Spiel 2013: een vooruitblik (deel 41)

Quantum (Funforge)

In Quantum, een dobbel- en bordspel voor 2 tot 4 spelers, bent u een commandant van een sterrenvloot. U maakt deel uit van een factie die met drie andere strijdt om een stukje heelal. Uw vloot bestaat onder andere uit wendbare maar kwetsbare jagers en logge maar defensief sterke en zwaar bewapende slagschepen. En alles wat zich daar zo al tussen bevindt. Transportschepen bijvoorbeeld, waarmee u uw jagers over grote afstanden kunt verplaatsen.

Uw ruimtevloot dobbelt u elke beurt bij elkaar en daarmee moet u het dan maar doen. Gelukkig heeft elk schip een speciale eigenschap waardoor ze elk op hun eigen manier weer interessant worden. Het slim gebruiken daarvan vormt een essentieel onderdeel van uw briljant strategisch plan.

Vechten is een essentieel onderdeel van het spel, maar met vechten alleen gaat u nooit winnen. Daarvoor moet u het kostbare Quantum ontginnen. Dat hebt u trouwens ook nodig om uw vloot uit te breiden, speciale acties te kunnen doen of een onverwacht manoeuvre uit te voeren. Uw factie kan trouwens ook gebruik maken van haar speciale eigenschappen.

En dat allemaal om die felbegeerde overwinning, die roes waar we zonder uitzondering steeds weer naar op zoek gaan, te mogen ervaren.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Dobbelstenen zijn de motor van dit spel en ondanks hun aanwezigheid is de factor geluk mooi te omzeilen, althans volgens de makers.

U vindt het een erg leuk idee dat u bij de aanvang van uw beurt niet weet waarmee u aan de slag moet,.

Een grote moduleerbaarheid met meerdere scenario’s zorgt voor veel afwisseling.

Het eenvoudig regelwerk laat u toe snel aan uw opdracht te beginnen.

Ondanks de eenvoudige regels en het elegante spelverloop vindt u hier toch een onverwachte diepte. Niet zo diep als het heelal, maar toch.

Strategie en tactiek, samen mooi uitgebalanceerd in één spel? Say no more!

U hebt het gevoel dat dit, samen met The Three Little Pigs van IELLO, wel eens hét hebbeding van Spiel 2013 zou kunnen zijn.

Loop vrolijk waaiend de stand van Funforge voorbij want:

Dobbelstenen en gelukomzeiling in één en dezelfde zin? Yeah right.

U houdt niet zo van confronterende spellen.

U kunt zich moeilijk losmaken van het feit dat u gewoon dobbelstenen in een baan om die planeten ziet cirkelen in plaats van ruimteschepen. U had liever mooi vormgegeven miniaturen gezien. Om begrijpelijke speltechnische redenen werd hier niet voor gekozen, maar toch.

Dominique