Pinnemuts dakloos!

Morels (Two Lanterns Games)

Morels is een kaartspel voor 2 spelers waarin u al competitief herfstwandelend op zoek gaat naar paddenstoelen, zowel in bos en hei als in dorpjes en verstedelijkte gebieden. Op geregelde tijden eet u uw verzamelde pannenkoeken op – u gebruikt voor het koken steelpannetjes die u onderweg wonderwel zomaar op uw wandelpad aantreft – en verzekert uzelf daarmee van overwinningspunten. U kunt uw buit ook verkopen om uw actieradius te verhogen, lees: u koopt met de opbrengst wandelstokken zodat u nog verder kunt wandelen. U leeft écht wel in een wondere wereld want onderweg stoot u zomaar op appelcider en boter waarmee u uw paddenstoelgerechten nog meer cachet kunt geven. Scharrelt u tijdens uw trip ook nog eens een mandje mee kunt u uw voorraadje, en daarmee ook uw flexibiliteit, aanzienlijk doen groeien.

In de doos – denk aan het formaat van de Kosmos-serie voor twee – vindt u 84 dagkaarten, 8 nachtkaarten, 2 prachtige overzichtskaarten, 16 wandelstokken (fiches), 2 pannetjes (fiches) en een overzichtelijk spelregelboekje dat amper 6 bladzijden omvat (grote druk).

Daarmee gaat u aan de slag en wel op volgende wijze:

U scheidt de dagkaarten van de nachtkaarten en legt ze beiden als gedekte trekstapel op tafel, legt en rij van 8 kaarten van de dagstapel open, geeft uzelf en uw tegenstander een panfiche en bezorgt u beiden 3 handkaarten van de dagstapel.

Uw wonderlijke wandeling kan beginnen.

U wandelt naar de dagkaarten-trekstapel toe, wat wil zeggen dat u tijdens uw beurt een van de twee verst verwijderde kaarten zomaar op hand mag nemen. Dat is een van de 5 acties waaruit u kunt kiezen. Uw basis handlimiet is 8.

U kunt er ook voor kiezen alle kaarten van de afvalstapel op hand te nemen. Die afvalstapel ontstaat door na elke beurt de laatste kaart van de uitlage hieraan toe te voegen. Zodra deze stapel uit 4 kaarten bestaat wordt hij verwijderd en begint er een nieuwe. U moet dus op tijd toeslaan als er iets inzit dat u interesseert.

Derde keuzemogelijkheid: paddenstoelen verkopen. U kunt 2 of meer paddenstoelen van dezelfde soort verkopen. Hoeveel ze opbrengen staat mooi aangegeven op de kaart in kwestie. Van de opbrengst koopt u dan weer wandelstokjes waarmee u tijdens uw beurt verder kunt stappen op het wandelpad en moeilijk bereikbare paddenstoelen of andere leuke hebbedingen kunt verzamelen. Wandelstokjes zijn er niet voor de eeuwigheid, na gebruik moet u ze alweer inleveren.

Vierde mogelijkheid: koken. Om te koken hebt u een pannetje nodig en minstens 3 paddenstoelen van dezelfde soort. U legt ze dan gewoon samen met het pannetje voor u op tafel neer en u kunt even heerlijk achterover leunen: die punten, ook weer mooi aangegeven op de kaart in kwestie, zijn alvast binnen. Als u geluk hebt kunt u uw gerecht extra op smaak brengen door er appelcider of boter uit uw hand aan toe te voegen. Als u boter toevoegt moet u wel minstens 4 paddenstoelen van dezelfde soort afleggen, cider vraagt er zelfs 5. Boter en cider leveren u respectievelijk 3 en 5 bonuspunten op bij de eindtelling. Niet te onderschatten, maar ook niet makkelijk realiseerbaar. Paddenstoelen vallen in dit spel nu ook niet bepaald als manna uit de hemel. Daarbovenop zit er tegenover u iemand die u erg scherp in de gaten houdt. Ik hoor u al opwerpen: ‘Maar ik heb maar één pannetje!’ Dat is zo, maar u kunt er meer verzamelen tijdens uw tocht. U vindt ze zomaar op uw pad en er zitten er 11 in het spel. En zonder pan geen punten, u weet dus wat u te doen staat. Wat ons naadloos brengt naar de vijfde en laatste actie:

Een lege pan uitspelen. Dat kost u uw beurt maar u moet dat wel doen wilt u enige kans maken op de overwinning. U moet immers koken om te winnen.

