De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 7

Irritatie van het jaar

Het moet me toch even van het hart, medespeler. Ik baal van Kickstarter en Indiegogo.

Kijk, ik stam nog uit de goeie ouwe tijd dat de dieren nog spraken en bordspellen gewoon áf waren. Je kocht een doos, wist wat erin zat en met dat wat erin zat kon je een heel leven verder.

Niet zo bij Kickstarter en Indiegogo.

Als u nu een spel koopt, zij het online of in de winkel, is de kans reëel dat het eigenlijk niet volledig is. Inderdaad, alleen zij die gekickstart of geïndiegogood hebben krijgen de volledige doosinhoud, en dan nog. Het hangt er immers van af voor hoeveel u gekickstart of geïndiegogood hebt.

U, die als goede huisvader of -moeder toch een beetje wil weten of u geen kat in de zak koopt – u hebt hard genoeg moeten werken voor uw eurocentjes – wordt paradoxaal genoeg met een kat in een zak opgezadeld omdat u het raadzamer vond te wachten en geen risico’s te nemen. Het gevolg is dat u na het openen van de doos toch niet helemaal bevredigd bent omdat u gewoon wéét dat er iets in die doos ontbreekt, en dat iets zijn spelonderdelen die het spel nóg leuker maken. Dat is geen fijn gevoel. Dat zorgt voor irritatie. En een geïrriteerde speler kan niet meer van spelen genieten, meer zelfs: hij irriteert zijn medespelers.

Stoppen dus met dat gedoe en weer naar die goeie ouwe tijd, met dezelfde doosinhoud voor iedereen, zodat brave en goede huisvaders en -moeders ook van een volledig spel kunnen genieten.

Tot morgen!

Dominique

3 gedachtes over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 7

 1. Hear hear!!
  Ik wacht nog altijd met smart op de dag dat de Escape promotjes in de BGG store komen, maar ik weet uit ervaring dat een hoop kickstarters niet zo aflopen.
  Vervloekt, die verzamelwoede!!

  Like

 2. Ik ga volledig akkoord. Ik kickstarter en Indiegogo niet aangezien ik geen zin heb om een creditkaart aan te schaffen, dure verzendingskosten mee te betalen voor een klein extraatje. Maar het is inderdaad wel pijnlijk dat die extraatjes vaak de mooie speelstukken en leuke hebbedingetjes zijn waar wij op “kicken”. Damn you kickstarter!

  Like

 3. De andere kant van het verhaal: dit is een troostbonus voor Kickstarterbestellers. Troost waarvoor? Voor al die spelsystemen die door de afwezigheid van een professionele redactie onvoldoende zijn getest en ontwikkeld. Wij Kickstarterbestellers offeren ons voor jullie op, altruisten die we zijn. Daarvoor verdienen wij deze troost (een knuffel van Miss Canada is immers weinigen gegeven).

  Like

Reacties zijn gesloten.