De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 12

San Juan van het jaar

Aangezien San Juan acht jaar na verschijnen nog altijd het belangrijkste ijkpunt in mijn spellenleven inneemt is het niet meer dan logisch dat er een ‘De Tafel Plakt!‘ award naar dit spel wordt vernoemd.

De San Juan van het jaar 2012 gaat naar het voortreffelijke Fleet (Gryphon Games).

Wordt dit kaartspel niet bepaald gediend door het aangeboorde thema, het spelgevoel zit wel helemaal goed. Licenties kopen, schepen bouwen en dopen, kapiteins inhuren, vis en andere zeebewoners aan dek sleuren en deze lekker houden voor overwinningspunten, gewoon verkopen of gebruiken als kortingbonnen bij de aankoop van nieuwe licenties. Dat zijn zo’n beetje de stappen die u doorloopt als u dit visgerecht tot u neemt. Speelt lekker snel – soms een beetje té snel – en er zijn meerdere waterwegen naar de overwinning. Aan het oog werd ook gedacht en dat is altijd meegenomen als u gevoelig bent aan een mooie tafelversiering.

Heel compact ook, dus snel in de reiskoffer gegooid als u er weer eens op uit trekt.

Laten we duidelijk zijn, dit is geen San Juan. Maar als dit op tafel wordt gelegd schuif ik wel lekker mee aan.

Runner-up: Uchronia (IELLO)

Uchronia is een interessante en mooie update(variant) van Glory to Rome, alleen moet u nu aan de slag in een door onsterfelijke dinosauriërs bevolkt land. Mensen zijn er ook, en gezien het verschil in grootte en kracht achten deze het wijselijk vreedzaam naast de dino’s te bestaan en ze de geneugten van vegerarische maaltijden te leren kennen. De gebouwenkaarten – nu vierkant van vorm – en de individuele spelersbordjes kregen ook een mooie opsmuk.

U moet een beetje wennen aan dit spel, zowel wat betreft de gebruikte terminologie als de speltechnische afwikkeling, maar als u een beetje moeite doet krijgt u hier wel waar voor uw geld.

Tot morgen!

Dominique