is dit toch een niet onbelangrijk aandachtspunt.

Ik ga ervan uit dat u zelf groot en wijs genoeg bent om zelf de inhoud van uw boodschappentüte op Spiel te kiezen. Als deze koopwijzer u daarbij kan helpen, des te beter. Heb ik toch iets goed gedaan.

Laten we beginnen met de spellen die ik in mijn drie maanden durende voorbeschouwing de revue heb laten passeren. Het waren spellen die ik de moeite vond om erover te schrijven, wat dan weer niet automatisch een koopadvies oplevert. Dat merkt u verderop wel.

Ik hou voor het gemak een alfabetische volgorde aan. Omwille van de kwantiteit verschijnt vandaag deel 1, morgen deel 2. Deel 2 wordt nog aangevuld met last minute koopadviezen die, geloof me, ook zeer de moeite zijn.

Daar gaan we.

1911: Amundsen vs Scott (Kokorin Colorado)

Een tweepersoons bordspel met kleurkaarten waarin u de historische race tussen de protagonisten Amundsen en Scott nog eens losjes overdoet.

Op het eerste gezicht erg eenvoudig van opzet, dus lichte kost, maar er zouden ook enkele extraatjes in de doos zitten die de race spelmatig toch een beetje aandikken.

Goedkoop ook en dat is in deze tijdens van crisis geen onbelangrijk criterium als het over de aankoop van spellen gaat.

Het enige probleem is dat men in het segment van de tweepersoonsspellen betere alternatieven aanbiedt op Spiel, dat zult u verder in deze koopwijzer zelf wel ontdekken.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Bang! The Dice Game (dV Giochi)

Dobbelspellen, hebben we er al niet genoeg van? Neen, want volgens dV Giochi kan er altijd nog eentje bij.

De vraag is of dit het gelijknamige kaartspel gaat vervangen en of dat überhaupt wel nodig is.

Wat voor het dobbelspel spreekt zijn de korte speelduur, het machinegeweer, de dynamietstaven en de creatieve breinen van Michael Palm en Lucas Zacht die aan de basis van dit spel liggen.

Zelf maak ik me wel een beetje zorgen over het dobbelen en het herdobbelen dat mogelijk de snelheid uit het spel haalt, een snelheid die het kaartspel beter kan aanhouden.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Belgium 1831 (White Goblin Games)

Een mooie vormgeving, geschiedkundig verantwoord, El Grande zoals het had moeten zijn, innovatieve spelconcepten en uiterst geschikt om met z’n drieën te spelen. Dat is een indrukwekkend curriculum waarmee White Goblin Games hier op de proppen komt.

Als Vlaming, gefascineerd door het Belgisch concept en erg geïnteresseerd in onze wordingsgeschiedenis, kan ik niet om dit spel heen. Ik zal dat dan ook niet doen.

Mijn advies: KOPEN!

Bioshock Infinite: The Siege of Columbia (Plaid Hat Games)

Uit eigen ervaring kan ik u zeggen dat dit een oogverblindend en erg leuk spel is, tenminste als u het met z’n tweeën speelt. Met z’n vieren wordt het wat stroperig en ook speltechnisch minder leuk.

Men hanteert hier een erg interessant conflictmodel in een bizar universum dat wordt gekenmerkt door veel variabelen waarvan u er geen enkele mag verwaarlozen wil u de overwinning binnenhalen. U bent altijd betrokken en er is in elke speelfase altijd wat interessants te doen.

Er is maar één groot probleem: de prijs. Die zit mijn koopadvies serieus in de weg.

Mijn advies: NIET KOPEN EN WACHTEN OP EEN AANZIENLIJKE PRIJSDALING. KOMT DIE ER, ONMIDDELLIJK TOESLAAN!

Bruxelles 1893 (Pearl Games)

Weer een bordspel over België dat zich situeert in de eigenaardige spil ervan, zich afspelend in een heerlijk tijdsgewricht.

Grafische vormgeving, het is een kunst. Maar smaken verschillen en ik ben niet bepaald ondersteboven van wat hier wordt voorgeschoteld. Dat zegt uiteraard nog niets over het spel zelf, maar toch. Er moet ook nogal wat geboden worden terwijl u aan het spelen bent en dat is een spelmechanisme dat mij nooit echt kan bekoren.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Buccaneer Bones (Wattsalpoag Games)

Weeral een dobbelspelletje, maar of u andere dobbelspelletjes op Spiel aan dezelfde schandalige prijs op de kop kunt tikken is zeer de vraag. Dit is zelfs zo goedkoop dat u bij aanschaf gewoon geen fout kúnt maken. Dat dit zo goedkoop is zou ook andere vragen kunnen oproepen, iets over kwaliteit bijvoorbeeld, maar kom, we knijpen even een oogje dicht.

