Mijn God: een licentiespel!

Fleet

Wie mij een beetje kent weet dat mijn favoriete spel aller tijden San Juan is. Daar heeft tot op vandaag geen enkel spel een speld tussen kunnen krijgen. Al acht jaar staat het, als was het gebetonneerd, te blinken op nummer 1 in mijn persoonlijke top 2000.

Wanneer er spellen verschijnen die ook maar een schijntje vertonen van het San Juan spelmechanisme ben ik dan ook altijd erg geïnteresseerd.

Fleet is er zo eentje.

Ik recyleer even de inleiding die ik in mijn voorbeschouwing op Spiel 2012 voor het spel gebruikte:

‘Fleet is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers waarin u langs de Canadese kust vis en andere zeewezens gaat vangen. U koopt licenties en boten, huurt kapiteins in en kiest vervolgens het ruime sop. Met al het voorgaande scoort u punten, hopelijk meer dan uw tegenspelers.’

Meer is het inderdaad niet. In een biedfase koopt u licenties om op bepaalde vissoorten te vangen, vervolgens lanceert u boten die speciaal uitgerust zijn om die vissoorten makkelijk binnen te halen, u bemant deze schepen met kapiteins, vist dat het een lieve lust is en verhandelt uw oogst op overschot voor baar geld of – het klinkt een beetje raar als ik het deze alinea nu herlees – extra handkaarten.

Voor al het voorgaande gebruikt u kaarten. U gebruikt kaarten als betaalmiddel, maakt er schepen van of zet ze in als kapiteins. En, beste medespeler, dat is erg, maar dan ook heel erg leuk.

De licenties waarop u biedt geven u niet alleen de mogelijkheid te vissen, ze schenken u ook nog wat extra’s, en deze extra’s zijn cumuleerbaar als u meerdere licenties van dezelfde soort bezit. Zo geven bepaalde licenties u bijvoorbeeld korting bij elke financiële transactie of laten ze u toe extra kaarten op hand te nemen als u boten lanceert. Erg interessant allemaal.

Vissen leveren u ook punten op. Elk bemand schip dat u de baai uitstuurt heeft een capaciteit van vier kratten verse vis en elke beurt vangt u per actief schip één kratje. Elke krat die zich op het einde van het spel op uw schepen bevindt levert u een punt op. U kunt ook een speciaal scheepje de golven op sturen, ‘The Processing Vessel’. De licentie voor dit schip laat u toe vers gevangen vis om te zetten in geld of handkaarten. Als u weet dat u op het einde van een ronde standaard slechts één handkaart mag bijtrekken weet u hoe schaars kaarten zijn en hoe belangrijk kaartgenerende licenties zijn. Onthoud dit goed, medespeler, dit was een gouden tip.

U blijft bieden, schepen bouwen, kapiteins inhuren en vis vangen voor overwinningspunten, geld of handkaarten tot de licenties niet meer kunnen worden aangevuld of de visgronden helemaal zijn uitgeput. In het eerste geval speelt u de ronde gewoon verder uit, in het tweede geval wordt er enkel nog gehengeld.

Punten bekomt u via licenties, schepen, vissen en eventuele bonussen die sommige licenties u nog extra in uw visnetten gooien.

Fleet is een heel goed kaartspel. Het verdringt San Juan niet van de eerste plaats in mijn spellen hitparade, maar het gaat wel nog heel dikwijls op tafel komen.

Samengevat? Fleet is een makkelijk transporteerbaar kaartspel dat veel waterwegen bevat die u naar de overwinning kunnen leiden, heel mooi presenteert door het kwalitatief hoogstaand en mooi geïllustreerd materiaal, lekker snel wegspeelt en op geen enkel moment onbeheersbaar wordt.

U mag van mij gerust toeslaan. U mag zelfs overdrijven als u met dit spel thuiskomt: ‘Liefje, nu heb ik zoooo’n goed spel gevangen.’

Dominique

 

Fleet

Gryphon Games, 2012

Ben Pinchback / Matt Riddle

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten

 

Een gedachte over “Mijn God: een licentiespel!

  1. Deze heb ik jammerlijk genoeg nog niet in huis. Hij staat al vanaf de Kickstarter op onze radar en dat zal na deze review enkel zo blijven.
    Zo gauw hij ergens beschikbaar is (want is niet zo makkelijk te vinden dacht ik op het moment), zullen we de lijn binnenhalen.

    Like

Reacties zijn gesloten.