Spiel 2013: een vooruitblik (deel 42)

Pathfinder Adventure Card Game: Rise of the Runelords – Base Set (Paizo Publishing)

In PACGROTRLBS, een coöperatief kaartspel voor 1 tot 4 spelers, maakt u deel uit van een reisgezelschap dat in Varisia een eeuwenoud en pas weer ontwaakt kwaad moet bedwingen. Varisia bestaat uiteraard niet en dat ontwakende kwaad al evenmin, maar een mens moet zich amuseren nietwaar.

Het kwaad bedwingen doet u door locaties te bezoeken, deze te onderzoeken en ze van ongure en ronduit kwaadaardige creaturen te zuiveren. De ervaring die u hierbij opdoet maakt u sterker. Die sterkte zult u nodig hebben wanneer u zich verder en verder op het pad naar de ultieme confrontatie begeeft.

Reserveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

Als het op RPG-spellen aankomt staan de jongens van Paizo Publishing op eenzame hoogte. Dit wordt dus een blindkoop.

U bent het beu altijd weer gamemaster te moeten spelen. U wil eindelijk ook eens mee op avontuur.

500 kaarten? Check!

Scenariogestuurd? Check!

Campagnes mogelijk? Check!

Variatie? Check!

Karakteropwaardering? Check!

Geheimzinnige locaties, volgepropt met verrassingen? Check!

Solomodus? Check!

Massa’s uitbreidingen in de pijplijn? Check!

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Paizo Publishing voorbij want:

Inderdaad: check! Uw hoofdactiviteit in dit spel bestaat uit het checken van allerhande vaardigheden. En dit nog voor u aan het echte werk mag beginnen. Een gesloten kist gevonden? Eerst maar eens uw inbrekersvaardigheden checken. U wil een dolk werpen naar een afzichtelijke trol? Moment jongens, eerst mijn werpvaardigheid checken. Zie ik daar geen magisch medaillon op de grond liggen? Even mijn opmerkzaamheid checken. Zie ik daar in de verte niet de slechterik die we moeten uitschakelen? Even checken of ik snel genoeg ben om hem in te halen. Dat checken doet u door te dobbelen. U zit echt niet op een Talismanachtig dobbelfestival te wachten. Daar droomt u nu nog altijd van. Nachtmerries, wel te verstaan.

Inderdaad: massa’s uitbreidingen in de pijplijn. Uitbreidingen die maandelijks uw bankkaart gaan treiteren. U kent uw verlangen naar meer en dat meer blijft dan uiteindelijk ongespeeld in uw kast staan. Er rest u slechts één optie: weerstaan, te beginnen met de basisset.

U moet het Engels erg goed machtig zijn om hieraan plezier te beleven.

U moet een oplossing zien vinden voor het bijhouden van uw statistieken en vaardigheden op uw karakterkaart. Indien u dat niet doet gaat u erop moeten schrijven. Er bestaat zoiets als afwasbare inkt, maar toch.

Het klaarzetten neemt bijna zoveel tijd in beslag als het spelen zelf. U haat lange opzettijden.

Dominique