Spiel 2013: een vooruitblik (deel 39)

Lost Legends (Queen Games)

In Lost Legends, een kaartspel voor 3 tot 5 spelers, bent u de zoveelste avonturier die een grottenstelsel gaat verkennen, onderweg afrekenend met monsterachtige creaturen (of omgekeerd).

Daartoe draft u uitrusting, wapens en toverspreuken op hand. Afhankelijk van welk karakter u bij spelaanvang hebt gekozen zijn bepaalde attributen interessanter dan andere.

Alles draait om het verzamelen van legendepunten. Die krijgt u toegewezen voor het aantal monsters dat u hebt verslagen en het aantal monsters dat u per soort een kopje kleiner maakte.

Wie op het einde van het spel – na drie afdalingen – de meeste legendepunten heeft verzameld wint.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Lost Legends is bloed- en bloedmooi.

U bent een 7 Wonders liefhebber en kunt daar maar geen genoeg van krijgen.

U hebt al voorpret bij de gedachte dat u ongewenste monsters in de richting van uw tegenspelers kunt sturen.

Voor een dungeon crawler die speelbaar is in een klein uurtje mag men u altijd uit uw toekomstige winterslaap halen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Queen Games voorbij want:

Uw vader heeft het u ooit uitentreuren ingeramd: “Schoonheid is een list van de natuur.” U hebt dit gezegde zelf nog aangevuld met: “.. en ook van speluitgevers.” U past dus wel op.

De meningen over dit spel zijn erg verdeeld, en dat is nog erg zacht uitgedrukt. U hebt uit ervaring geleerd dat gemengde reacties niet veel goeds voorspellen. U past nóg een keer op.

De kaarten mogen dan wel voorzien zijn van prachtige illustraties, de iconografie – dat is wat u betreft toch de belangrijkste informatiebron om het spel te kunnen winnen – is erg klein gehouden. Zelfs bijzienden blijken er problemen mee te hebben. U past nu al een derde keer op.

Geluk blijkt een nogal grote rol te spelen in Lost Legends. Doorgewinterde RPG-ers roepen dan op: “Dan ga je beter nooit een grot in.” Ze hebben overschot van gelijk maar u wil toch op basis van een goede voorbereiding en uw eigen merites kans maken om een spel te winnen. Dat lijkt hier niet het geval te zijn. Uw oppasalarm slaat ondertussen rood flikkerend uit.

Met vijf spelers begint het spel vast te lopen. Niet in het drijfzand dat het grottenstelsel herbergt maar in de eindeloze afhandeling van de vechtfase. Uw rood flikkerend oppasalarm heeft ondertussen het gezelschap gekregen van loeiende sirenes.

Een rood flikkerend knipperlicht met loeiende sirenes op de achtergrond, u weet wat dat betekent. Met een wijde boog eromheen.

Dominique