Spiel 2013: een vooruitblik (deel 43)

Steam Park (IELLO / Cranio Creations)

In Steam Park, een driedimensionaal bordspel voor 2 tot 4 spelers, bent u eigenaar van een pretpark. Geen gewoon pretpark, maar eentje waarvan de attracties worden aangedreven door steenkool.

Uiteraard probeert u zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Dat doet u door spectaculaire attracties te bouwen, veel bezoekers te lokken door slim te adverteren, nog slimmer te investeren, een divers aanbod te presenteren, het juiste personeel aan te trekken en dat allemaal goed te managen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Een pretpark aangedreven door steenkool? Dat moet u gewoon bouwen.

U gaat niet alleen uitbreiden in lengte en breedte, u gaat ook de lucht in. Letterlijk. En de driedimensionale bouwsels zijn naar verluidt een lust voor het oog.

U speelt in real time, zoals dat heet. Dat betekent dat u en uw tegenspelers alle acties tegelijkertijd uitvoeren. Dat zorgt voor moeilijke afwegingen onder tijdsdruk en dat vindt u leuk.

Uw bezoekers trekt u uit een stoffen zakje. Afhankelijk van welke en hoeveel attracties u in de aanbieding hebt zijn deze blij of verdrietig. Het hoeft geen betoog dat u vooral de blije gezichtjes in uw park wil zien want die genereren het meeste inkomen. Interessant.

Het is een hele uitdaging steeds weer nieuwe bezoekers naar uw park te lokken en ze daar ook te houden. U houdt van uitdagingen.

Uw attractiepark produceert veel afval. Sinds uw kennismaking met R-Eco en Trains vindt u het erg bevredigend om spelmatig aan afvalverwerking te doen. 

Loop vrolijk zwaaiend de stand van IELLO en Cranio Creations voorbij want:

Volgens de laatste geruchten zou het spel net na Spiel verschijnen. U kunt zich het zwaaiend wandelen besparen.

Driedimensionaliteit kan mooie effecten opleveren in een spel – denk aan het heerlijke Star Wars: The Queen’s Gambit – maar u weet ook wat het steeds weer assembleren van bordkartonnen spelonderdelen met die bordkartonnen onderdelen doet. U gaat de reparatiekit te pas en te onpas moeten aanspreken. Daar hebt u absoluut geen zin in.

Real time spelen klinkt leuk, maar het beloont hen die er niet voor terugdeinzen een beetje vals te spelen. Het beloont ook die spelers die sneller kunnen nadenken dan anderen. U vindt dat onrechtvaardig.

Dominique