Spiel 2013: een vooruitblik (deel 56)

One Night Werewolf (Japon Brand / 1Nite Werewolf)

One Night Werewolf is een communicatiespel voor 3 tot 7 spelers dat, in tegenstelling tot ‘De Weerwolven van Wakkerdam’, slechts één dag- en nachtfase kent. Tijdens de nachtfase zijn enkel de helderziende, de weerwolven en de dief actief, in die volgorde. Zij hebben elk welgeteld 10 seconden om hun oogjes te openen en hun acties te doen.

De helderziende mag 1 rolkaart van een speler bekijken of 2 van de niet uitgedeelde rolkaarten. De weerwolven vervolgens weten automatisch van elkaar dat ze weerwolf zijn omdat ze gelijk wakker zijn, of hij of zij weet dat ze een solitaire weerwolf is omdat hij of zij alleen wakker is. De dief tenslotte mag zijn rolkaart ruilen met een andere, slapende, speler. Hij mag deze kaart bekijken.

Bij de ochtendschemering wordt er naar goede gewoonte gedebatteerd en gestemd over wie een weerwolf zou kunnen zijn. Het debat duurt welgeteld 5 minuten. Daarna wijst u gelijktijdig met uw medespelers in de richting van de speler waarvan u denkt dat hij of zij zich bij nacht een groter en vooral scherper gebit aanmeet, gecombineerd met abnormaal veel haargroei. Eén weerwolf uitschakelen is voldoende voor de dorpelingen om het spel te winnen. In het andere geval maken de weerwolven een rondedansje.

Na een kleine 10 minuten ondraaglijke spanning is het winnende team gekend.

Reserveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

Dit zou wel eens de Love Letter van 2013 kunnen zijn: origineel, kortdurend, intensief interactief en erg verslavend.

Eindelijk een weerwolvenspel zoals het moet zijn. Ligt u eruit is het spel ook onmiddellijk gedaan. Er hoeft geen breiwerk meer mee naar de spellenclub.

Dit is nu al een knaller van formaat in Japan. U mag dit volkje dan regelmatig van absolute geschiftheid verdenken, hier slaan ze wel de nagel vol op de kop.

U gaat nooit zoveel sessies weerwolven op een avond kunnen spelen als met deze variant.

Als er moet worden gelogen, gemanipuleerd, gebluft en beschuldigd staat u altijd op de eerste rij om mee te doen.

Oogjes dicht en snaveltjes toe, het zit er allemaal in.

Bij spelaanvang is het bijlange niet zeker dat er ook maar één weerwolf in het spel zit, waardoor de dorpelingen wanhopig een overwinning proberen binnen te halen die eigenlijk al in hun schoot werd geworpen. De overwinning uit die schoot oprapen is dan weer een heel ander paar mouwen want de dorpelingen kunnen dan enkel en alleen winnen als iedereen wordt geëxecuteerd (elke speler wordt door één andere speler aangewezen). Leuk en riskant is dit! U ziet zichzelf al proberen als weerwolf dit sterk staaltje van groepsmanipulatie tot een goed einde te brengen.

De dief, wat is me dat een leuk karakter, want als hij zijn rolkaart verwisselt met die van een andere speler weet deze laatste niet meer wie of wat hij is. De dief zelf mag zijn nieuwe identiteit wel bekijken. Hij weet, dus hij heeft macht.

U moet niet met z’n zevenen zijn om hier ten volle van te genieten.

Voor de tijdsbewaking kunt u beroep doen op een Android applicatie. Die Japanners denken werkelijk aan alles.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Japon Brand voorbij want:

Als u niet gereserveerd hebt kunt u het vergeten, tenzij u ongelooflijk veel geluk hebt, u op donderdagochtenden erg snel kunt rennen en u geen gps-systeem nodig hebt om u in de nieuwe halindeling op Spiel te oriënteren.

U knutselt dit op een vrije middag zelf wel even snel in elkaar. Met slechts 8 rolkaarten kan dat toch geen probleem zijn.

Dominique

 

 

Een gedachte over “Spiel 2013: een vooruitblik (deel 56)

  1. Thnx voor de review van dit spelletje, ik gebruikte al een tijdje niet meer mijn basisset weerwolven van 999games omdat ik ooit wijn over een kaartje heb gegooid en ik daarom toen de engelse ultimate versie heb gekocht. Echter nu weer een bestemming gevonden voor mijn basisspel weerwolven, gezien daar de rollen thief en seer ook in zitten ^^

    Like

Reacties zijn gesloten.