De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 13

Avontuur van het jaar

Agents of SMERSH (8th Summit)

Ik daag u uit.

Hebt u ooit een spel gespeeld waarbij u bij aanvang ontvoerd werd door buitenaardse wezens, vervolgens anaal werd gesondeerd en diepgaand onderzocht, daarna versuft op een willekeurige plaats op aarde achtergelaten om tenslotte tijdens elke spelbeurt het risico te lopen op een nieuwe ontvoering (met bijbehorend diepgaand onderzoek) met opnieuw een eenzame achterlating op de meest bizarre plekken op onze aardbol, stijf staand van het geheugenverlies?

Inderdaad.

Agents of Smersh is een coöperatief bordspel voor 1 tot 4 spelers waarin u in de huid kruipt van een geheim agent die de organisatie SMERSH, geleid door de sinistere en onvoorspelbare Dr. Lobo en op niet minder uit dan de alleenheerschappij over de wereld, moet zien uit te schakelen. Dit alles speelt zich af in een alternatieve tijdlijn in de de jaren ‘70.

Dat uitschakelen van Dr. Lobo is geen eenvoudige opdracht want het heerschap heeft filialen over de hele wereld en een schare ongedierte in dienst waarvoor Sauron himself liever een blokje om zou lopen als hij ze tegen kwam. Aan de top van dat ongedierte, net onder dr. Lobo, opereert een kwartetje ongeregeld waarvoor alle orks, aardmannen, trollen, uruk-hai en wargs uit Midden-Aarde een blokje om zouden lopen als zij ze in het vizier kregen. Van deze vier is ‘Darling’ – what’s in a name – misschien nog wel het gevaarlijkst.

Uw taak is de hele wereld af te reizen om bewijsmateriaal (intel) te verzamelen tegen Dr. Lobo, onderweg het kwartet van hierboven uit te schakelen en dat allemaal vóór Dr. Lobo zijn laatste en allesomvattende zet kan doen. Die laatste en allesomvattende zet doet hij wanneer hij onderaan zijn eigen loopspoor arriveert. Dan is het game over, voor u en uw medespelers en de hele wereld.

Hebt u een vooraf bepaald aantal gevechten gewonnen tegen zijn vier hoofdtrawanten – in een spel met vier spelers bijvoorbeeld zijn dat vijf gevechten – kunt u nagaan of u voldoende bewijs hebt verzameld. Wat u moet verzamelen staat mooi aangegeven naast het loopspoor van Dr. Lobo. Er is wel een probleem: u weet zelf niet altijd wat u hebt verzameld – u werkt bij de geheime dienst nietwaar – en dat zorgt voor nogal wat spanning en onzekerheid aan tafel.

U reist over het spelbord – de wereld – per trein, vliegtuig of auto. U vecht, intrigeert, spioneert, schaduwt, achtervolgt, verleidt en verzamelt en hoopt dat wat u verzamelt datgene is wat nodig is om Dr. Lobo te verslaan.

U kunt de man ook uitschakelen door zijn vier handlagers neer te leggen, maar geloof me vrij: de kans dat ik in 2013 samen met Beyoncé Knowles naar het altaar zal stappen is onnoemlijk groter. En dat ik u op de trouwerij uitnodig ook.

Tijdens uw beurt komt u sowieso in een hachelijke situatie terecht – de anale sonde laat ik hier nog buiten beschouwing – die u moet zien te overwinnen.

De verhaallijnen waarin u terecht komt worden bepaald aan de hand van het continent waarin u zich bevindt, een lotkaart en de keuze die u maakt op een lijst van mogelijke houdingen die u ten aanzien van de situatie in kwestie aanneemt. Vervolgens gaat een medespeler in een scenarioboek op zoek naar het resultaat van dit gepuzzel. Die leest het verhaal luid en met enig gevoel voor dramatiek voor waarna u met een of meerdere dobbelstenen moet gooien om een bepaalde test te ondergaan, die van de overredingskracht bijvoorbeeld (in een confrontatie met ‘Darling’ geen onbelangrijke eigenschap). Afhankelijk van de ernst van de situatie moet u een of meerdere revolversymbolen gooien om in de test te slagen. Lukt dat krijgt u een beloning. Dat kan bewijsmateriaal zijn, maar ook interessante gadgets of een opwaardering van vaardigheden bv. gevechten met de blote hand. Lukt het niet wordt u uiteraard gestraft. U kunt verwondingen oplopen, bewijsmateriaal verliezen of aan vaardigheden inboeten.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is bent u ook nog volop bezig met een geheime missie. Twee steden die u op de aardbol moet aandoen waarna u een beloning krijgt. Dat maakt het niet gemakkelijker want u moet voortdurend uw eigen en s’ werelds belang tegen elkaar afwegen.

Overboord gegooid worden in het midden van de Atlantische oceaan? Geen probleem. Bizarre ontmoetingen met vrouwen met baarden en mannen in vrouwenkleren? Zo gepiept. Auto- en motorachtervolgingen? Say no more. Deelnemen aan wijndegustaties die helemaal uit de hand lopen? Check. Op de vlucht slaan voor een bende inboorlingen in het Amazonegebied, in uw blootje? Ja hoor. Mobieltjes verborgen in schoenzolen? Hallo zeg!

Het zit er allemaal in.

En alles zit tegen.

Luchthavens worden gesloten waardoor uw bewegingsvrijheid aanzienlijk wordt beperkt, die anale sonde blijft u maar parten spelen, u wordt midden in een operatie middels een schoenzooltelefoontje vriendelijk verzocht terug te keren naar Londen voor spoedoverleg en dat gaat zo maar door. Stalen zenuwen moet u hebben.

De dobbelstenen laten u ook meermaals in de steek. U mag bij elke confrontatie sowieso met één dobbelsteen gooien – met weinig kans op slagen – maar u mag, afhankelijk van uw vaardigheden ook extra dobbelstenen uit een zakje – denk aan een maxiversie van het Love Letter zakje, zonder opdruk – bijtrekken mits u daarvoor betaalt.

Maar het moet gezegd: het is erg leuk. 

En wij verloren. Uiteraard.

Is het verhaal in een spel minstens even belangrijk als het spelen zelf, houdt u van sfeer en veel gelach aan tafel, wilt u niet weten waaraan u begint en vooral niet waar u eindigt, speelt u graag coöperatief en is een hoge herspeelbaarheidsgraad voor u een absolute must? Sla gerust toe.

Hebt u graag alles in de hand, gruwt u van geluk in een spel, hebt u een totaal gebrek aan fantasie en bent u een sombere pessimist? Laten liggen, op zoek gaan naar een hoekje om te zitten uithuilen en ons vooral heel erg met rust laten.

Tot morgen!

Dominique

 

Agents of SMERSH

8th Summit, 2012

Jason Maxwell

1 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten