Adelbrief

Noblemen (Pegasus Spiele / Tasty Minstrel Games)

‘Noblemen is een bordspel voor 3 tot 5 spelers waarin u in het Engeland van de zestiende eeuw, en ook van Koningin Elisabeth I, in belachelijke kledij rondloopt en allerlei activiteiten voor en achter de schermen – u mag dat letterlijk nemen – uitoefent. U hebt hierbij maar één doel voor ogen: macht. U krijgt macht door landerijen te vergroten, bouwsels op te richten, belastingen te innen, de clerus om te kopen, schandaaltjes uit te lokken, aan gemaskerde feestelijkheden deel te nemen en – misschien wel het allerleukste – gewoon niets te doen.’

Het voorgaande schreef ik neer als inleiding bij mijn voorbeschouwing van Spiel 2012.

Het onderstaande schreef ik in mijn koopadvies voor datzelfde Spiel 2012:

‘Als u dit jaar slechts één “euro” koopt moet het volgens mij deze zijn. Verenigt alles in zich wat een goede euro kenmerkt en doet dat met brio. Aan het oog werd ook gedacht want een schoonheid is het alleszins. Laat u niet afschrikken door de Duitsheid van de uitgever. Het spel zelf is volledig taalonafhankelijk.

Mijn advies: KOPEN!’

God en Erwin zijn mijn getuigen: ik kan al eens een spijkerkop missen als ik een voorafadvies geef, maar als u dit niet hebt opgevolgd maakte ú een blunder van jewelste.

Ik ga geen overzicht van de speltregels geven – ik word daar zo moe van – maar ik ga u wel proberen duidelijk te maken waarom dit spel het predikaat ‘euro van het jaar’ meer dan verdient.

De functionaliteit van het centrale spelbord

Dat centrale spelbord, met het scorespoor, het prestigespoor, de rondeteller, de gebouwen die kunnen worden gekocht en vervolgens gebouwd, de locaties waar u aan de kerk kunt offeren en de beschikbare omkoopfiches, het is gewoonweg heerlijk functioneel en overzichtelijk.

In één oogopslag ziet u wat u kunt doen en wat het u kost of opbrengt. En u ziet ook direct in welke fase het spel zich bevindt en wat er wanneer te gebeuren staat, wat erg handig is om ten volle te kunnen anticiperen.

De diepte

Jongens en meisjes toch, zoveel wegen naar de overwinning en zoveel om rekening mee te houden, niet in het minst uw tegenspelers. Er wordt ook heel wat flexibiliteit van uw gevraagd en u zult zichzelf tijdens het spelen regelmatig moeten bijsturen. Veel van wat gebeurt en wat er gaat gebeuren heeft immers implicaties op hoe u zich al spelend gedraagt.

U mag zoveel doen: uw landgoed uitbreiden, riante paleizen en burchten en kapellen en uit de kluiten gewassen tuinhuisjes bouwen, leden van de koninklijke familie omkopen, belastingen innen, land ontginnen en kerkelijk offeren. Zelfs nietsdoen levert u een overwinningspunt op. Ondanks deze veelheid van mogelijkheden zorgt de ‘slechts één actie per beurt regel’ voor een vloeiend spelverloop.

Het ‘makkelijk te leren, moeilijk te temmen’ principe

De spelregels zijn poepsimpel, al geven ze bij de eerste aanblik een heel andere indruk. Al snel gaat het u dagen dat het spel eigenlijk heel eenvoudig speelt maar dat u alle zeilen zult moeten bijzetten om dit wilde paard te temmen. Gelukkig wordt het nemen van deze hindernis niet in de weg gezeten door onoverzichtelijkheid. Een hele prestatie vind ik dat.

Het spelmateriaal

Propvol zit de doos, echt propvol, met karton, papier en hout. En de kwaliteit van dat materiaal is om duimen en vingers van af te likken. Dat maakt de doos ook redelijk zwaar, maar u hebt dan tenminste ook de natuurkundige bevestiging dat dit spel al uw bestede euro’s waard is.

De koningin

Wat hou ik van dat pionnetje, met die hoepelrokstructuur van haar. Ze levert u daarbovenop elke keer een punt op als ze op het einde van uw beurt aan uw kant staat.

De ideale mix tussen tactiek en strategie

U gaat moeten schipperen tussen kortetermijndenken en een visie op lange termijn en u moet daarbij met veel factoren rekening houden. Soms moet u echt heel kort op de bal spelen en op andere momenten bent u aan het werken aan een lange termijnproject, wat zich dan meestal afspeelt in de bouwsector. Heerlijk.

