Hartig land

Fillers, het is de ietwat oneerbiedige benaming van korte spelletjes die als opvulsel moeten dienen tussen het zogenaamde grotere en betere werk. De term ‘grotere’ is meestal van toepassing, de quotatie ‘beter’ mag dikwijls met een korrel zout worden genomen. De fillers steken qua speelplezier niet zelden de grote broers in hun kleine achterzak.

The Great Heartland Hauling Co. is zo’n kleppertje. Meer zelfs, het kleine doosje herbergt een spel dat qua diepte en speelplezier de gebakken lucht van veel grote broers en zussen ver overtreft.

Het uitgangspunt is simpel: u bent een van een grote hoeveelheid tatoeages voorziene Noord-Amerikaanse trucker in de al even Noord-Amerikaanse Midwest. Die Midwest wordt willekeurig op tafel uitgestald middels beiderzijds bedrukte speelkaarten. De bedrukking omhelst locaties die u moet aandoen. Aandoen betekent laden of lossen van één soort lading: fauna (varkens en runderen) en flora (maïs en sojabonen). Verder kunt u op de kaarten mooi aflezen welke lading welke locatie aanbiedt en, veel belangrijker, welke goederen ze nodig heeft, waarbij het goed om weten is dat fauna meer opbrengt dan flora. Lossen betekent cashen en wie het meeste geld heeft verdiend op het einde van het spel wint.

Uw monster van een vrachtwagen, gesymboliseerd door een houten exemplaar op het ‘spelbord’ en een persoonlijk overzichtsbordje met de laadruimte en de boekhouding, kan tot acht goederen (houten blokjes) vervoeren.

Tijdens uw beurt moet u uw vrachtwagen verplaatsen, vervolgens mag u één actie doen (laden, lossen of kaarten afleggen) en als afsluiter tankt u lekker bij (handkaarten aanvullen tot vijf).

Wat het laden en lossen enigszins bemoeilijkt is dat u deze handelingen alleen kunt doen als u gelijkaardige kaarten uit uw hand aflegt. U mag er bij het laden ook andere afleggen dan de gevraagde, maar dan moet u er dubbel zoveel afleggen. Als u weet dat de handlimiet vijf is beseft u dat goed managen van kaartjes primordiaal is. Eén van de belangrijkste acties in dit spel is mijns inziens dan ook het afleggen van kaarten en trekken van nieuwe. Dat kost u wel een dollar, maar wat u op hand krijgt is later mogelijk veel meer waard.

Deze heerlijke vorm van tijdverdrijf eindigt op het moment dat een speler minstens 30 dollar (vier spelers), 40 dollar (drie spelers) of 50 dollar (twee spelers) heeft verzameld. Daarna krijgen de andere spelers nog één kans beter te doen. Vervolgens krijgt u nog strafpunten voor elk goederenblokje dat zich nog in uw laadruimte bevindt (fauna -2, flora -1).

En u wil gelijk weer.

Wat The Great Heartland Hauling Co. zo leuk maakt is dat u uw truck elke ronde opnieuw moet verplaatsen, maximaal drie locaties ver. U mag niet doodleuk wachten tot er zich betere tijden aandienen. U moet de weg op. En om de weg op te gaan hebt u diesel nodig, die u mits het nemen van kaarten uit de uitlage of de gedekte trekstapel op hand neemt. Indien u niet over het zwarte goud beschikt moet u zuurverdiende dollars inleveren om de verplaatsing alsnog te kunnen maken. Diesel en cash mogen niet worden gemengd om uw verplaatsing te bekostigen. U mag uw verplaatsing ook niet eindigen op het distributiecentrum (het startveld) of op een locatie waar zich een truck van een tegenstander bevindt. U hebt al begrepen dat u goed moet plannen wil u dit spel winnend aflsuiten.

Hou er ook rekening mee dat op elke locatie maximum acht goederenblokjes mogen liggen. Belangrijk voor als u die stinkende varkens in uw laadruimte dringend kwijt wilt.

Ook interessant: u krijgt zomaar de ‘Truck Stop inspansion’ meegeleverd. Hebt u gebackt op Kickstarter zit de ‘Badlands’ uitbreiding ook in het doosje. Dan kunt u met z’n vijven aan de slag. Dit spelletje speelt trouwens met elk opgegeven spelersaantal even lekker.

Als u het kotsbeu bent steeds weer die grote dozen van Ticket to Ride, Age of Steam en Auf Achse mee te zeulen op vakantie moet ik u dit lichtelijk fantastische, compacte alternatief gewoon aanraden. Het verenigt de leuke ingrediënten van de bovengenoemde spellen in een kaartspelletje, doet dat met verve en in een veel kortere speeltijd. De steeds wisselende geografische setting waarop u speelt is ook een pluspunt. En op het materiaal valt gewoon niets aan te merken.

Bent u tevens al jaren op zoek naar een spel dat moeder de vrouw of meisje de partner wel eens aan tafel zou kunnen lokken? Uw zoektocht zou in de Amerikaanse Midwest wel eens een einde kunnen nemen. Dat is toch ook mooi meegnomen?

Topspel(letje)

Dominique

 

The Great Heartland Hauling Co.

Dice Hate Me Games, 2013

Jason Kotarski

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar (5 met de Badlands expansie)

30 minuten

 

Een gedachte over “Hartig land

  1. Op deze titel zit ik al een tijdje te wachten. Waar heb jij hem al vandaag gehaald? Rechtstreeks uit de VS? Lijkt me inderdaad een toppertje in z’n gamma.

    Like

Reacties zijn gesloten.