Coup de Théàtre

Coup (La Mame Games)

Niet het beste, maar wel het leukste spel op Spiel 2012 was zonder enige twijfel Coup.

Meesurfend op de nieuwe speltrend die minimalisme heet heeft het menig spelershart, waaronder het mijne, zonder veel moeite veroverd.

Dat komt door de meerlagigheid en de bereidheid tot liegen en rolinleving die van u gevraagd wordt.

U ben een machtig man en hebt dan ook veel invloed, meerbepaald twee. Daar probeert u zich tijdens dit spel met uw hele hebben en houden aan vast te klampen want zakt u naar invloed nul ligt u eruit. Zo simpel is dat.

Dit zijn de schaarse spelonderdelen waarmee u aan de slag moet: 15 personagekaarten (Hertog, Huurmoordenaar, Kapitein, Ambassadeur en Gravin, 3 van elk), 6 overzichtskaarten, 50 plastic munten en een spelregelboekje.

U krijgt bij spelaanvang gedekt twee personagekaarten. Die mag u rustig bekijken. Meer nog, u móet ze bekijken wil u uw vileine plan, het winnen van dit heerlijke spelletje, tot een goed einde brengen. De overgebleven kaarten vormen de trekstapel. Verder krijgt u nog twee goudstukken overhandigd en een overzichtskaart waarop alles wat u moet weten bondig wordt weergegeven.

De twee gedekte personagekaarten die u voor u hebt liggen beschikken elk over een interessante eigenschap en zolang ze daar liggen leveren ze u elk een invloedspunt op. Op het moment dat u geen invloedspunt meer hebt wordt u verbannen uit de stad, en ook uit het spel eigenlijk. U doet dan voor enkele minuutjes niet meer mee. Zo kort duurt dit spelletje.

Als u aan de beurt bent – er wordt geen advies gegeven voor het aanduiden van de allereerste startspeler – moet u één actie doen. Dat kan een personagegerelateerde actie zijn, maar ook een niet personagegerelateerde. U mag niet passen.

De niet personagegerelateerde acties waaruit u kunt kiezen zijn: 1 goudstuk uit de voorraad nemen (inkomsten), 2 goudstukken uit de voorraad nemen (buitenlandse hulp) of een coup plegen. Deze laatste actie kost u 7 goudstukken, kan niet geblokkeerd worden en is gericht tegen een speler naar keuze die dan gewoon 1 invloed verliest. U bent ook verplicht een coup te plegen als u 10 of meer goudstukken in uw beurs hebt zitten.

De personagegerelateerde acties zijn: belastingen heffen (Hertog: neem 3 goudstukken uit de algemene voorraad, kan ook buitenlandse hulp blokkeren), vermoorden (Huurmoordenaar: leg 3 goudstukken in de algemene voorraad en kies een speler uit die 1 invloedspunt verliest), afpersen (Kapitein: neem 2 goudstukken van een andere speler, kan een andere Kapiteinsactie blokkeren) en wissel (Ambassadeur: neem twee personagekaarten van de trekstapel, bekijk ze en verwissel ze geheel of gedeeltelijk met de personagekaarten die gedekt voor je liggen, kan de Kapiteinsactie blokkeren). De Gravin heeft geen speciale actieve actie maar is wel in staat zichzelf te beschermen tegen de Huurmoordenaar. Niet te onderschatten, deze passieve tussenkomst.

Blokkeeracties kunnen op elk moment door elke speler worden uitgevoerd.

So far, so good.

De échte kern van het spel vormen de uitdagingen. Als u aan de identiteit van een tegenspeler twijfelt mag u hem of haar uitdagen en de juistheid van zijn of haar rol betwisten. U kunt uitdagen op het moment dat een speler een personagegerelateerde actie of blokkade doet. De speler die wordt uitgedaagd moet dan bewijzen dat hij wel degelijk het personage is dat hij beweert te zijn door de betreffende kaart te tonen. Lukt dat niet – het is een grote leugenaar – verliest hij een invloedspunt en draait hij een kaart open. Is hij wel de man of vrouw die hij beweert te zijn verliest de uitdager een invloedspunt. Verliest de uitdager mag de uitgedaagde daarbovenop zijn getoonde kaart aan de trekstapel toevoegen, deze schudden en een willekeurig nieuw personage trekken. En meer nog: de geplande actie gaat daarna gewoon door.

U doet dus tijdens uw beurt één actie, initieert tussendoor uitdagingen en u blijft hiermee doorgaan tot er nog één speler trots overeind staat (zit). Die speler wint.

Uitdaging

U hebt al lang begrepen dat dit een spel is voor agitatoren en goedgebekte spelers. Als u voor dit soort spellen bent moet u, liefst vandaag nog, toeslaan. Bent u dat niet moet u toch eens een sessie meedoen, misschien gaat u wel helemaal om.

Uitdagen is dubbel. U kunt iemands invloed reduceren maar u kunt zelf ook invloedspunten verliezen en u hebt er maar twee. En als u verliest kan het doel van uw aanval zich weer versluieren in een nieuwe, onbekende identiteit. U moet, voor zover uw deductieve en communicatieve kwaliteiten dat toelaten, toch een beetje zeker zijn van uw zaak.

Naarmate de invloed van de spelers verdwijnt neemt de spanning en de paranoia duidelijk toe. Elke uitdaging of actie kan de laatste zijn en dat vóelt u letterlijk aan tafel.

Ligt u eruit duurt dat nooit lang en dat is prima. U kunt dan nog lekker meegenieten van de capriolen van uw tegenspelers en u weet zeker dat u in de volgende sessie, die ongetwijfeld volgt, meedogenloos zult toeslaan.

De geldkwestie dan. Die moet u ook niet onderschatten. Wie muntjes verzamelt bereidt een coup voor en wie er teveel verzamelt moet een coup plegen tijdens zijn of haar beurt. Dat zorgt voor een leuke spanningsboog aan tafel.

Om erechter te komen wie nu eigenlijk wie is moet u goed opletten wat er allemaal gebeurt aan tafel. Wie doet wat wanneer, en vooral hoe? Dat zijn de vragen waarmee u zich moet bezighouden tijdens dit spel en dat is erg, maar dan ook heel erg leuk. Ik adviseer u heel goed naar de gelaatsuitdrukkingen van uw tegenspelers te kijken tijdens dit spel en zelf enkele uurtjes per dag voor de spiegel apathie-oefeningen te doen.

Het spelmateriaal is dik in orde, en al helemaal als u beseft dat het hier om een lilliputter-uitgever gaat. Niets op aan te merken.

Blokkade

Zoals eerder aangegeven: u moet in zijn voor dit soort spellen.

Er is in dit segment concurrentie van onder andere Love Letter en R, al kunnen deze drie elkaar gerust gezelschap houden in uw spellenkast. Laat ons zeggen dat Coup, omwille van de grotere subtiliteit, meer iets is voor de veelspelers-veelpraters onder ons.

Last one standing

Als u van communicatieve spellen houdt is Coup een absolute must. U krijgt prima spelmateriaal in een makkelijk meeneembaar doosje, veel deductieve diepte (al kan in uiterste nood een goed gemikt gokje u ook de overwinning opleveren), bulderende lachsalvo’s en een speelduur die toelaat uw revanchegevoelens helemaal te bevredigen.

De naam van de maker is lekker gelinkt aan het spelthema, er wordt immers heel wat afgetaterd en u gaat dat ook moeten wil u enige kans maken op de overwinning.

Een goed, zelfs een heel goed, spelletje.

Dominique

 

Coup

Rikki Tahta

La Mame Games (2012)

3 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

15 minuten