Mijn advies: KOPEN!

Carnival Zombie (Albe Pavo / Raven Distribution)

Een erg interessant thema met een leuk dag- en nachtmechanisme, maar het blubberige spelbord gaat het spelplezier uiteindelijk in de weg zitten. Ook de confrontatie met de slechterik die alles in gang heeft gezet wordt u onthouden. U bent in dit spel gewoon een lafaard die zo snel mogelijk de stad uit wil, ver weg van het gevaar. Geef u maar het heldendom.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Castaways / Náufragos (Lookout Games / Passport Game Studios / IELLO)

Ja jongens, toch maar opentrekken die geldbeugel hoor. Castaways is een heerlijk semi-coöperatief bordspel waarin het thema zo goed aansluit bij het spelsysteem dat het verslavend wordt. Leuk met elk spelersaantal, vlot spelend, afwisselend, mooi uitgevoerd, spannend tot op het einde en naar believen moduleerbaar volgens uw eigen behoeften en wensen.

De lange speelduur, meestal een afknapper voor ondergetekende, heeft me tijdens het spelen van dit kleinood op geen enkel moment gestoord.

In mijn ogen ook beter dan Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island, de grote concurrent.

Ga wel voor de Engelstalige versie, er wordt nogal wat leeswerk van u gevraagd.

Mijn advies: KOPEN!

Castle Dice (Fun to 11)

Komt u deze op Spiel tegen, niet twijfelen. Een extreem diepe doos boordevol dobbelstenen (64 in totaal), individuele spelersbordjes, fiches en kaarten krijgt u hier voorgeschoteld. Al deze componenten vloeien rimpelloos samen in een heerlijk complexloos en makkelijk uit te leggen dobbelspel, met een interessant draftmechanisme, dat écht uitnodigt tot spelen.

In de doos vindt u ook een meer dan geslaagde en uitdagende solovariant, gekoppend aan een speciale – de 64ste – dobbelsteen.

Hou er wel rekening mee dat dit spelletje het best tot zijn recht komt met 2 of 3 spelers. Met z’n vieren kan het iets te lang duren. Laat u ook vooral niet afschrikken door de cartooneske aankleding, dit is echt geen kinderspel.

Schreeuwt om een uitbreiding en die zit er naar verluidt ook aan te komen.

Mijn advies: KOPEN!

City Hall (Tasty Minstrel Games)

Verantwoordelijk zijn voor een goede stadsontwikkeling en tegelijkertijd bezig zijn met een campagne voor het burgemeesterschap, dat is de moeilijke spreidstand waarmee u in dit spel geconfronteerd wordt. Kim Clijsters zou aan dit standje niet eens durven beginnen.

Houdt u echter van manipuleren, het toewerken naar een onvermijdelijke climax en bent u niet vies om te participeren aan fondsenwervende ordencriminaliteit moet u dit zeker eens bekijken.

Politiek geïnspireerde spellen op stadsniveau zijn eerder zeldzaam en dit zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Continental Express (Asmodee / Bombyx)

Tickter to Ride: Het Kaartspel, Deel 2. Dat is het eerste wat me door het hoofd schoot toen ik aan mijn prospectie naar dit spel begon. Het gebeurt niet dikwijls, medespeler, maar hier weet ik het niet goed.

En bij twijfel rest mij maar één mogelijk advies: PROEFSPELEN!

Council of Veronal (Crash Games)

Ik vrees een beetje dat dit spel de naam van de uitgever alle eer zal aandoen. Invloedpunten op kaarten leggen, geheime opdrachten en dubbelraden, het zijn leuke spelelementen maar niet voldoende om mijn al niet zo gevulde geldbeurs open te trekken. Ik stel mij ook grote vragen over de beheersbaarheid van dit spel. Ik heb het gevoel dat dit met u aan de wandel gaat en niet omgekeerd. Ook het thema lijkt me er achteraf opgeplakt.

Modern Art: The Card Game of diens nieuwe verschijningsvorm op Spiel, Duckomenta Art (Pegasus), geven u volgens mij ongeveer hetzelfde spelgevoel, maar dan stukken beter.

Dead Panic (Fireside Games)

Castle Panic met zombies, zo kunt u deze het best omschrijven. Alleen veel moeilijker te winnen, met leuke toegevoegde twists – dat verzamelen van die radio-onderdelen, het semi-coöperatieve aspect! – en nagelbijtend spannend.

