You shall not pass!

In Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Deck-Building Game (Cryptozoic Entertainment), verder LOTRDBG genoemd, mag u voor de zoveelste keer op uw blote, behaarde voeten een reis richting Mordor boeken om aldaar een ring af te leveren – handtekening voor ontvangst niet vereist.

Het is te zeggen, uw aankomst in Mordor zal voor een volgende editie zijn, want deze deckbuilder laat u slechts toe het eerste derde van uw reis te volbrengen.

Laat die blote, behaarde voeten u vooral niet afschrikken. U mag ook als Aragorn, Legolas, Gimli, Gandalf of Boromir aan de bak. En als u al helemaal geluk hebt en de promokaarten kreeg meegeleverd mag u zich zelfs in een jurk hullen en als Arwen op queeste.

Eigenaardig genoeg is in dit spel enig ongenoegen binnen het reisgenootschap ontstaan en doen de leden mee aan de queeste met slechts één doel: de beste van alle reisgenoten zijn.

Dat is wel even wennen hoor, hopen dat het uitschot van Sauron uw medereizigers genoeg schade toebrengt. Kunt u echter om deze thematische kronkel heen wordt u wel lekker verwend.

LOTRDBG is immers verrassend leuk.

Veel leuker dan vele deckbuilders waarmee men u heden ten dage om de oren slaat.

Dat komt door het volgende:

LOTRDBG bouwt voort op de Cerberus Engine, de motor die het ook al heerlijke hebbeding DC Comics Deck-Building Game, hier verder DCCDBG genoemd, zo soepel deed draaien. LOTRDBG voegt er enkele ingrediënten aan toe, maar ook weer niet teveel zodat alles leuk in balans, en vooral erg leuk, blijft.

Die motor waarvan hierboven sprake bestaat voornamelijk uit een lekker volumineus ‘Main Deck’ waarvan er steeds vijf kaarten op tafel open liggen. Neemt u tijdens uw beurt een of meerdere kaarten van de uitlage wordt die niet onmiddellijk aangevuld. Dat gebeurt pas helemaal op het einde van uw beurt. Dat is interessant en het doet u een beetje meer nadenken vooraleer u toeslaat. Door meerdere kaarten uit de uitlage te nemen verhoogte u trouwens de kans dat de speler na u aanzienlijke schade oploopt vooraleer hij zijn beurt kan beginnen. Later meer hierover.

Verder krijgt u ook de kans tegen het gespuis van Sauron te vechten, wat u extra kracht – de enige munteenheid in dit spel – en punten oplevert. U kunt kiezen tussen Saurons voetvolk, nog enigszins beheersbaar, of Saurons elite strijdkrachten – denk in dit geval aan zelfmoord in het kwadraat. De maker adviseert u dit zorgvuldig verzegelde deckje creaturen pas te openen van zodra u de basis voldoende in de vingers hebt, een advies waarbij ik me graag aansluit. Luistert u hier niet naar moet u het zelf maar weten. Een gewaarschuwde elf is er tweeëntwintig waard.

Saurons discipelen aanvallen is één ding, er zelf door aangevallen worden een heel ander. Krijgt, net als in DCCDBG, elke speler met een aanval te maken na het verslaan van een superslechterik en het openleggen van de volgende, wordt bij het opendraaien van een vijand uit het main deck hier ook nog eens de speler geviseerd die als volgende aan de beurt is. Dat is voor de man of vrouw in kwestie niet erg fijn, voor de andere reisgenoten is dat smullen. Verdedigingskaarten kunnen gelukkig wonderen doen, al moet u ze wel uit uw handje verwijderen als u ze wil gebruiken. En uit het handje betekent minder kracht als u aan de beurt komt. Hou rekening met een aanzienlijke hoeveelheid keuzestress tijdens dit spel.

Hebt u geluk kunt u locatiekaarten op de kop tikken die u later tijdens het spel voor u op tafel mag leggen waarna ze u een permanent voordeel bieden.

Hebt u heel veel geluk verschijnt er tijdens uw beurt een fortuinkaart die doet wat ze belooft dat ze doet: u een fortuinlijke boost geven. Wat bijvoorbeeld te denken van ‘A Gift’, een kaart die u toelaat zomaar de bovenste kaart van het main deck op hand te nemen waardoor die onmiddellijk speelklaar zit. Yummy!

In tegenstelling tot DCCDBG beschikt uw karakter hier niet over een permanente vaardigheid die het leven van een (super)held erg veraangenaamt, maar krijgt u wel één speciale kaart mee die u uiteraard enkel kunt gebruiken als u ze tijdens uw beurt op hand krijgt en uitspeelt. Zo krijgt bijvoorbeeld Frodo De Ene Ring mee, Gandalf zijn magische staf, Gimli zijn onmisbare bijl en Legolas de boog van de Galadhrim. Erg krachige kaarten zijn dit, die uw mogelijkheden tijdens uw beurt aanzienlijk de hoogte injagen.

Zoals bij elke deckbuilder telt u op het einde van het spel, dat zich aandient zodra de laatste superslechterik is verslagen of de uitlage niet tot vijf kaarten kan worden aangevuld, de punten op uw verzamelde kaarten samen, trekt uw opgedane corruptie daarvan af en steekt u de handen in de hoogte als de uitkomst die van uw tegenspelers overtreft.

LOTRDBG is een erg puike deckbuilder. Thematisch erg mooi omgezet – er wordt fotomateriaal uit The Fellowship of the Ring gebruikt – en erg leuk en vlot om te spelen. Laat het competitieve aspect van het geheel u er niet van weerhouden dit kleinood aan te schaffen.

You shall not pass on this one!

Dominique

 

Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Deck-Building Game

Cryptozoic Entertainment, 2013

Ben Stoll, Patrick Sullivan

2 tot 5 spelers vanaf 15 jaar

30 minuten