Spiel 2013: een vooruitblik (deel 5)

Glastonbury (franjos)

In Glastonbury, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, zijn we extreem lelijke overkollen die ingrediënten verzamelen voor onze toverdrankjes. Het is een relatief eenvoudig spel dat we, als we het al zouden willen, kunnen kruiden met regels voor gevorderden. Dat laatste is echter niet nodig want de lightversie biedt ons al genoeg verkwikking.

Toverdranken dus, waarvan we de ingrediënten verzamelen door met onze pion als het ware ‘rond de pot’ te draaien en op ons eindpunt die ingrediënten uit de rij te nemen die ons bij de eindtelling mogelijk het meeste punten opleveren. Mogelijk, want in dit spel bent u van niets zeker. De waarde van de ingrediënten die in uw potje verdwijnen bepalen de afstand die tijdens uw volgende beurt mag bewegen. Sommige ingrediënten geven u bovendien nog wat extra’s, zoals twee beurten in één of – men weet immers nooit met die mengsels – een ontploffing bij een uwer tegenstanders, waardoor die het meest recente ingrediënt in zijn ketel verliest.

Een goed geheugen is meegenomen want u mag de inhoud van uw ketel niet bekijken voor het einde van het spel, wanneer de ingrediënten per soort worden geteld en door middel van een pittig scoringsmechanisme de verrassende eindstand wordt berekend.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Glastonbury is de herwerkte versie van Kupferkessel Co. is een fantastisch leuk kaartspel, elke speeltafel waardig.

U hebt versie één van Goldsieber (2001) al maar die is zondanig veel gespeeld dat de slijtage stilaan een onoverkomelijk probleem wordt.

Was Kupferkessel Co. enkel bedoeld voor twee spelers kunt u tot met z’n vieren in de pot gaan roeren.

Als de verschijningsvorm van de franjos editie even mooi is als zijn voorganger bent u in voor een mooie traktatie.

U houdt van thematisch mooi omgezette spellen.

U hebt een vaag vermoeden dat in deze editie het speelveld groter wordt als u met meer dan twee spelers gaat toveren. Meer keuze, meer plezier, meer schoonheid op tafel. Dat wordt smullen.

Dit is het enige spel uit uw omvangrijke verzameling dat uw vrouw met u wil spelen. U twijfelt dan ook geen moment.

Als u voor één kaartspel gaat op Spiel zal het dit zijn.

U bent geintrigeerd geraakt door het kaartspel Morels maar u vindt de verzendingskosten een brug te ver. Toch hebt u niet het geduld om te wachten op de Pegasus editie die in februari 2014 verschijnt. Kupferkessel kan het wachten engiszins verzachten. De vraag is zelfs of u nog in Morels geïnteresseerd zult zijn als u Kupferkessel Co. hebt gespeeld.

U hebt zich tevergeefs suf gezocht naar de Goldsieber versie en krijgt hier een nieuwe kans. Die gaat u niet aan uw neus voorbij laten gaan. U gaat bij franjos kamperen als het moet.

U past graag moeilijkheidsgraden aan.

Het werkwoord ‘spelen’ moet voor u rijmen op ‘ontspanning’

U hebt kinderen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van franjos voorbij want:

U hebt Kupferkessel Co. tot uw grote tevredenheid al jaren in uw spellenkast staan.

U bent toch een beetje bang voor de gevolgen van een eventuele aanschaf. U kent immers de geruchten over de meest walgelijke vraag die een uitgever – Goldsieber, ik wijs inderdaad naar u – ooit aan kaartspelers heeft gesteld: of u voor het eerste spelletje even de hoekkaarten met een schaar mooi zou willen afronden. Kaartliefhebbers die naar aanleiding van dit verzoek met acuut harfalen werden geconfronteerd waren naar verluidt niet te tellen. Of franjos u deze onmenselijke opdracht opnieuw voorschotelt is nog niet geweten.

U gaat pas op vrijdag naar Spiel en daardoor komt u te laat. De uitgever franjos is niet bepaald een multinational en zit op donderdagavond al door zijn voorraad heen.

Setjes verzamelen is een speltechnische bezigheid die niet aan u is besteed.

Dominique