Spiel 2013: een vooruitblik (deel 38)

Castaways / Náufragos (Lookout Games / Passport Game Studios / IELLO)

In de rubriek ‘Al verschenen maar hier moet u op Spiel toch eens even naar kijken’ vandaag parel nummer vier.

In Castaways, een semi-coöperatief bordspel voor 1 tot 4 spelers, bent u samen met enkele medepassagiers aangespoeld op een verlaten vulkanisch eiland. Gefrustreerd omdat dit eiland niet bepaald uw voorziene bestemming was zult u alle zeilen bijzetten om er weer af te geraken, terug naar de bewoonde wereld.

De enige manier waarop u dat kan is door het trekken van de aandacht van eventueel voorbijvarende schepen. Niet lang na uw aanspoelen hebt u al gezien van waaruit u dat zult doen: bovenop de vulkaan die centraal boven het eiland uit torent.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Castaways, dat weet u nu al, is het beste semi-coöperatieve spel dat in 2013 zal verschijnen.

Castaways is thematisch enorm sterk. En dat is nog zacht uitgedrukt. Als u op zoek bent naar een spel waarmee u tijd en ruimte kunt vergeten bent u hier op de juiste plaats, zo diep wordt u in het verhaal gezogen.

Castaways is meer gestroomlijnd dan ‘Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island’, een gelijkaardig spel dat u eerder op het jaar ook al met veel plezier speelde.

Door de plotkaarten krijgt u de garantie dat geen enkele schipbreuk hetzelfde zal zijn. Dat scheelt, want dit spel gaat regelmatig op tafel komen.

U moet met zoveel rekening houden dat u er van gaat duizelen. Hoe geraken we aan voldoende voedsel? Hoe houden we ons vuur brandende? Hoe aan drinkbaar water geraken? Komt die storm aan de einder onze kant op en zouden we dan niet beter een stevige schuilplaats bouwen? Toch maar op het strand slapen vanavond? Hoe vind ik na mijn verkenningstocht de weg naar het kamp terug? Kan ik niets bruikbaars in elkaar knutselen van wat ik in het scheepswrak heb gevonden? Geef ik mijn mes aan een medespeler, en krijg ik het later nog wel terug als ik erom vraag? Als we nu eens een immens grote boodschap op het strand schreven? Hoe voorkom ik dat mijn darminfectie uitbreidt? Hoe en met wat moet ik mijn gebroken enkel spalken? En wat te doen met die witte haai die onze visgrond leegvreet? En misschien de belangrijkste vraag van allemaal: hoe verbruik ik zo weinig mogelijk energie?

Gedekte puntenfiches zorgen voor de nodige spanning, want de speler die als eerste de top van de vulkaan bereikt kan beslissen wanneer het spel eindigt. Een niet lichtvaardig te nemen beslissing, met verstrekkende gevolgen, is dit.

U hebt een zwak voor worker placers.

Leuk, samenwerken maar toch als enige de overwinning binnenhalen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Passport Game Studio’s, IELLO en Lookout Games voorbij want:

Met 4 spelers bent u tussen de 3 en de 4 uur bezig. Dat duurt u een beetje te lang. Dat u tijdens het spelen alle gevoel voor tijd verliest kan u toch niet over de streep trekken.

U hebt vernomen dat de spelregels van de Duitse editie zodanig slecht waren dat ze even uit de handel werd genomen. U vreest dat het met de Engelse niet veel beter gesteld is.

U krijgt te maken met heel veel tekst op de kaarten en dat schrikt u wat af.

Dominique

 

2 gedachtes over “Spiel 2013: een vooruitblik (deel 38)

 1. Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik je blog regelmatig bezoek. Het is steeds leuk om je reacties op spellen te lezen. Nog niet zo heel lang ben ik verkocht aan bordspellen. Ik ben momenteel nog niet verder dan Pandemie, Hoogspanning, Carcasonne en Kolonisten.
  Maar deze Castaways lijkt me super. Weet je of dit in eventueel het Nederlands gaat uikomen?
  Groetjes en doe zo voort!

  Like

 2. Castaways is inderdaad super.
  Van een Nederlandstalige versie is bij mijn weten (vooralsnog) geen sprake. Jammer, want het spel is inderdaad erg taalafhankelijk. Bijna alle kaarten in het spel bevatten tekst.
  Blijven hopen dus dat een Nederlandstalige uitgever dit heerlijke spel oppikt.

  Like

Reacties zijn gesloten.