Spiel 2013: een vooruitblik (deel 55)

Koryo (Asmodee / Moonster Games)

In Koryo, een meerderheden kaartspel voor 2 tot 4 spelers, speelt u karakter- en gebeurteniskaarten voor u op tafel uit. U probeert met bepaalde families – er zijn er 9 van waarde 1 tot 9 – meerderheden te behalen want dan leveren ze u op het einde van het spel, dat zich aandient na 8 speelrondes en een kleine 20 minuten, overwinningspunten op.

Gebeurtenissen laten u toe een beetje te hannesen met wat uw tegenspelers hebben uitgespeeld, maar ze leveren u op het einde wel minpunten op.

Het geheel speelt zich af in het steampunk universum, maar dat doet verder niets ter zake.

Niks baanbrekends aan de horizon te bespeuren dus, ware het niet dat de families in kwestie, een uitzondering niet te na gesproken, bepaalde vaardigheden hebben die dit spelletje zeer de moeite maken. Hieronder meer.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U was op 12 oktober jongstleden in de gelegenheid dit heerlijke kaartspelletje te spelen en u was, zoals een bepaald woord eerder in deze zin al aangeeft, meer dan aangenaam verrast. Het relikwie werd tevoorschijn getoverd op een bijeenkomst van de nieuwe bordspelclub ‘De Rode Hazen’ in Haasrode, ook al een aanrader.

Dat tevoorschijn toveren gebeurde na het openen van een van de meest begeerde relikwiehouders in België en omstreken, een beetje vergelijkbaar met de Ark des Verbonds: de Asmodee koffer, een stevige trolley op wieltjes waar menig bordspelliefhebber een moord voor zou begaan mits de belofte van inkijk.

U was zo begeesterd dat u na afloop in uw bedje nog enkele uren wakker hebt gelegen, nagenietend van uw indrukwekkende overwinning maar ook van het vlotte en toch veel diepgang aanbiedende spelverloop.

Er zijn inderdaad opvallend veel ingrediënten, medespeler, die dit kaartspel zeer de moeite maken.

De eigenschappen van de families bijvoorbeeld, die u alleen kunt activeren als u tijdens uw beurt de meerderheid in die familie hebt. Zo kon u op 12 oktober erg genieten van de bankiers die u toelieten elke beurt een goudstuk bij de bank op te halen. Of de spionnen, waarde 2, waarmee u diezelfde goudstukken weer bij de bankiers kon gaan stelen. Of de familie van de scheepsmagnaten, waarmee u twee kaarten van verschillende families of gebeurtenissen kunt uitspelen.

En zo zijn er nog 5 andere familiale kenmerken die het spelen ermee zeer de moeite maken. De nieuwslezers geven u een extra kaart op hand tijdens de verdeelfase, de wachters beschermen u tegen de barbaren, de scheepsmagnatent laten u toe twee kaarten van verschillende origine uit te spelen, de priesters geven u de mogelijkheid gebeurteniskaarten weg te spelen, de senatoren geven u meer mogelijkheden door uw uitlage te vergroten en de alwetenden – waarde 1 maar o zo invloedrijk – laten u alle gelijkstanden in meerderheden winnen (belangrijk: alleen tijdens het spel, niet bij de eindtelling).

De impact van de gebeurtenissen, die u voor elke uitgespeelde gebeurteniskaart op het einde een strafpunt aanrekenen, maar die zo verleidelijk en spelbepalend kunnen zijn dat u ze gewoon niet kunt negeren. Neem nu de barbaren. Zij laten u toe een kaart van een familie bij een tegenstander te vernietigen. Mooi toch?

De timing die samenhangt met de spelersvolgorde, waardoor u, ook al dreigt u bij de beurt van de volgende speler uw moeizaam opgebouwde meerderheid te verliezen, toch nog even snel kunt toeslaan.

De waarde van de families, die naast de overwinningspunten tevens het aantal kaarten aangeeft dat er van die familie in het spel zitten.

De acht rondes die gespeeld worden, steeds met een afnemende aantal handkaarten en een toenemend aantal kaarten die u voor u open mag hebben liggen.

De keuzestress.

De snelheid van uitvoering, waarbij u op geen enkel moment niet betrokken bent.

De tactische component, hier gecondenseerd in een manier van spelen waar u op slag verliefd op geworden bent.

Het lichte aroma van Call to Glory, nog zo’n favoriet van u, dat u tijdens het spelen af en toe meende op te snuiven.

De eenvoudige spelregels en de snelheid van uitleggen.

De puntentelling op het einde, waarbij elke meerderheid in een familie u hun invloedwaarde aan overwinningspunten oplevert, uw uitgespeelde gebeurteniskaarten u elk een strafpunt aansmeren en uw verzamelde goudstukken ook nog als bonus op uw conto mogen worden bijgeschreven.

Haalt u 30 punten wordt volgens de spelregels uw naam in gouden letters in de annalen van het Koryo universum bijgeschreven. Ik wens u veel geluk want daarvoor moet u wel heel erg aan de bak.

Compact, uitdagend, mooi geïllustreerd, snel spelend, diepgaand, letterlijk goedkoop en afwisselend. Wat wil u nog meer?

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Moonster Games voorbij want:

Een thema hoeft u hier niet te zoeken, het is immers volledig onbestaande.

U houdt niet van grijpgrage spelershandjes die met uw zorgvuldig opgebouwde familiebanden komen morrelen.

U houdt niet van erg leuke kaartspellen.

Dominique

 

3 gedachtes over “Spiel 2013: een vooruitblik (deel 55)

  1. Dominique heeft altijd nog een verassing in petto voor mijn Essen list. Vorig jaar was dat Oddville, het jaar ervoor…. ach laat ook maar!
    Dit weekend ging de kogel pas door de kerk dat ik definitief een dag (maar) naar Essen ga. Komt hij met dit spel. Zeker uitproberen en misschien wel de quilty pleasure van dit jaar. Ben benieuwd… of heb je nog meer van dit soort fratsen in petto?

    Like

  2. Heb je wakker gelegen van de overwinning of van het schuldgevoel dat de indrukwekkend spelende speler die in de voorlaatste ronde nog aan de leiding lag ineens van tafel werd gespeeld door een onbegrijpelijke wraakactie. Een wraakactie omwille van een “vettig lachske”, waar gaat het naartoe als we al niet meer vettig mogen lachen aan de speeltafel 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.