De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2012: deel 1

Startspelerbepalerspel van het jaar

Het is altijd een gedoe, dat bepalen van de starspeler. Ik gebruikte tot nu altijd de gsm-methode, maar de Nokia 1110 is steeds moeilijker te vinden en het lijkt of de tafelbladen van tegenwoordig ook steeds ruwer worden. Ik moest dus in 2012 op zoek naar iets anders.

Dat op zoek gaan, medespeler, was niet eenvoudig want een startspelerbepalerspel moet aan enkele strikte voorwaarden voldoen: het mag maar een fractie duren van het spel waarvoor de startspeler bepaald wordt, het moet makkelijk transporteerbaar zijn – bij voorkeur kan het mee in de doos van het spel dat gaat gespeeld worden – en de spelregels moeten kort en duidelijk zijn.

Maar ’De Tafel Plakt!’ zou ’De Tafel Plakt!’ niet zijn moest ik niet hebben gevonden. Meer zelfs, ik heb gevonden voor 2 tot 40 spelers. Vier awards in totaal, en een gratis uitsmijter.

Bent u met z’n tweeën raad ik u het kaartspelletje R (Japon Brand) aan. Is in oogwenk gespeeld, heeft voor een stapeltje van slechts 16 kaarten een verrassende diepte en doet perfect wat hier van het spelletje verwacht wordt: de startspeler aanduiden.

Bent u met 3 of 4 spelers moet u Love Letter (AEG / Japon Brand) tevoorschijn toveren. Ook hier weer een verrassende diepte voor een bescheiden set van 16 kaarten en erg snel gespeeld. Eén nadeel echter: het is goed mogelijk dat u uiteindelijk niet aan uw oorspronkelijk geplande spel toekomt omdat u de hele avond met dit aan de slag blijft. U bent gewaarschuwd.

Als uw speeltafel 5 tot 6 spelers herbergt moet u zonder enige schroom voor Coup (La Mame Games) gaan. Speelt ook lekker snel, al moet u hiervoor iets meer tijd uittrekken dan voor de vorige twee, maar u mag de avond dan wel gewoon beginnen met liegen en bedriegen. Als aperitief kan dat tellen, zeker als de spellen die erna volgen zich in hetzelfde spelsegment bevinden. Maar ook hier weer een waarschuwing: dit heeft dezelfde verslavende factor als Love Letter. Twee waarschuwingen in twee alinea’s, u bent ondertussen al vier mannen waard.

Dobbelt u liever en zit u met 2 tot 4 spelers aan tafel moet u voor Go First Dice gaan, een selfmade dobbelsteenset. U krijgt hier de garantie dat iedereen evenveel kans heeft om startspeler te worden, dat er nooit gelijke standen zijn en dat u in één worp, moest u dat wensen, de volledige spelersvolgorde kunt bepalen. Ga daar maar eens aanstaan.

In het uitzonderlijke geval dat u met 7 tot 40 spelers aan uw ongetwijfeld erg uit de kluiten gewassen tafel zit moet u schijnbaar argeloos Il Cucco uit uw binnenzak halen. Een beetje een buitenbeentje dit want dit is niet in 2012 verschenen, maar dook oorspronkelijk op in het Frankrijk van de zeventiende eeuw, waarna het in Italië werd geperfectioneerd om vervolgens uit te waaieren naar de Scandinavische landen, alwaar het tot op heden nog steeds een populair tijdverdrijf is. Omwille van het verschijningsjaar komt dit uiteraard niet in aanmerking voor een 2012 award. Maar goed, 40 spelers aan tafel, dat ziet u ook niet elke dag, dus dit moet hier toch even onder het voetlicht. Japon Brand bracht het in 2004 uit, het werd prompt genomineerd voor de Japan Boardgame Prize 2004 als beste Japanse spel en in datzelfde jaar heb ik het dan maar vrolijk opgepikt op Spiel. Dat heb ik me tot op heden nog niet beklaagd. Het leuke aan dit spel is dat u niet moet proberen te winnen, maar moet proberen te voorkomen dat u verliest. Dat lijkt een beetje raar als u het zo leest, maar u moet het spelen om het te begrijpen. En u krijgt er nog een hoop varianten bijgeleverd. Veel spel dus, en dat in een ziplock-zakje.

Tot morgen!

Dominique