Spiel 2013: een vooruitblik (deel 26)

Invaders (White Goblin Games)

In Invaders, een asymmetrisch kaartgestuurd bordspel voor 2 spelers, probeert u, afhankelijk van de rol die u wil spelen, de aarde als alien te veroveren of als mens te verdedigen. Daarvoor hebt u elk uw eigen wapenarsenaal ter beschikking. De aliens beschikken uiteraard over verschrikkelijke vernietigingswapens, bediend door onuitspreekbaar afgrijselijke wezens. De aardbewoners beschikken over gezond boerenverstand, geschifte wetenschappers die eigenlijk zouden moeten worden opgesloten en de wapenspreuk ‘Eendracht maakt Macht’. Voelt u de asymmetrie al?

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U bent een grote fan van Revolver, van dezelfde maker.

U hebt een fascinatie voor asymmetrisch opgezette tweepersoonsspellen. U wordt hier echt in de watten gelegd.

Het thema spreekt u erg aan.

U vindt dat het met de aarde echt wel aan een sneltreinvaart de verkeerde weg opgaat. U ziet er dan ook niet tegenop als kwaadaardige alien de mensheid eens een lesje te leren in nederigheid.

Als mens, zo luidt het in de beschrijving, start u het spel met één voet in het graf. Dat belooft. U gaat een uitdaging niet uit de weg en al zeker niet als u op sterven na dood bent. Op sterven na dood een bordspel beginnen, het is eens wat anders.

De aliens beschikken over Eldritch creaturen, zo leest u in de spelbeschrijving. Doet Eldritch bij u geen belletje rinkelen? Inderdaad. Gisteren, in een voorbeschouwing van Eldritch Horror op ‘De Tafel Plakt!’. Eldritch staat hier voor het kwaadaardige voorspel dat de aliens op u afsturen, onder de vorm van afzichtelijke wezens die chaos en verdoemenis over de aarde brengen. De hoofdmacht komt later, als bij wijze van spreken de bal enkel nog in open doel moet worden gekopt.

U krijgt hier heel wat spel voorgeschoteld zonder u te moeten verliezen in een uitgebreid en complex regelwerk. U krijgt een speltechnisch elegant en eenvoudig spelverloop met een hoge herspeelbaarheidsfactor op uw tafel, zo hebt u vernomen. U tekent nu al in.

Dit is een volwaardig conflictspel, gekristalliseerd tot de essentie. Yummy.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van White Goblin Games voorbij want:

Asymmetrie in tweepersoonsbordspellen is niet gemakkelijk te realiseren. De balans helt makkelijk over naar een van beide partijen en u wil dit eerst aan een grondige test onderwerpen vooraleer u eventueel toeslaat, met een exemplaar dat niet van u is. Dat de menselijke speler op sterven na dood aan het spel begint belooft trouwens niet veel goeds.

Het heelal is niet echt uw ding. U blijft liever met beide voeten op de aarde, zich onledig houdend met het verzamelen van gekleurde houten blokjes die grondstoffen voorstellen.

Dominique