Mijn God: nog een licentiespel!

The Hobbit : An Unexpected Journey

Licentiespellen, meestal lopen we er met een grote boog omheen. Omdat we denken dat het gewoon geldklopperij is of omdat we er van uitgaan dat licenties en goede bordspellen onmogelijk door dezelfde (online) winkeldeur kunnen.

Dat fenomeen heeft een naam: vooroordelen.

Op vooroordelen mag een mens nooit vertrouwen, en al zeker niet de spelende mens.

The Hobbit: An Unexpected Journey is geen topspel, laat daar geen twijfel over bestaan, maar het biedt u wel een leuke en ontspannende trip naar Midden-Aarde.

U maakt deel uit van het samenwerkende genootschap BGD (Bilbo, Gandalf, Dwergen). Geen zeven dwergen hier, maar de volle dertien. U vertrekt in groep op weg naar De Eenzame Berg, een geografische locatie in Midden-Aarde die binnenin helemaal hol blijkt te zijn en een fabelachtige dwergenschat herbergt. Die schat werd nogal wild opgeëist door Smaug, de draak. Geen beest om zonder vuurbestendige handschoenen aan te pakken. Maar de dwergen willen hun goud en zilver wel terug, want van hen heeft Smaug het onterecht met zijn grijpgrage klauwen afgepakt. En dat terug hebben gebeurt liefst zo snel mogelijk.

Daartoe gaat men, zoals eerder al aangegeven, op weg.

Wat het belangrijkste spelmechanisme al een beetje aangeeft, want The Hobbit: An Unexpected Journey is een coöperatief loopspel.

De vuurbestendige handschoenen mogen gelukkig aan de kant – ermee spelen zou nogal omslachtig zijn – maar lopen zult u. Door het inzetten van uw basispakket bewegingskaarten en door het uitspelen van handkaarten die u bekomt op het einde van uw beurt. Op geregelde tijdstippen maakt u ook gebruik van een zeszijdige dobbelsteen. En terwijl u loopt, te voet of gezeten op een Midden-Aardse pony, komt u heel slecht volk tegen, als daar zijn: trollen, wargs, goblins, de goblin koning en onze goede ‘vriend‘ Gollem. U gaat conflicten met deze lieden niet kunnen vermijden. Pakt het goed uit ziet u het gedrocht nooit meer weer. Pakt het niet goed uit zal uw tocht aanzienlijke vertraging oplopen – denk aan de impact van de Fyra-vertragingen tussen Nederland en België de afgelopen weken – en dat kunt u echt niet hebben. Daarbovenop kunt u ook worden gevangen genomen en dan wordt u overgeleverd aan de goodwill van uw medespelers om u te komen bevrijden. Gelukkig gaat het hier om een coöperatief spel, dus hulp is meestal onderweg. Ook Gandalf zal u meermaals zijn reddende hand reiken, als hij zich in de buurt bevindt tenminste.

U beweegt de twee dwergen die u bij spelaanvang werden toegewezen – Bilbo mag door iedere speler worden bewogen – over een kronkelend loopspoor richting verlossing. Verlossing staat hier voor het bereiken van het eindeveld met minstens één uwer dwergen én Bilbo, al dan niet in het bezit van de ring. Naar goede coöperatieve gewoonte kunt u op meer manieren verliezen dan winnen. U verliest immers onmiddellijk als de orksteen – o huivert gij allen – het laatste veld van het spiraalspoor bereikt, een speler zijn beide dwergen gevangen ziet, of als Bilbo samen met een dwerg gevangen genomen wordt.

Goede loopspellen, ze liggen niet bepaald dik gezaaid langs het spellenpad. Drachenland schiet mij als goede exponent van deze subgroep te binnen, net als Verflixxt. Goede coöperatieve loopspellen moet al u met een elektronenmicroscoop gaan zoeken. The Hobbit: An Unexpected Journey does the job. Niet perfect, niet fenomenaal, maar wel gewoon goed. Zie dit ook als een mooie binnenkomer voor de sociaal geëngageerde gelegenheidsspeler die het wonderlijke universum van De Hobbit wat actiever wil verkennen.

De spelregels hadden misschien wat meer structuur kunnen gebruiken en ook de speelfiguren die u hier krijgt voorgeschoteld spreken door hun banale vormgeving niet bepaald tot de verbeelding, maar dat zijn geen onoverkomelijke hindernissen. Niet te vergelijken met wat het gezelschap van hierboven tijdens de reis naar De Eenzame Berg voorgeschoteld krijgt. Geen gezeur dus.

Als u op zoek bent naar een degelijk coöperatief familie-loopspel bent u hier aan het juiste adres. Laat u vooral niet misleiden door de slechte score op BoardGameGeek. Ik weet wie die lage scores geeft: de snobistische veelspeler, die hiervoor zijn vol met vooroordelensnot zittende neus ophaalt en zich in een parallel universum bevindt van waaruit al lang geen redding meer mogelijk is. Een te mijden soort als je het mij vraagt.

Leg dit dus gerust en zonder enige schroom eens op tafel. Ik durf te wedden dat u geniet.

Dominique

 

The Hobbit: An Unexpected Journey

Kosmos / 999 Games e.a., 2012

Andreas Schmidt

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

60 minuten