Dat waren de actiemogelijkheden, maar ik moet u toch ook nog even wijzen op enkele speciale kaarten.

De mandjes. Er zitten 5 mandjes in het dagdeck en als u er eentje kiest legt u ze onmiddellijk voor u op tafel. Uw handlimiet vergroot vanaf dan met 2 en dat geldt voor elke mand die u later nog uitspeelt. Heel handig als u weet dat u om te winnen setjes moet uitspelen.

De maankaarten. Er zitten er 8 in de dagstapel en als u er eentje kiest mag u onmiddellijk de bovenste kaart van de nachtstapel trekken. In deze stapel zitten dezelfde paddenstoelen als in de dagstapel, maar ze tellen dubbel waardoor u met 2 kaarten al een setje kunt uitspelen. Erg handig.

De stouterd in het spel is de “Destroying Angel”. Als u deze leukerd op hand neemt gaat hij morrelen aan je systeem. Je wordt eigenlijk ziek van het eten van je eigen paddenstoelen. Om te beginnen moet je je handkaartenlimiet verlagen naar 4 zolang hij in je systeem zit – u mag gelukkig eerst nog 2 handkaarten afleggen in een mandje, als u er een hebt, en pas daarna afleggen tot 4 – en het engeltje blijft net zoveel beurten in uw systeem rondhangen als u kookacties gedaan hebt. Dat betekent dat u, als het even tegenzit, enkele beurten doodziek aan tafel zit. Ik kan u uit ervaring meegeven dat dit uitermate hinderlijk is. U probeert deze kerel dus best te vermijden.

U wandelt, u verzamelt, u koopt, u verkoopt, u wordt ziek en u blijft dat doen tot u alles hebt leeggeroofd. Vervolgens telt u de waarde van uw gekookte paddenstoelen, eventueel vermeerderd met de bonuspunten voor cider en boter, en u vergelijkt het resultaat met dat van uw tegenstrever. Ik duim voor u.

Plop

Morels sloeg in als een bommetje op GenCon 2012 en ik kan heel goed begrijpen waarom. Bij menig speler heeft het Lost Cities als favoriete tweepersoonsspel naar de tweede plaats verdrongen. Ik kan daar inkomen want er valt heel wat te zeggen voor Morels. Zo is het makkelijk te leren, is het materiaal prachtig (en al helemaal als u de gepimpte editie met de pannetjes en de wandelstokjes op de kop kunt tikken), is het erg koppelvriendelijk (uw partner gaat hier gegarandeerd van houden), is het thematisch erg mooi omgezet, kent het een volledige taalonafhankelijkheid en is het enorm ontspannend.

Als u houdt van handkaartemagament bent u hier aan het goede adres. Steeds weer die afwegingen: paddenstoelen verkopen voor meer bewegingsvrijheid of ze toch maar koken? Neem ik nu die grijpklare mand die mijn handkaartenlimiet vergroot of ga ik voor die pan? Moet ik nu echt dié paddenstoelen nemen om te voorkomen dat mijn tegenstander zijn derde van die soort verzamelt, terwijl er nu net zoveel interessanter lekkers klaarligt? Neem ik die lekkere afvalstapel die ik echt goed kan gebruiken en neem ik die kl.. engel er dan maar bij, mezelf daarbij in de spreekwoordelijke voet schietend?

Wilt u uw partner de wondere wereld van het bord- en kaartspel inlokken is dit uw kans. Indien uw partner van de vrouwelijke kunne is garandeer ik u zelfs een slaagkans die de 100% benadert.

Houdt u van Jaipur gaat u hier ook van houden, en omgeleerd.

Flop

Dit is geen zware kost (tenzij u het waagt de Destroying Angel op handen te nemen) en spectaculaire innovaties moet u hier ook niet verwachten.

In onze contreien niet te vinden. U moet naar Amerika.

Verzameld werk

Houdt u van ontspanning, houdt u van de herfst en zoekt u een spelletje met dat thema, bent u lid van een wandelclub, bent u romantisch aangelegd, houdt u van dilemma’s, kunt u schoonheid appreciëren, speelt u graag spelletjes op reis en bent u uitgekeken op Lost Cities en Jaipur? Toeslaan!

Dominique

 

 

Morels

Two Lanterns Games (2012)

Brent Povis

2 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten