Missiemuizen

Mice and Mystics (Plaid Hat Games)

Mice and Mystics is een coöperatief bordspel voor 1 tot 4 spelers waarin u, trouw blijvend aan de steeds zieker wordende koning Andon, leider van een niet nader genoemd koninkrijk, het land voor de totale ondergang probeert te behoeden. De blauwdruk van die ondergang werd uitgetekend door Vanestra, de bloedmooie koningin van Dahrklend, die met een paar honderd soldaten Andon een beleefdheidsbezoekje brengt. Andons ziekte is daarin de eerste stap. Prins Collin kan het allemaal niet meer aanzien en heeft u, samen met de Andons trouwste adviseurs, in het geheim samengeroepen voor overleg in het laboratorium van het kasteel, alwaar u betrapt wordt door de rechterhand van Vanestra, kapitein Vurst. U wordt samen met uw vrienden in de kerkers gegooid maar er wordt hulp geboden door Meeps, een kleine rode draak die iets bijzonders bij zich draagt. Iets waar Maginos, de magiër, wel raad mee weet. Iets waarmee een eeuwenoud en bizar ritueel zal worden uitgevoerd, met een al even bizarre uitkomst: het gezelschap is getransformeerd in muizen.

Undercover gaan krijgt bij deze een geheel nieuwe betekenis.

Klein zijn heeft uiteraard zijn voordelen en de miniaturisering heeft als doel de ondergang van Vanestra te bewerkstelligen. Dat gaat wat makkelijker als u niet opgemerkt wordt. Nadelen heeft het ook. Zo zijn bepaalde dingen die u vroeger erg klein leken plots heel groot geworden. Spinnen, kakkerlakken, ratten en duizendpoten bijvoorbeeld. Of erger: Brodie, de sadistische kasteelkat, met dat grote litteken dat dwars over haar rechteroog loopt. Brodie ongegeneerd een schop geven is er niet meer bij. U hebt plots ook een onweerstaanbare drang ontwikkeld naar het bezoeken van zoveel mogelijk kaasbuffetten en dat verontrust u.

Soit, wilt u het koninkrijk redden moet u samen met uw gezellen aan de bak. Gelukkig was het adviescollege van Andon multidisciplinair samengesteld. Zo is Lilly een fantastische boogschutter, kan Tilda erg goede genezen, heeft Filch er een handje van weg ongezien dingen weg te nemen en kan Maginos goed toveren. Nez is er ook nog, zo’n beetje de kabouter Klus van dienst. Prins Collin tenslotte heeft het aura van de natuurlijke leider om zich heen hangen, anders had hij u nooit in een muis veranderd.

Met dit groepje gaat u op weg naar het herstel van de vrede en de voorspoed van het koninkrijk.

Speltechnisch doet u dat aan de hand van elf scenario’s die u langzaam naar de ontknoping leiden, een verhaal vertellend als het ware.

Het materiaal waarmee en waarop u dat doet is zonder meer fantastisch en fenomenaal te noemen. Een prachtig spelregelboek en een al even prachtig scenarioboek vindt u als eerste in de doos, en u blijft maar uitladen: 8 sfeervolle dubbelzijdige speelborden, 22 miniatuurtjes, 5 speciale dobbelstenen, een centraal verhaal-bord, een massa kaarten (karakter-, ontdekkings-, ontmoetings-, vaardigheids- en initiatiefkaarten) en drie stansramen boordevol fiches voor van alles en nog wat.

Wat u doet is ronddolen door het kasteel, zowel onder- als bovengronds, daarbij alle voordelen en vooral ongemakken van het klein zijn ervarend. Als u aan de beurt bent mag u bewegen en een actie doen, of omgekeerd. En er kan van alles gebeuren terwijl u daarmee bezig bent. U komt oog in oog te staan met onvriendelijke en vooral onwillige tegenstanders van vooral dierlijke aard, u ontdekt voorwerpen (een vishaak wordt een klimhaak), wapens (een knoop wordt als schild gebruikt), kledij, magische perkamentrollen en spreuken en natuurlijk..

Kaas.

Kaas verzamelt u als u tijdens het dobbelen een kaassymbool gooit en u kunt kaastukjes inleveren om uw muisje up te levellen. Kaas wordt door uw tegenstanders dan weer gebruikt om u op alle mogelijke manieren te hinderen in uw queeste.

U probeert het einddoel van het gekozen scenario te bereiken voor uw tijd, aangegeven door een mobiele ‘The End’ fiche op het hoofdstukkenspoor op het centrale overzichtsbord, om is. Lukt dat niet, verliest u. Wint u zal uw verlangen om het volgende scenrario aan te pakken niet te onderdrukken zijn, dat garandeer ik u.

