Giglo.., Ginklop.., Giplok.., Goklp.., Glopli.., Glipglo.., een Carcassonne graag.

Ginkgopolis

Ginkgopolis- u moet een beetje oefenen voor de spiegel vooraleer u ernaar vraagt bij uw spelleverancier – is een kaart-/tegelspel voor 1 tot 5 spelers waarin u in het jaar des Heren 2212 op een vernieuwende en vooral organische wijze aan stedenbouw doet. De inspiratie daarvoor werd u toegeleverd na het aanschouwen van de oudste en grootste boom op de wereld: Ginko Biloba.

Xavier Georges heeft duidelijk met meer dan gewone aandacht naar Avatar gekeken.

Samen met enkele projectmedewerkers, kaarten die u draftgewijs bekomt bij spelaanvang, gaat u aan de slag in een uit 9 gebouwen bestaande nederzetting. U gaat deze nederzetting uitbreiden, zowel in de breedte als in de hoogte.

Drie soorten gebouwen zijn er: productiegebouwen (rood), kantoorgebouwen (blauw) en residentiële gebouwen (geel). Productiegebouwen geven u grondstoffen, kantoorgebouwen leveren u gebouwtegels op en voor residentiële gebouwen krijgt u zomaar overwinningspunten in de schoot geworpen.

Om aan stadsuitbreiding te doen moet u, simultaan met uw tegenspelers, actiekaarten uitspelen. U kunt deze uitspelen met of zonder gebouwtegel. Afhankelijk van welke kaart u al dan niet met welke tegel uitspeelt kunt u acties doen.

Exploiteren laat u toe grondstoffen en nog op te richten gebouwen achter uw eigenste lichtscherm te leggen voor later gebruik. Als u urbaniseert mag u de stad uitbreiden in de breedte en lekker profiteren van de opbrengsten van de aangrenzende gebouwen (gebouwtegels en grondstoffen). The sky is the limit, dus de hoogte kunt u ook in. Daartoe plaatst u gebouwtegels op reeds bestaande gebouwen, daarvoor eventuele onkosten (overwinningspunten) betalend, ook aan de eigenaar van het gebouw. U wordt dan de nieuwe eigenaar. Als u het slim speelt kunt u tijdens uw beurt nog extra cashen via de kaarten die u eerder tijdens het spel hebt uitgespeeld en vervolgens mooi gesorteerd voor uw zichtschermpje hebt uitgestald.

Alle gebouwtegels zijn genummerd en alle bouwkavels zijn geletterd. De bouwkavels bevinden zich aan de rand van de stad. Deze cijfers en letters zijn elementen waarmee u rekening moet houden als u aan het bouwen slaat.

Al deze handelingen doet u een tijdje a rato van één actie per beurt tot de grondstoffenvoorraad van een speler is uitgeput of de voorraad gebouwtegels voor de tweede keer werd doorlopen.

Uw eindscore = tijdens het spel verzamelde overwinningspunten + punten voor bonuskaarten + punten voor niet gebruikte ’nieuwe hand fiches’ (u kunt deze twee fiches tijdens het spel inzetten om uw handkaarten te vervangen) + punten voor uw aanwezigheid in de verschillende stadsdistricten. 

Dat, in een notendop, is Ginkgopolis. 

Metropool

U krijgt mooi, degelijk en vooral kleurrijk materiaal voorgeschoteld. U speeltafel gaat helemaal opfleuren in deze donkere tijden.

Lekker, een spelregelboekje van 8 bladzijden en dat is toch wel uw norm tegenwoordig.

Omdat u ook in de hoogte kunt bouwen kunt u dit spelen op een relatief kleine tafel.

Ondanks de flinterdunne, bijna onzichtbare, link met het thema is Gingopolis verrassend leuk. Tot nu konden de spellen van Xavier Georges mij niet helemaal overtuigen. Er wrong altijd iets. Met Ginkgopolis heeft de man mij heel aangenaam verrast.

U kunt de snelheid van het eindspel beïnvloeden.

Ginkgopolis heeft ook een solovariant die verrassend leuk speelt.

Provinciestadje

Het fundament van Ginkgopolis, weliswaar gegoten in gewapend spelbeton, is heel abstract. U hebt niet echt het gevoel dat u aan stedenbouw bezig bent. Dit moet u incalculeren als u aan een aanschaf denkt.

Er moet wel een knopje om als u aan het spelen gaat. Het onderscheid tussen de verschillende acties en of u nu al dan niet een kaart met een gebouwtegel uitspeelt vraagt wat gewenning. Het slijt er wel in na enkele sessies maar u moet wel wat oefenen.

Stadslegende

Gingopolis is een spel met prachtig materiaal, een overzichtelijk en vloeiend spelverloop, een relatief korte speelduur, een hoge herspeelbaarheidsgraad en een actieradius die meerdere wegen biedt naar uw ongetwijfeld zeer verdiende overwinning. Het spelconcept vraagt wat gewenning tijdens uw eerste speelbeurten maar vrees niet, het komt allemaal goed.

In het populaire spelsegment van de stedenbouw steekt Ginkgoplis wat mij betreft ver boven de concurrentie uit.

Als thematiek voor u geen breekpunt is mag u van mij gerust toeslaan.

En boomblaadjes als overwinningspunten, wat wil een mens nog meer?

Dominique

 

Ginkgoolis

Heidelberger Spieleverlag / Z-Man Games / Pearl Games / uplay.it Edison (2012)

Xavier Georges

1 tot 5 spelers vanaf 13 jaar

45 minuten

 

3 gedachtes over “Giglo.., Ginklop.., Giplok.., Goklp.., Glopli.., Glipglo.., een Carcassonne graag.

 1. Eén onbetekend botanisch detail in een verder goed verhaal rechtzetten: de overwinningspunten zijn geen bloemblaadjes, maar ‘echte’ blaadjes. Ginkgo’s zijn vanwege die unieke waaiervorm onmiskenbaar, er is hedentendage geen enkele andere boom op deze planeet wiens bladeren er zo uitzien. Zie bijvoorbeeld hier: http://tinyurl.com/9lpena7 .

  Like

 2. De blaadjes lijken op de twee hersenhelften die een normaal mens bezit en zoals de natuur het ook met andere planten doet heeft de vorm iets te maken met het in evenwicht brengen van die betreffende vormen in het menselijk lichaam. Hier blijken de blaadjes van de Ginkgo goed tegen dementie (als ik het me nog goed herinner :-))

  Like

 3. De blaadjes lijken op de twee hersenhelften die een normaal mens bezit en zoals de natuur het ook met andere planten doet heeft de vorm iets te maken met het in evenwicht brengen van die betreffende vormen in het menselijk lichaam. Hier blijken de blaadjes van de Ginkgo goed tegen dementie (als ik het me nog goed herinner :-))
  Dus een paar blaadjes nuttigen en je spreekt de naam van het spel onmiddellijk juist uit 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.