Als wij samen gaan kamperen..

Wilderness (FryxGames)

FryxGames, hou dit sympathieke Zweeds familiebedrijfje in de gaten. Ze wisten mij vorig jaar aangenaam te verrassen met Space Station – u vindt een bespreking ergens in de rechterkolom hier – en als u de tweede editie daarvan in Essen hebt laten liggen hebt u een grote fout gemaakt. Geen onvergeeflijke, maar wel een grote.

Nu komt de familie met Wilderness. Het is te zeggen: ze kwamen er al een beetje mee in 2011 maar nu komen ze pas écht.

Wilderness is een bordspel voor 2 tot 8 spelers waarin u tijdens een avontuurlijk trektochtje in de wijde natuur wordt beroofd en voor dood achtergelaten, alleen nog beschikkend over uw Galvin Klein onderbroek.

U hebt honger, dorst en u bent uitgeput. U hebt dus niet veel tijd om de dichtstbijzijnde stad te vinden. Uw oriënteringsvermogen hebben uw overvallers u gelukkig ook nog gelaten waardoor u weet welke richting u ongeveer uit moet.

U strompelt dus op weg. U kruist weides, rivieren, bergketens, woestijngebieden, moerassen, komt tegenover wilde dieren te staan en bent daarbovenop nog overgeleverd aan onvoorspelbare weersomstandigheden – ziet u in de verte niet iets dat lijkt op een tornado? Een kleine troost: u bent niet de enige trekker bent die is overvallen. Er sukkelen nog andere pechvogels richting stad en ook zij proberen dat zo snel mogelijk te doen, als het moet ten koste van u. Weg troost.

Wie als eerste de stad bereikt wint.

Tijdens uw tocht moet u rekening houden met honger, dorst en uitputting. Gelukkig kent u uw eigen lichaam goed en weet u op elk moment perfect hoe u eraan toe bent. 

U gaat uw tocht niet klaren in een dagje. U gaat ook bij nacht moeten stappen, met het groot risico dat u zwaar gedesoriënteerd geraakt.

Wedden dat uw vrouw ervandoor is als u weer thuiskomt?

Tijdens uw beurt hebt u, afhankelijk van uw lichamelijke conditie, een aantal actiepunten ter beschikking waarmee u zich kunt verplaatsen, jagen en rusten.  Drinken kunt u gratis, maar u moet zich dan wel aan de rand van een waterbron bevinden. Als u een dutje wil doen kan dat ook gratis en dat is goed voor uw recuperatie, maar uw beurt gaat dan wel verloren.

Wordt u tijdens uw tocht geconfronteerd met een wild dier wordt u aangevallen. Uw kansen op schade zijn hierbij aanzienlijk groter dan die van uw niet menselijke opponent. Gelukkig ziet u het beestje al van ver komen en kunt u uw rechte lijn richting stad even afwisselen met een kromme.

Voor moerassen moet u ook oppassen want daar doet u gegarandeerd een ziekte op. U moet dan een ziektekaart trekken van de ziektestapel. Jawel. Er wordt wat afgekotst en gediarreet in Wlderness.  

Om het overleven enigszins draaglijker te maken wordt u bij aanvang van het spel en na elke dag voorzien van actiekaarten. Actiekaarten met een dubbele functie zelfs. De bovenste helft van de kaarten laat u toe vooral uzelf voort te helpen, de onderkant laat u toe uw tegenspelers te jennen, en goed te jennen.

Dat, in een notendop, is Wilderness.

Lekker wild:

De goede thematische omzetting.

Het sneeuwbaleffect bij het aanpassen van uw dorst-, honger- en uitputtingsgehalte na elke ronde.

De onvoorspelbaarheid van het ronddwalen door de wildernis wordt mooi geëvoceerd, mede door de veelheid van en de variatie op de actiekaarten.

Het degelijke en overzichtelijke spelmateriaal.

De overvloed aan interactie.

Het plezier dat u ervaart bij het managen van uw vitale levensfuncties.

De geleidelijke ontvouwing van het terrein.

De overzichtelijke speelduur en de moduleerbaarheid van het speelgebied.

U kan dit met z’n achten spelen.

De hoge herspeelbaarheidsgraad.

Eerder tam:

Er staat veel tekst op de kaarten, u gaat dus best voor de Engelse versie. De kaarten zijn ook heel sober geïllustreerd maar ze zijn wel functioneel.

Sculptuurtjes van de wilde dieren waren zeer welkom geweest, alvast meer welkom dan houten blokjes.

De term ‘bash the leader’ is echt voor dit spel uitgevonden. Ligt u voorop richting stad valt u ten prooi aan de onderkant van de actiekaarten van uw tegenspelers. Lang genoeg in het peloton blijven zitten vooraleer u uw eindspurt inzet strekt dan ook tot aanbeveling.

De actiekaarten kunnen uw plannen aanzienlijk in de war sturen. Niet iedereen vindt dat leuk.

U kunt voortijdig virtueel het leven laten en dan ligt u uit het spel. Afhankelijk van waar en wanneer dat gebeurt kan het zijn dat u dan nog een lange toekijkzit voor de boeg hebt. Dat kan leuk zijn als u uw medespelers graag ziet spartelen, maar u participeert toch liever.

Als u graag thematisch bezig bent, tegen tegenwerking kunt, een lachebek bent, graag snel aan het spelen gaat en houdt van snelle beurtwisselingen en een vloeiend en boeiend spelverloop moet u dit zeker eens bekijken.

Ik stel voor tijdens het spelen ‘Vrolijke Vrienden’ van Nonkel Bod in de lader te steken.

Dominique

 

Wilderness

FryxGames, 2011

Daniel Fryxelius / Thomas Fryxelius

2 tot 8 spelers vanaf 13 jaar

60 minuten