De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 6

Eenvoud van het jaar

Er zijn zo van die spellen waarvan u na het doornemen van de spelregeltjes – ik gebruik hier bewust het verkleinwoord – denkt: is dit wel een spel?

Zo eenvoudig en beperkt lijkt het.

Tot u aan het spelen gaat en tot de vaststelling komt dat u met een echt pareltje te doen hebt.

De winnaar van deze award, Divinare (Asmodee) is een spelletje right up my alley, zoals de Engelstaligen dat zo mooi zeggen. Ik win het meer dan gemiddeld, mede door het feit dat er op mij geen draad te trekken valt als er mag gegokt en gebluft worden. Ik ga het spel hier niet beschrijven, de ‘De Tafel Plakt!’ spellenbabes van 2012 kunnen dat veel beter dan ik (zie de Spellenbabes van het jaar award).

Enorm snel opgezet en al even enorm snel uitgelegd. En erg leuk.

Runner-up: Las Vegas (Alea / Ravensburger)

Dit is nu eens een spelletje waarvan ik denk dat ik er, ondanks mijn beperkte hersencapaciteit, zelf op had kunnen komen. Als u de spelregels tot u neemt hebt u echt het gevoel dat u niet serieus genomen wordt als speler, dat men met u lacht. En dat met het Alea-logo op de doos. U gaat na een eerste lezing dan ook argwanend uw omgeving afspeuren om na te gaan waar het Bananaspilt-team zich heeft verstopt.

Maar alweer: tot u aan het spelen gaat.

U bent hier weerloos overgeleverd aan het gooien van een handvol zeszijdige dobbelstenen die u vervolgens moet verdelen over verschillende goktenten in Las Vegas. Goktenten die getallen dragen die met die van de zeszijdig dobbelstenen overeen komen, zes in totaal dus. De goktenten zijn van dik karton zodat u uw dobbelstenen er gemakkelijk op kunt leggen. Naast elke goktent ziet u en plein public de hoeveelheid slijk der aarde liggen die u bijeen kunt schrapen als u er het meeste dobbelstenen op deponeert. Neutrale witte dobbelstenen – een variant voor gevorderden (hahahaha), maar gebruik ze altijd als u speelt – kunnen nog roet in het eten gooien. Zelf kunt u uiteraard ook a volonté roet verspreiden over de goktenten waarop uw tegenspelers hun grijpgrage zinnen hebben gezet.

Eenvoud siert. Het is een gekend gezegde dat niet altijd opgaat. Hier gaat het wel op, en zelfs heel hoog.

Aanradertjes.

Tot morgen!

Dominique

 

Een gedachte over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 6

  1. Eenvoud siert inderdaad. Vegas heb ik al enkele keren gespeeld, maar het komt toch te weinig uit de kast. Divinare heb ik nog niet kunnen spelen, maar dat gaat er bij gelegenheid zeker eens van komen.

    Like

Reacties zijn gesloten.