Het centrale overzichtsbord speelt een belangrijke rol in het spel. De ontmoetingskaarten liggen erop, net als de ontdekkingskaarten en er is ruimte voorzien voor de gemeenschappelijke bezittingen van de groep (klimhaken bijvoorbeeld). Niets bijzonders te melden daar. De echt leuke plekken op dat bord zijn de initiatiefrij en het kaaswiel. De initiatiefrijk bepaalt door het schudden van de betrokken kaarten, de muizen en de eventueel aanwezige slechteriken op het spelbord, wie wanneer aan de beurt komt. Dat betekent dat u, als het een beetje meezit, kunt anticiperen op wat komen gaat. Maar ook dat u dat niet kunt als het een beetje tegenzit. Net als in het echte leven. Het kaaswiel wordt tijdens het spel langzaam gevuld, bijvoorbeeld op het einde van een ronde als er geen slechteriken op het bord staan, en als het vol is gebeurt er meestal iets slechts: een scenariospecifieke gebeurtenis bijvoorbeeld, of een niet geplande, negatief geladen ontmoeting. Daarbovenop wordt er ook aan uw beschikbare tijd geknabbeld. De nog beschikbare tijd geeft ook nog eens aan welke onaangename confrontatie u moet ondergaan, hoe later in het scenario hoe onaangenamer.

Doodgaan kunt u niet in Mica and Mystics, maar u wordt wel gevangen genomen. Dat betekent dat u niet meer inzetbaar bent zolang er nog vijanden op het spelbord aanwezig zijn. Daarbovenop wordt het kaaswiel met een kaaspuntje aangevuld waardoor het lot zich nog verder tegen u en uw muizenvriendjes keert. En om het allemaal nog erger te maken wordt er aan uw nog beschikbare tijd voor het volbrengen van het scenario ook nog eens geknabbeld. Ook uw verzamelde kaaspakketje en een aanzienlijk deel van uw bijeengeharkte wapens en voorwerpen moeten worden ingeleverd. Gelukkig geneest u ook als bij wonder van uw opgelopen verwondingen, waarschijnlijk omdat u even hebt kunnen rusten.  Als er geen vijanden in zicht zijn kunnen uw muizenvriendjes u bevrijden. U bent echter nog zo onder de indruk van uw gevangenneming dat u tijdens uw volgend beurt niets kunt doen. Zijn u en uw muizenvrienden op een bepaald moment allemaal gevangen genomen verliest u het spel.

Maar u kunt ook winnen. Het volstaat daarvoor uw scenariogebonden opdracht(en) tot een goed einde te brengen voor de daartoe beschikbare tijd om is.

Jonge Gouda

Mice and Mystics is een familieviendelijke dungeon crawler. Denk qua opzet aan spellen als Dungeons & Dragons: Wrath of Ashardalon. Alleen doet Mice and Mystics het in mijn ogen stukken beter, zowel op speltechnisch als thematisch vlak. U leeft echt mee met de kleine helden en naarmate u meer scenario’s doorspeelt ontvouwt zich een spannend epos.

Vechten in dit universum is leuk, zelfs als u even de honneurs voor de slechteriken moet waarnemen. De multifunctionaliteit van de dobbelstenen maakt dat iedereen aan tafel verwachtingsvol naar elke worp uitkijkt, ook die van de vijanden waartegen u aan het bikkelen bent.

Hebt u al wat oudere kinderen? Ze gaan, samen met u, verliefd worden op dit spel.

Laat u niet in slaap wiegen door de hoger genoemde kindvriendelijkheid. Ga er niet van uit dat u als een fluitje van een cent, ondertussen op uw gemak genietend van het fraaie uitzicht, door de scenario’s vliegt. U gaat zich zwaar misrekenen, getuige de drie mislukkingen van ondergetekende in het eerste scenario.

Leuk: bovengronds en ondergronds gaan.

Nog leuker: kaasmanagement.

Met z’n vieren op één tegel kunnen staan biedt interessante tactische mogelijkheden.

Muizenval

U moet hier wel voor zijn. Gaan alleen al bij het horen van het woord dungeon al uw nekharen stijf overeind staan moet u hier met een wijde boog omheen lopen. U weet dan wel niet wat u mist, maar dat is dan uw eigen dikke en koppige schuld.

Mice and Mystics is ook een duur vogeltje. Een vogeltje met veel kwaliteit, dat wel, en u moet voor uzelf maar uitmaken hoe diep u in deze tijden van crisis voor een goed bordspel wil gaan.

Kaasbuffet

Mice and Mystics is een coöperatieve en familievriendelijke, maar zeker geen eenvoudige, kerkerverkenner waarin u aan de hand van elf scenario’s de wonderlijke avonturen beleeft van een groep muizen met een missie.

De liefde voor het vak straalt van dit spel af en dat vloeit op tafel naadloos over in een thematisch prachtig omgezette, sfeervolle, spannende en epische spelervaring waarvan u achteraf nog uren in uw bedje zult wakker liggen.

Dominique

 

Mice and Mystics

Plaid Hat Games (2012)

Jerry Hawthorne

1 tot 4 spelers vanaf 7 jaar

60 minuten