Citytrip

Oddville (What’s Your Game?)

Ik citeer mijzelf even uit mijn bespreking van gisteren: ‘In het populaire spelsegment van de stedenbouw steekt Ginkgopolis wat mij betreft ver boven de concurrentie uit.’

Ik neem dat terug.

Want ik heb ondertussen Oddville gespeeld. En Oddville steekt minstens even ver, zo niet verder, boven de concurrentie uit.

Dat is een beetje raar want Oddville zit in een veel kleiner doosje, levert veel minder spelmateriaal aan en is veel eenvoudiger van opzet.

Ik ga u hieronder proberen uit te leggen waarom dit zo’n leuk spelletje is.

Oddville is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers waarin u gezamenlijk bouwt aan een stad met de gelijknamige naam. Daartoe stuurt u werklieden uit voor grondstoffen, geld en bouwvergunningen en bouwt als het even meezit die gebouwen waarvan u vermoedt dat ze u aan het einde van het spel het meeste prestige, zeg maar overwinningspiunten, gaan opleveren. U wordt dan immers bejubeld als winnaar.

Het spelmateriaal bestaat uit een grondstoffenbordje (hout, steen, leem en kristal), een deck van 64 multifunctionele gebouwenkaarten (gebouwen of geld), 12 karakterkaarten die gelinkt zijn aan 4 gilden, 16 arbeiderskaarten (4 voor elke speler), 1 centrumkaart (startkaart voor de stad), 36 arbeiders (meeples, 9 per speler) en een zeer overzichtelijk regelboekje dat slechts een schamele 6 bladzijden omvat.

Oddville spelen is de eenvoud zelve.

Tijdens uw beurt speelt u een van uw arbeiderskaarten uit en vervolgens mag u slechts één van de volgende actie doen: geld innen door het aantal goudmunten dat op uw uitgespeelde arbeiderskaart staat afgebeeld als munten (afgebeeld op de achterkant van de gebouwkaarten, limiet 5) van de trekstapel te nemen en voor u neer te leggen, een grondstof bekomen door een arbeider op het grondstoffenbord te plaatsen op het goedkoopste veld (de soort grondstoffen die u kunt bekomen staat vermeld op uw arbeiderskaart), een gebouw uit de uitlage nemen of kopen en dit als bouwvergunning voor u open leggen (limiet 2). Tenslotte kunt u ervoor kiezen een bouwvergunning te realiseren en het betreffende gebouw in Oddville neer te poten.

Al deze mogelijkheden staan op uw arbeiderskaarten vermeld, al kunnen de werklieden niet alles even goed. Sommige van hen leveren u meer munten op maar zijn dan weer slecht in het verzamelen van grondstoffen, andere zijn door hun goed lobbywerk dan weer sterk in het goedkoop bekomen van bouwvergunningen. U moet dus goed afwegen in welke situatie u welke arbeiders het beste inzet.

Als u voor grondstoffen gaat moet u ook heel goed uit uw doppen kijken want naarmate u meer  achteraan in de rij staat worden ze duurder, van gratis over 1 tot 2 goudstukken. Omwille van de goudstukkenschaarste is dit een belangrijk aandachtspunt.

Als u ervoor kiest om een gebouw op te richten moet u eerst de bouwkosten betalen – u haalt de corresponderende arbeiders weg van het grondstoffenbord – en vervolgens rekening houden met enkele bouwregels. Het eerste gebouw moet grenzen aan het centrale plein en vanaf dan moet elke nieuw onroerend goed aan reeds bestaande gebouwen grenzen waarbij wegen en huizenrijen mooi aan elkaar moeten aansluiten. U kunt vanaf de centrale plein ook alleen naar beneden of lateraal bouwen en het moet allemaal een beetje mooi ogen, Oddville of niet, wat wil zeggen dat de gebouwen allemaal mooi in dezelfde richting georiënteerd moeten zijn.

Bouwen is erg leuk want dan kunt u de bouwbonussen van het net opgerichte gebouw innen (leuke dingen doen met grondstoffen of goud of gildelieden bekomen) én die van de aangrenzende (niet diagonaal) die door een weg met uw net opgetrokken stulpje verbonden zijn, al hoeft u voor die gebouwen niet meer op gildelieden te rekenen. Als u het goed uitspeelt kan dit lekker aantikken. Om aan te tonen dat het pas gebouwde etablissement aan u toebehoort plaatst u een arbeider op de kaart. Een soort conciërge zeg maar.

