The Hobbit: An Unexpected Journey (Cryptozoic Entertainment)
In de rubriek ‘Al verschenen maar misschien moet u hier op Spiel toch eens even naar kijken’ vandaag pareltje nummer drie.
In The Hobbit: An Unexpected Journey, een coöperatief dobbel- en bordspel voor 1 tot 4 spelers, gaat u samen met Bilbo en de 13 dwergen op weg naar de Eenzame Berg om aldaar van Smaug de draak de dwergenschat terug te claimen.
Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:
The Hobbit: An Unexpected Journey is de dobbelvariant van het heerlijke In de Ban van de Ring, van Reiner Knizia. En hij komt er nog mee weg ook.
Eenvoudige en overzichtelijke spelregels maken dit een erg toegankelijk familiespel.
U kunt gebruik maken van de speciale vaardigheden van de dwergen en Bilbo. Dat is fijn maar ook niet zonder gevaar want na hun interventie verdwijnen ze even van het strijdtoneel.
Ook het inzetten van de hulpfiches, naar believen te gebruiken op het einde van uw beurt, vraagt een quasi perfecte timing. Daarbovenop betekent het inzetten ervan dat u minder overwinningspunten zult scoren op het einde van het spel, als u dat al haalt.
De gebeurteniskaarten, die u bij het begin van elke beurt trekt, zorgen er naar goede gewoonte voor dat het reisgezelschap met de nodige tegenslagen wordt geconfronteerd. En ze hakken er hevig in.
Elke dobbelsteenworp is belangrijk en elke speler zit dan ook gespannen toe te kijken wanneer de dobbelstenen worden gegooid.
The Hobbit: An Unexpected Journey is met elk opgegeven spelersaantal even goed.
Het coöperatieve aspect komt, ondanks het feit dat de hoofdactiviteit uit dobbelen bestaat, verrassend goed uit de verf. Zo kunt u bepaalde dwergen waarover u het bevel voert ook inzetten tijdens de beurt van andere spelers. En daar kunt u verrassend prettig over discussiëren. Ach, eigenlijk wordt er over alles gediscussieerd: welke dobbelstenen wijze we aan welke opdracht toe, welke dwergen worden er ingezet, welke hulpfiches worden er gebruikt, eisen we de gouden dobbelsteen op, gaan we voor de trollenschat (met het risico op tijdverlies) of niet? Allemaal voer voor erg interessante gesprekken.
Het aspect tijdsdruk krijgt in dit spel een totaal nieuwe betekenis.
De introductie van overwinningspunten zorgt ervoor dat u, als u er al in slaagt het spel te winnen, steeds weer uw persoonlijk record wil breken.
Dit spel is de laatste twee maanden het meest gespeelde spel ten huize van, mede door de voortreffelijke en uitdagende solovariant.
Dit smaakt zodanig naar meer dat u eigenlijk niet kunt wachten op de volgende twee hoofdstukken, die synchroon met de films zullen verschijnen. U hebt ook al vernomen dat deze hoofdstukken enkele vernieuwende speltechnische elementen zullen bevatten.
Loop vrolijk zwaaiend de stand van Cryptozoic Entertainment voorbij want:
U mag dan wel samen op weg gaan naar de Eenzame Berg, in deze editie bereikt u uw einddoel niet. Het spel houdt plots op ter hoogte van de Mistige Bergen. Op de Eenzame Berg en Smaug moet u nog twee dobbel- en bordspellen wachten. Had u deze uitstap geboekt bij een reisbureau, u vroeg onmiddellijk uw geld terug.
Dat vroeg afstappen betekent ook dat de verleidelijke hulpfiches die zich op bord twee bevinden enkel kunnen worden gebruikt om uw eindscore te bepalen. Jammer.
Het is u een raadsel waarom er voor twee spelborden werd gekozen en niet voor een beiderzijdse bedrukking. Echte verspilling is het en het betekent ook dat de doos onnodig in gewicht toeneemt. U bent, ondanks de wetenschap dat het kalf al lang verdronken is, zeer milieubewust. En u neemt zo graag spellen mee op reis.
De grafische vormgeving is niet van die aard dat u er over naar huis schrijft. Dat is, gezien het universum waarin dit spel zich afspeelt, toch een gemiste kans.
U hebt het gevoel dat u de ideale route naar de Mistige Bergen na een tijdje wel weet te vinden waardoor het spel toch wat van zijn glans verliest.
Dominique