Het profitariaat

U kunt lekker parasiteren op dat wat uw tegenspelers doen. Zo kunt u hen belastingen laten betalen, prestigepunten afsnoepen of hen mee laten werken aan de uitbreiding van uw toch al imposante landgoed. Leuk.

De speeltijdsturing

Dat koninginneetje van enkele alinea’s geleden kunt u ook gebruiken om de speeltijd te beïnvloeden. Als ze veel van eigenaar wisselt gaat het spel veel sneller vooruit. Maar of u en uw medespelers nu traag of snel spelen maakt geen ene moer uit, de tijd vliegt voorbij.

Het gemaskerd bal

Tijdens het gemaskerd bal kunt u eindelijk laten zien hoeveel macht en invloed u hebt en als het goed uitpakt kunt u zichzelf opwaarderen met een adellijke titel, een titel die u zelfs toelaat letterlijk van hoofd te wisselen.

De zichtschermen

Deze pareltjes die uw bezittingen verbergen zouden als voorbeeld moeten dienen voor al die uitgevers die ons alle mogelijke aanfluitingen van dit spelonderdeel proberen aan te smeren. Stevig, groot en met een duidelijke opdruk van de spelmechanismen en scoremogelijkheden.

De schandaaltjes

Als u zich in een benarde situatie bevindt kunt u zich nog altijd beroepen op de clerus, daar kijken ze immers niet op een schandaaltje meer of minder. Een schandaalkaart kan u weer volop in de race brengen, maak er gebruik van.

De bouwwoede

Als u mooie bonussen wil innen moet u bouwen. En net als in het echte leven moet u racen om dat als eerste te mogen doen want dat levert u het meeste op, zowel op korte als op lange termijn. Als u te lang wacht zou het wel eens kunnen dat u naast de erg begeerde paleizen, kerken, burchten en tuinhuisjes grijpt. Laat het niet zo ver komen.

U doet mee tot op het einde

U hebt nooit ofte nimmer het gevoel dat u niet meer meedoet voor de overwinning. Een slimme zet of interventie kan het tij weer doen keren. Wanhoop dus niet, medespeler, blijf vertrouwen in uzelf.

De middelvinger

Tzolk’in: The Mayan Calendar? Il Vecchio? The Doge Ship? Snowdonia? Keyflower? Dominare? Mercante? Saint Malo? Spectaculum? Archipelago? Die Paläste von Carrara? La Loire? Myrmes? Noblemen glimlacht even, steekt de adellijke middelvinger op en schrijdt vervolgens tergend langzaam naar het podium, richting 1.

Dominique

 

Noblemen

Pegaus Spiele / Tasty Minstrel Games (2012)

Dwight Sullivan

3 tot 5 spelers vanaf 12 jaar

90 minuten

 

6 gedachtes over “Adelbrief

 1. Volledig mee akkoord. Beste euro spel van 2012 en dankzij deze site ontdekt en meegepakt op Spiel 2012 in Essen waarvoor dank !

  Like

 2. Als ik dit lees, ben ik ZOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO blij dat ik naar je aankoop advies geluisterd heb.
  Ik heb de mooie doos met prachtige spullen al meerdere keren op schoot genomen en het materiaal zitten bewonderen. Het lijkt me echt een heerlijk spel. Ik moet het maar eens heel snel op tafel gaan leggen.
  Mijn dank is groot Dominique.

  Like

 3. Ongelooflijk hoe het mogelijk is om al die super recente spellen ten eerste te spelen maar om dan ook nog te commentariëren en te publiceren op de blog. Fantastisch dat ook wij hiervan mee mogen genieten!

  Like

 4. Het profitariaat
  U kunt lekker parasiteren op dat wat uw tegenspelers doen. Zo kunt u hen belastingen laten betalen, prestigepunten afsnoepen of hen mee laten werken aan de uitbreiding van uw toch al imposante landgoed. Leuk.
  Dat stukje moet je me toch eens uitleggen !

  Like

 5. Johan,
  Ik mag ervan uitgaan dat je dit spel al gespeeld hebt?
  Als dat zo is heb je waarschijnlijk toch gebruik gemaakt van je parasieten-riddermacht op de landgoederen van je tegenstanders, die je toelaat om:
  – tijdens het innen van belastingen extra inkomsten te verwerven
  – tijdens de landwinning voor je landgoed extra landtegels te verzamelen
  – tijdens het bouwen van je burchten en het vervolgens plaatsen van je ridder in het domein van een tegenspeler, van deze speler (afhankelijk van waar je je ridder inzet) twee goud, twee landtegels of zelfs de koningin op te eisen
  – tijdens het bepalen van uw prestige extra prestige te verwerven (en te voorkomen dat je tegenspeler(s) prestige verzamelen

  Like

Reacties zijn gesloten.