Vingers in rompgaten

In Police Precinct, een (semi)coöperatief bordspel voor 1 tot 6 spelers, evoceert u de rol van een politieman. Of vrouw. U mag kiezen. U bent gestationeerd in een stadsdeel waar recentelijk een gruwelijke moord werd gepleegd, de misdaad welig tiert en ogenschijnlijk iedereen die er resideert constant over de rooie gaat.

De hoofdcommissaris vraagt van u en uw teamgenoten dat u de bovengenoemde moord oplost terwijl u zich tegelijkertijd bezighoudt met uw dagelijkse politionele werkzaamheden: straatbendes onder controle houden, bijstand verlenen bij verkeersongevallen, geldtransporten escorteren, agressieve echtgenoten kalmeren, gekken met kettingzagen neutraliseren, inbrekers op heterdaad betrappen, neergeschoten collega’s te hulp snellen, interveniëren bij gaslekken, smokkelaars onderscheppen, cybercriminelen bij de kraag vatten, autodieven achtervolgen, vandalen voorleiden, zelfmoordpogingen verijdelen, gijzelnemers ompraten, zakkenrollers lokken, brandstichters natspuiten, bankovervallers arresteren, ontsnapte gevangenen terughalen, dronkaards hun roes laten uitslapen, bommenleggers opsporen, valsemunters ontmaskeren en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.

Soms krijgt u bij een oproep maar een flard van de informatie. Zo blijkt bij aankomst een gewone dronkaard een wel zeer agressieve pittbull terrier als boezemvriendje te hebben, met bijgevijlde hoektandjes. Of heeft een autodief en passant een gijzelaar meegenomen. Dat had men u bij de briefing niet gezegd. Maar toch: u zult het moeten oplossen.

En u zúlt echt tot het draadje moeten gaan wil u dit spel winnen.

Maar die moord is eigenlijk toch uw topprioriteit. De hoofdcommissaris heeft voor het oplossen ervan een deadline gesteld. Lukt het u en uw teamgenoten binnen de gestelde termijn niet de dader te vinden en te arresteren ziet het er heel slecht voor u uit.

Daarbovenop hebt u het gevoel dat niet elke collega zuiver op de graat is. Meer zelfs: u voelt aan uw water dat er minstens eentje vals speelt, zo vals zelfs dat hij of zij absoluut wil voorkomen dat de moord wordt opgelost en u een lintje krijgt.

Al het bovenstaande doet u door u op een gigantisch spelbord te verplaatsen met een politiewagen – u kunt kiezen tussen het opzichtige model met zwaailichten of een doordeweekse gezinswagen waarin u minder opvalt (goed voor het moordonderzoek) – en u te begeven naar de plaatsen delict. Tussen het pompen en verzuipen door zoekt u naar de identiteit van de moordenaar. Dat doet u door verdachten te ondervragen, sporenonderzoek te doen en het moordwapen te zoeken. Alles wat u verzamelt brengt u bij elkaar op een prikbord op het bureau, liefst zo snel mogelijk want de klok tikt onherroepelijk verder. Van zodra alle puzzelstukjes in elkaar vallen kunt u op jacht naar de moordenaar. Die beseft ondertussen dat het net zich sluit, waarna hij probeert zo snel mogelijk de stad te verlaten. Hij laat hierbij niet na zich onder de straatbendes te mengen. Hij kent daar nog een paar vrienden.

Gelukkig hebben u en uw collega’s bepaalde vaardigheden die van pas kunnen komen tijdens het vervullen van uw taak. Is dat niet voldoende kunt u zich op het bureau nog bijscholen in specifieke politionele technieken.

Slaagt u erin de dagdagelijkse stedelijke calamiteiten op te lossen – daartoe dobbelt u, en liefst zo hoog mogelijk – wordt u beloond met een donut en eventueel politiekaarten. Die geven u weer extra mogelijkheden die het u makkelijker maken de dag door te komen. Hebt u het gevoel dat u de stokebrandjes waarvoor u werd opgeroepen niet alleen kunt blussen kunt u altijd assistentie inroepen van uw collega’s. Zij beslissen dan of ze u te hulp snellen of niet. Faalt u moet u rekening houden met een aanzienlijke stijging van de misdaadcijfers in uw district, wat dan weer zijn weerslag heeft op de tijd die u nog rest om de moord op te lossen.

Pompen of verzuipen is een term die tijdens het spelen van PP voortdurend door mijn geest spookte. U hebt zo al weinig tijd en u hebt maar tien vingers die in de talrijke rompgaten van dit zinkende schip kunnen worden gestopt.

Heerlijk.

Medespeler. Police Precinct is qua thematiek het beste coöperatieve spel dat ik ooit heb gespeeld. En niet alleen qua thematiek, maar ook wat betreft spelmechanismen en speelplezier houdt PP zich op in de topklasse van het coöperatieve subsegment. Waarlijk waar.

Negatieve punten? Ja hoor. Op de windroos op het spelbord blijkt het westen in het oosten te liggen en ongekeerd en een gebeurteniskaart die hiermee correleert moet u dan ook tegenvoets interpreteren. Hinderlijk, maar niet onoverkomelijk. Op BGG vindt u trouwens gecorrigeerde exemplaren.

PP – ik heb het hierboven al eens aangehaald – is een heerlijk spel. Het maakt ook niet uit met hoeveel spelers u aanschuift, plezier hebt u altijd. En reken niet op een gezondheidswandeling, al helemaal niet wanneer u met de ‘bad cop’ variant speelt. Doet er een verrader mee of niet, dat is altijd een leuke smaakmaker bij een coöperatief gerecht. Ook het feit dat u bij de beurten van uw medespelers betrokken partij bent is een groot pluspunt, Om over de tafelpraat tijdens het spelen nog maar te zwijgen (het verdient aanbeveling om de communicatie middels krakende walkietalkie geluiden te voeren). Verder kunt u naar believen de moeilijkheidsgraad aanpassen van poepsimpel tot quasi onmogelijk.

Ik geeft u deze gouden raad: niet twijfelen. Speld op dat insigne!

Dominique

 

Police Precinct

Common Man Games / Passport Game Studios (2013)

Ole Steiness

1 tot 6 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten

 

2 gedachtes over “Vingers in rompgaten

 1. Hallo Dominique,
  Ik zou je graag de nieuwe versie van UNO Power toesturen, zodat je dit kan reviewen.
  Lijkt je dit iets voor deze blog? Stuur dan jouw adres-gegevens naar tom@agx.eu en ik stuur je deze week nog het spel toe.
  Groeten,
  Tom

  Like

Reacties zijn gesloten.