Niet twijfelen.

Mijn advies: KOPEN!

Dungeon Twister: The Card Game (Asmodee / Ludically)

Houdt u van Dungeon Twister moet u dit absoluut aanschaffen, alleen al omwille van de mobiele mogelijkheden die deze variant u biedt.

Zelf heb ik nooit erg kunnen genieten van Dungeon Twister. Het leek me een verwrongen combinatie van RPG en schaak en die twee gaan niet goed samen als u het mij vraagt. Deze variant wijkt ook niet voldoende af van het origineel om mij alsnog overstag te doen gaan.

Mijn advies: KOPEN ALS U KICKT OP DUNGEON TWISTER!

Eldritch Horror (Fantasy Flight Games)

Dit zou wel eens de Arkham Horror kunnen zijn die Arkham Horror in eerste instantie had moeten zijn: minder tijdrovend, wereldomvattend, overzichtelijker, minder plaats innemend, meer gestroomlijnd en sneller opgezet. Allemaal elementen die mij wel eens zouden kunnen verleiden tot een aanschaf. Edoch: ik blijf op mijn hoede.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Expedition: Northwest passage (Asmodee / Matagot)

Stond vorig jaar op mijn wenslijst omdat hij beloofde, maar haalde Spiel uiteindelijk niet. Dit jaar zou het er wel moeten liggen en als het er ligt zou ik het aanschaffen als ik van u was. Het belooft immers nog altijd.

Mijn advies: KOPEN!

Fields of Glory: The Card Game (Treefrog Games)

Ligt het nu op Spiel of ligt het er niet? Dat waren heel recent grote hamvragen die op BGG circuleerden. Eigenaardige boodschappen over het vernietigen van de hele voorraad, tegengesproken door geruststellende mededelingen dat alles nog wel in orde zou komen wisselden elkaar in sneltempo af. Uiteindelijk werd het pleit beslecht in het voordeel van ‘het komt allemaal wel in orde’ wat betekent dat het spel op Spiel gewoon in de rekken zal liggen.

Of de hoger genoemde discussies iets zeggen over de kwaliteit van het spel weet ik niet, maar een veeg teken is het alleszins. Ik blijf ook in de maag zitten met het feit dat we hier wel eens te doen kunnen hebben met een gestripte versie van Empires of the Ancient World, van dezelfde auteur maar met meer, en beter, vlees aan het bot.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Gear & Piston (LudiCreations)

Automobielen bouwen, wie vindt dat nu niet leuk? Wel, ondergetekende heeft toch wat reservaties. Die ‘Caylus gecomprimeerd maar met veel meer geluk geruchten’ schrikken mij toch een beetje af. Het spel lijkt ook afgelopen vooraleer het goed en wel is begonnen en dat de soft spot zich pal op 4 spelers bevindt perkt de vrijheid van een spelende mens toch enigszins in.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Glass Road (White Goblin Games)

Degelijk, maar ook niet meer dan dat. Dat was zo’n beetje de teneur van mijn voorbeschouwing. Uwe Rosenberg mag dan door velen worden beschouwd als een briljant ontwerper, hij heeft mij nooit echt kunnen raken. Hij gaat dat met Glass Road ook niet doen, dat weet ik nu al.

Bent u echter op zoek naar gegarandeerde degelijkheid zonder meer en neemt u niet graag risico’s kunt u hier zonder enig risico voor gaan. U krijgt waar voor uw geld.

Mijn advies: PROEFSPELEN!

Glastonbury (franjos)

Met deze heruitgave van het oorspronkelijk voor twee spelers bedoelde Kupferkessel Co. hebt u geen enkel aanvaardbaar excuus meer waarmee u die lege plek op uw spellenrek kunt verantwoorden.

Dit is een heerlijk, prachtig vormgegeven, familiespel dat in geen enkele spellenkast mag ontbreken. Schandalig goedkoop ook, wat uw negeren van dit spel nog misdadiger zou maken.

Mijn advies: KOPEN!

Glück Auf (eggertspiele / Ludonova / Pegasus Spiele / Gigamic)

Nog een voorbeeld van degelijke degelijkheid, het duo Kramer-Kiesling. Na afloop van een sessie van Glück Auf hebt u zich niet verveeld, maar dat zich te pletter hebt geamuseerd kunt u toch ook niet over de lippen krijgen. En daar streeft u toch naar als u een spel speelt? U te pletter amuseren?