Zo kabbelt het spel lekker voort tot een speler op het einde van zijn beurt 6 gebouwen de zijne mag noemen.

Waarna onmiddellijk de eindtelling volgt.

Die eindtelling = de gebouwenpunten + de punten aangegeven op de gildelieden die de speler op het einde van het spel voor zich heeft liggen + een punt voor elke arbeider die nog op het grondstoffenbordje staat.

Bepaalde gebouwen leveren u op het einde van het spel bonuspunten op. U mag dan bijvoorbeeld voor elk gebouw in de horizontale of verticale rij een extra punt bijschrijven of voor elk gildesymbool in de stad een punt scoren. Enzovoort, enzovoort.

De gildelieden zijn ook erg leuke medestanders. Er zijn 4 gilden actief in de stad en u lokt er één naar u toe als u bouwt en diens gildesymbool op uw bouwwerk staat. Die levert dan een permanent of eenmalig voordeel op. De lantaarnopsteker bijvoorbeeld laat u toe tijdens het bouwen te profiteren van de bonussen van de aangrenzende gebouwen zonder rekening te moeten houden met de wegregel. Ligt het gildelid op het einde van het spel nog voor uw neus krijgt u ook nog eens bonuspunten. U weet echter nooit zeker hoe lang u een gildelid gaat kunnen behagen. Er zijn er maar 3 per gilde en als een andere speler er eentje opeist zonder dat er nog in voorraad zijn moeten de andere spelers hun gildelieden inleveren, waarna ze worden geschud en opnieuw op een open stapeltje neergelegd. De bovenste kaart is dan het beschikbare gildelid. Erg, erg leuk, dit concept.

Ville

Oddville is een minikruising tussen Carcassonne, Stone Age en San Juan. Ik ken veel spellen die mindere referenties moeten voorleggen.

Oddville is verrassend leuk en erg overzichtelijk.

In enkele minuten hebt u dit spelletje uitgelegd.

Door de variatie in de kaarten is geen enkel spel hetzelfde.

Oddville heeft een aangename speelduur.

U kunt uw tegenspelers lekker jennen, zowel via de uitlage als op het grondstoffenbordje als bij het bouwen als bij het wegkapen van dat fantastische gildelid dat daar bovenaan op u lag te wachten.

Het spel zelf werd taalonafhankelijk gehouden door een zeer duidelijke iconografie.

Oddville stelt ook met twee spelers niet teleur.

Odd

Alle informatie ligt open op tafel. Dat geeft meestal aanleiding voor de beurtanalisten onder ons om al tellend aan de slag te gaan. Geen probleem tijdens mijn sessies tot nu toe, maar iedereen kent er wel eentje in zijn spelerskring die dit soort spellen helemaal naar de verdoemenis kan helpen. Die élk spel naar de verdoemenis kan helpen eigenlijk. Hou hier rekening mee.

Citytrip

Oddville is een zeer goed bouwspel met mooi verweven mechanismen dat zijn plaats in elke collectie zonder veel moeite kan verantwoorden. Zonder beurtanalisten speelt het snel en vloeiend en u kunt tijdens uw beurt altijd iets. Door de korte speelduur is een tweede of zelfs derde partijtje geen uitzondering. De compactheid biedt dan weer interessante mogelijkheden voor de globetrotters onder ons en zij die hun gekochte spellen tegenwoordig ongezien langs hun wederhelft het huis in moeten zien te krijgen. Er zijn veel spellen die met minder aanbevelingen komen aandraven.

Toppertje!

Dominique

 

Oddville

What’s Your Game? (2012)

Carlo Lavezzi

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten

 

2 gedachtes over “Citytrip

  1. Hehehe :-). Het doet me deugd om te lezen dat ook jij voor de charmes van dit onbekende spelletje bent gevallen—aan de andere kant had ik ook niet veel anders verwacht gezien de kenmerken die je noemt.

    Like

Reacties zijn gesloten.