Siberisch warm

Siberia: The Card Game (dip Games)

Reiner Stockhousen, die spelbedenker waar menig vrouwelijke speler in het geheim een beetje verliefd op is,  verraste vorig jaar vriend en vijand met het zeer toegankelijke, slimme en leuke bordspel Siberia. Een volwaardige euro die als filler kan gespeeld worden, je moet het maar doen.

Reiner verraste mij dit jaar nog meer met Siberia: The Card Game, een op zichzelf staande kaartvariant waarmee het bordspel, zij het beperkt, ook nog eens kan worden uitgebreid.

Net als in het bordspel gaan we grondstoffen ontginnen in het verre Siberië om ze vervolgens te verhandelen op de internationale financiële markten. Wie na al deze transacties op het einde van het spel het meeste geld in de buidel heeft zitten, wint.

Er liggen acht grondstoffenkaarten open in een rijtje, met aan de linkerkant van de rij een kaart met een grote pijl erop die naar die uitlage wijst. Dit is een overbodige manier om u niet te laten vergeten in welke richting u moet ontginnen. Drie van de grondstoffenkaarten blijven gedekt, u ontdekt hun ware aard wel tijdens het spel.

Op de actiekaarten staan bovenaan steeds twee verschillende symbolen, een grondstof en een personage, en centraal staat het personage nog eens in het groot afgebeeld.

Onderaan staat de waarde van de kaart, in Amerikaanse dollar.

Verder heeft uw alziend oog nog drie stapeltjes personagekaarten op tafel opgemerkt: de arbeiders, de investeerders en de verkopers. U hebt zo het vermoeden dat deze kaarten u in het verloop van het spel nog goed van pas gaan komen, en gelijk hebt u.

En u vermoedt ook dat de vijf actiekaarten die de eigenaar van het spel u, na zijn voortreffelijke speluitleg, in uw handen heeft geduwd ook niet zonder enig belang zijn. Wederom slaat u de nagel op zijn spreekwoordelijke kop.

En ook die arbeider die voor uw neus op tafel ligt is uw arendsoog niet ontgaan. Ook die zou wel eens van nut kunnen zijn. En voor de derde keer schiet u pal in de roos.

U bent me d’r eentje.

Het begint u zelfs te dagen dat u dit alleraardigst kaartspel misschien wel eens zou kunnen winnen.

Als u aan de beurt bent moet u een gedekte grondstoffenkaart uit de centrale uitlage opdekken. Dat is verplicht als er drie of meer gedekte kaarten in de uitlage liggen. Liggen er minder dan drie hebt u de vrije keuze, Siberië is immers een vrij land. Vervolgens mag u uit twee mogelijkheden kiezen wat u doet: niets en gewoon twee actiekaarten van de trekstapel op hand nemen of twee actiekaarten met hetzelfde symbool (of één + twee willekeurige andere kaarten als joker) uitspelen en daarmee of een personage nemen of er grondstoffen mee ontginnen (van links naar rechts in de grondstoffenrij). In beide gevallen legt u de bekomen kaarten voor u neer, de grondstoffen gedekt, de personagekaarten open.

Arbeiders die u hebt verzameld laten u toe tijdens uw beurt meer grondstoffen te ontginnen, investeerders zorgen ervoor dat u minder kaarten moet uitspelen om een actie te doen en verkopers doen de waarde van uw grondstoffen en die van uw personeel op het einde van het spel stijgen. En zonder de voorleg van een aanzienlijke waarde van die hoger genoemde parameters gaat u dit spel niet kunnen winnen.

Het spel eindigt zodra de laatste grondstofkaart wordt opgedekt.

De puntentelling – kapitaaltelling dekt de lading beter – is eenvoudig. U telt gewoon de waarde van uw verzamelde grondstoffenkaarten en personagekaarten bij elkaar op, modificeert die met uw verzamelde verkopers en gaat vervolgens na of u zich een brede glimlach kan verantwoorden.

Siberische tijger

Eenvoud, elegantie en snelheid: dat zijn de basiskenmerken van dit vlotte kaartspel. Eigenschappen die ik zeer waardeer.

Grondstoffen wegkapen voor de neus van uw tegenspelers is gewoon een prettige bezigheid waarvan ik nooit genoeg kan krijgen.

Tijdens het spelen van spelletjes kan ik genieten van het gevoel dat ik iets weet, maar lang niet alles. De personagekaarten liggen bij elke speler open, de verzamelde grondstoffen gedekt. Dat zorgt tijdens uw beurt voor interessante afwegingent.

De geïntegreerde uitbreiding voor het bordspel is mooi meegenomen.

Zoekt u een opstapje naar het vleziger bordspel wordt u hier ruimschoots bediend.

Het kaartspel staat perfect op zichzelf maar het gaat u wel nieuwsgierig maken naar zijn grotere broer. Ik zou die nieuwsgierigheid bevredigen als ik u was.

Bent u steeds op zoek naar interessante vullertjes bent u hier aan het goede adres.

Siberisch strafkamp

Bent u een liefhebber van zware kost mag u hier gerust omheen laveren. Dit is echt niets voor u.

Eindkoers

Siberia: The Card Game is mij zeer goed bevallen. Als u graag tactisch wegspeelt, een kleine uitdaging niet uit de weg gaat, een liefhebber bent van het bordspel en uw overwinningspunten graag uitgedrukt ziet in dollars ben u hier aan het goede adres. Makkelijk meeneembaar ook en dat is altijd meegenomen.

Bent u trouwens in de dozen van het betere bord- of kaartspel al jaren op zoek naar een afbeelding van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen of de Euromast in Rotterdam kan ik u geruststellen: uw queeste is ten einde.

Dominique

 

Siberia: The Card Game

Dip Games (2012)

Reiner Stockhousen

2 tot 4 spelers vanaf 9 jaar

20 minuten