Laat u vooral niet vangen aan de op en neer gaande mijnliften. Het is een gimmick.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Gunship: First Strike (Escape Pod Games)

Als u zich te pletter wilt amuseren aan de speeltafel kunt u met dit heerlijke spel niets verkeerd doen. De ruimteschiponderdelen vliegen u om de oren, u maakt nooit geziene manoeuvres om het spervuur van uw tegenstander te ontwijken en uzelf in schietklare positie te brengen en tegelijkertijd probeert u in volle vlucht met duct tape uw landingsgestel te repareren. Dat zijn zo’n beetje de omgevingsfactoren waarin dit spel zich afspeelt.

Mijn advies: KOPEN EN DOE ER MAAR DIRECT DE CREW UITBREIDING BIJ!

Invaders (White Goblin Games)

Goede tweepersoonsspellen zijn altijd interessant en dit pareltje is geen uitzondering. Bloedmooi, asymmetrisch – u hebt echt het gevoel dat u als mens geen enkele kans maakt tot het eureka-peertje op een bepaald moment begint te branden – en van de maker van Revolver. Ik ken er die minder goeie referenties kunnen voorleggen.

Mijn advies: KOPEN!

Kashgar: Händler der Seidenstraße (Kosmos)

Degelijkheid, we hebben het er al een paar keer over gehad. Dit is weer zo’n voorbeeld van degelijk vakwerk, alleen stijgt deze klepper wel boven de immense grijze massa van de degelijkheid uit. Dat komt door het ingenieuze gebruik van uw karavanen, die u al open deckbuildend samenstelt en die de inhoud en tijdstip van uw handelen bepalen, zowel letterlijk als figuurlijk. Kashgar speelt zo lekker weg dat het niet mooi meer is, u wordt voor moeilijke, zelfs gendergerelateerde dilemma’s geplaatst en u moet nooit lang wachten op uw volgende beurt. Daarbovenop bent u in een uurtje klaar, een gegeven dat voor een ouder wordende speler als ik alleen maar aan belang wint. Dat zijn allemaal elementen in gouden letters staan bijgeschreven in mijn spelaankoop-woordenboek.

Mijn advies: KOPEN!

Koryo (Asmodee / Moonster Games)

Een heerlijk, snel en toch diep kaartspelletje dat meer in de aanbieding heeft dan u op het eerste gezicht zou denken. U moet de lagen van dit kleinood als was het een ui geduldig afpellen wil u de diepte ten volle kunnen ervaren en geloof me, u zult tijdens het pellen geen enkele traan laten. Integendeel.

Voor de prijs moet u het ook al niet laten.

Mijn advies: KOPEN!

Lap Dance (Artipia Games)

Intrigerend, maar aan het originele en erg originele concept is ondertussen zodanig veel veranderd dat mijn aanvankelijke hoerastemming is omgeslagen in een gelaten ‘is het dat maar’ gevoel. Van de kruising tussen het bordspel Puerto Rico en de film Boogie Nights blijf niks meer over – dit spel moet immers ook verkopen in Amerika nietwaar – waardoor er van enige opwinding bij ondergetekende geen enkele sprake meer is.

Van avondvullend bordspel naar een filler van een half uurtje, qua conceptwijziging kan dat tellen. Maar daar koopt een mens niks mee.

Mijn advies luidt dan ook: NIET KOPEN!

Lost Legends (Queen Games)

Al draftend monsters verslaan, daar komt dit op neer. Dat klinkt leuk maar door de hoge geluksfactor, de onduidelijke en te kleine iconografie en de te lange speelduur (die ook nog eens in de hand wordt gewerkt door de veel te lange wachttijden) hebben ervoor gezorgd dat ik hiervoor geen positief koopadvies kan afgeven.

Gelukkig hebben ze bij Queen Games meer en beter in de aanbieding, zoals u later in deze koopwijzer zult merken.

Mijn advies: NIET KOPEN!

Mai-Star (AEG)

Als u mijn spelbespreking van het origineel, die ik hier plaatste op 1 november 2010, nog eens naleest zult u beseffen dat u dit pareltje op Spiel niet mag laten liggen.

Doet u het toch moet u achteraf niet komen uithuilen, u was immers gewaarschuwd.

Mijn advies: KOPEN!

 

Tot morgen voor deel 2!

Dominique

 

3 gedachtes over “Koopwijzer Spiel 2013 (deel 1)

  1. Belgium 1831 komt volgens mij pas volgend jaar op de markt. Een uitstekende kooptip voor zeer geduldige spelers. 🙂
    Dank voor al het mooie leesvoer. Petje af voor jouw inzet!

    Like

Reacties zijn gesloten.