De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 11

Uitbreiding van het jaar

Zoals die van San Juan in Die Schatzkiste worden ze natuurlijk niet meer gemaakt, maar Core Worlds: Galactic Orders komt toch dicht in de buurt. Waardeert het basisspel, toch ook al een bescheiden klepper, op tot wat het in eerste instantie had moeten zijn en doet dat zonder u op te zadelen met veel gemorrel aan de setup. Vooral dat laatste is wat mij betreft van onschatbare waarde. Ik kom nu al tijd te kort.

U krijgt waar voor uw geld in deze doos. De 6 grote galactische gildekaarten, 93 kaarten, 126 factiefiches en 5 Raven fiches gaan u aangenaam verrassen.

Het belangrijkste en leukste onderdeel van deze uitbreiding wordt gevormd door de zes galactische gilden die u hier aangeleverd krijgt. Grote kaarten zijn het, waarop u uw factiefiches kunt leggen als u een eenheid ontplooit of tactisch manoevreert. Als u hen steunt mag u van hen in de loop van het spel interessante hulp verwachten. Ze staken de neus al aan de deur in het basisspel maar nu wordt hun invloed en de impact op het spelverloop pas echt helemaal duidelijk. Als u in de loop van het spel uw fiches van deze kaarten verwijdert kunt u interessante dingen doen, afhankelijk van de orde waarmee u hebt gesympathiseerd, als daar zijn: extra actiepunten verdienen (senaat), goedkoper kaarten kopen (wetenschappers), goedkoper eenheden ontplooien (handelaars), extra energie vergaren (mijnbouw), de vuurkracht van uw eenheden verhogen (strijders) en tenslotte extra kaarten trekken (mystici). Op het einde van het spel kunnen uw niet gebruikte fiches trouwens nog wat extra punten opleveren. Denk dus goed na over het al dan niet inzetten ervan.

Verder worden er enkele nieuwe kaarttypes geïntroduceerd: gebeurteniskaarten kruiden elke ronde met aangepaste regels en vooruitgangskaarten kunt u dan weer linken aan een planeet in uw zonnestelsel waardoor u nog meer voordelen krijgt toegestopt.

Is uw hongergevoel hiermee nog niet over kunt u overwegen om de zesde factie te integreren in het spel of de oude thuisplaneten uit het basisspel te vervangen door de nieuwe die u in deze doos aantreft.

Het gaat hier niet bij blijven. Er zit al een volgende uitbreiding in de intergalactische pijplijn. Maar tot dan bent u hiermee meer dan zoet.

Tot morgen!

Dominique

 

Core Worlds: Galactic Orders

Stronghold Games

Andrew Parks

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

90 minuten