Spiel 2013: een vooruitblik (deel 28)

Gunship: First Strike (Escape Pod Games)

In de rubriek ‘Al verschenen maar hier moet u op Spiel toch maar even naar kijken’ vandaag dit pareltje.

In Gunship: First Strike, een bord- en kaartspel voor 2 tot 4 spelers bent u in de verre toekomst in een stellaire burgeroorlog verzeild geraakt. Daarin doet u niets anders dan de ruimteschepen van uw tegenstander uit het zwerk knallen. Die ruimteschepen bestaan uit een moederschip, een slagschip en een squadron jagers. Uiteraard probeert uw tegenstander hetzelfde te doen met uw schroothoop.

U doet dat allemaal door behendig te manoeuvreren, kaarten uit te spelen en te dobbelen.

Sterrenhemel:

Galaxy Trucker meets Mag-Blast meets Battleship Galaxies meets Star Wars: X-Wing Miniatures Game, dat alleen al zou voldoende moeten zijn om u uit uw luie zetel te doen opveren. Meer zelfs, dit spel doet het op z’n eentje nog beter dan de voornoemde vier samen.

Uw slagschip, beste medespeler, mag u voor spelaanvang zelf samenstellen. Gaat u voluit voor de aanval of bouwt u toch liever wat extra schilden in? Volautomatische laserkanonnen, torpedo’s of een ion kanon? Aan u de keuze. U gaat kirren van plezier.

En daar doet u het toch voor, dacht ik, voor speelplezier? Wat kiest u: met afgezakte mondhoeken eurootjes spelen of met uw mondhoeken op tien voor twee Gunship: First Strike aansnijden? Ik weet het ondertussen wel.

Vroeg men u in het regelboekje van Mag-Blast of u alstublieft schietgeluiden wou maken bij het afvuren van uw torpedo’s om de spelervaring wat op te krikken, hier doet u het spontaan.

Die Crewman uitbreiding! Jongens toch, wat een leuke toevoeging is me dat.

Een grote moduleerbaarheid die door de reeds beschikbare en de op handen zijnde uitbreidingen nog wordt uitgebreid.

Tijdens het spelen vliegen de ruimteschiponderdelen, bij voorkeur die van uw tegenstander, u om de oren. Een vleugeltje hier, een stukje van een generator daar, een niet ontplofte torpedo ginder. Het bijeenhouden van uw eigen slagschip is een fantastische uitdaging die enorm lekker aanvoelt.

Elke beurt wordt u opgezadeld met keuzes die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Ga ik resoluut voor de aanval of offer ik toch maar enkele beurten op voor grote reparaties op het moederschip? Of probeer ik al vliegend kleine herstellingen door te voeren? Wat doe ik met mijn squadron jagers, ze laten aanvallen of ze als escorte inzetten zodat ik heelhuids het moederschip bereik?

Die ion kanonnen, jongens toch. Wat een lekkere schokgolf brengen die teweeg in het slagschip van uw tegenstander. En hoe bleek die aantrekt als hij merkt dat de ionisering zich langzaam maar zeker verspreidt over zijn ganse schip, een voor een de vitale onderdelen uitschakelend.

Uw beurt of niet, u zit tot uw grote verrassing nagelbijtend aan tafel. De laatste keer dat u op uw nagels beet zat u in het derde leerjaar.

U had geen benul van het feit dat verliezen zo bevredigend kon zijn.

U begint en daarna kunt u niet meer stoppen. Omdat het zo leuk is, spannend blijft tot op het eind en omdat de beperkte speelduur snelle revanches toelaat.

Zwart gat:

Geluk speelt een niet onaanzienlijke rol in dit spel. Als u daarop afknapt, ouwe zuurpruim, is dit niets voor u. U mist dan wel een heleboel, maar wat u niet weet deert u niet.

De regels, ondanks de relatieve eenvoud van het spel, vragen toch wel enige studie. Er zijn een aantal kleine aandachtspuntjes die u makkelijk over het hoofd ziet. Dat lost zich vanzelf op na enkele sessies, maar toch.

U moet rekening houden met een myriade aan uitbreidingen. Dat vindt u niet zo aangenaam. U koopt liever spellen die af zijn.

Dominique

 

Gunship: First Strike

Escape Pod Games, 2013

Steve A. Wood

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

30 minuten

 

 

 

Een gedachte over “Spiel 2013: een vooruitblik (deel 28)

Reacties zijn gesloten.