Spoorzoeken

Trains (Okazu Brand)

Trains is een bord- en kaartspel voor 2 tot 4 spelers waarin u door het spelend samenstellen van een kaartendeck en het plaatsen van blokjes (spoorlijnen en stations) op een spelbord zoveel mogelijk punten probeert te vergaren.

Het dubbelzijdig bedrukte spelbord toont de omgeving van Osaka en Tokyo met daarop steden, riveren, landschapsvelden en afgelegen locaties (die extra punten opleveren). Daar omheen loopt een scorespoor.

Het deck dat u tijdens het spelen samenstelt bestaat uit een waaier van treingerelateerde actiekaarten waarmee u leuke dingen kunt doen: treinen uitspelen voor geld, spoorlijnen aanleggen op het spelbord, stations bouwen op het spelbord, gebouwen kopen voor overwinningspunten en extra acties genereren voor nog meer mogelijkheden. Eén symbooltje op de actiekaarten is minder aantrekkelijk: afval. Dat vervuilt uw deck als u bijvoorbeeld spoorlijnen aanlegt. A pain in the ass dit, want uw overwiningspuntengenerator stokt daardoor. U kunt uw afval wel dumpen maar dat kost u meestal een beurt.

U weet allemaal wel hoe u met zo’n deckje om moet gaan, u kent immers Dominion en Trains biedt op dat vlak weinig nieuws. Waarmee dit spel wel glansrijk scoort is het slagveld dat spelbord heet. Hier gaat u in de clinch met uw tegenspelers – soms sluit u zelfs tijdelijk allianties – en dat is leuk en verfrissend. Meestal moet u ook betalen als u rails legt en dat zorgt echt wel voor keuzestress.

U speelt kaarten uit, koopt er eventueel nog enkele extra, doet de bijbehorende acties, vergroot uw spoorwegennet, dumpt afval en vloekt op uw rechterbuur die net uw snode plannetjes richting Osaka aanzienlijk duurder heeft gemaakt. U blijft dat doen tot de spoorwegblokjes van een speler zijn opgebruikt, alle stations op het spelbord zijn geplaatst of vier kaartstapels uit de voorraad zijn weggekocht of leeggehaald. U krijgt punten voor bepaalde kaarten in uw deck en de van stations voorziene steden waar u uw spoorlijnen, niet zonder enige briljantie, hebt naartoe geleid. Hoe meer stations in een stad, hoe meer bonuspunten. Daar telt u de overwinningspunten bij op die u tijdens het spelen op het scorespoor hebt aangeduid en u kent de winnaar.

Train à Grande Vitesse

Trains is een ordinaire deckbuilder die door de combinatie met een speelbord toch net dat ietsje leuker wordt dan de ordinaire deckbuilder. Veel leuker zelfs.

De afweging tussen acteren op het spelbord of focussen op je kaartendeck creëert een aangenaam spanningsveld.

De afvalkaarten zijn een irritant speltechnisch onderdeel maar ze passen mooi in het thema en het managen ervan is een hele uitdaging.

Bent u een notoir Age of Steam hater is dit een heel goed alternatief. Wedden dat u hieraan wél plezier beleeft?

Boemeltrein

De kaarten zien er niet echt flashy uit. Op kleur alleen ga je dit spel niet aan je spellenvrienden kunnen verkopen.

Zoals eerder al aangehaald: dit is een ordinaire deckbuilder. Een goeie ordinaire deckbuilder, maar toch.

De Engels tekst op de kaarten is niet altijd goed leesbaar, de Japanse dan weer wel. De drukker vond het blijkbaar niet nodig de instelling ’bold’ voor de Angelsaksische spelers aan te vinken. Dat stoort een beetje.

Op Spiel kostte een enkeltje richting tüte 52 euro. Dat is niet niks, zelfs indien u er een extra dubbelzijdig spelbord van Duitsland bij krijgt.

Eindstation

Komt Dominion u de strot uit, maar net niet genoeg om uw interesse in het deckbuilden helemaal te doen verschrompelen? Trains biedt u een mooi alternatief. Het kan uw liefdesvlam voor het genre zelfs opnieuw doen opflakkeren.

Dominique

 

Trains

Okazu Brand / Japon Brand (2012)

Hisashi Hayashi

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten