Dobbelend Keltissen

Keltis: Das Würfelspiel (Kosmos)

Wie mij een beetje kent weet dat ik een fervent lid ben van de Keltis sekte. Ik was dan ook aangenaam verrast in 2012 het Keltis dobbelspel te zien verschijnen. Dus maar meegebracht uit Essen aan de schandalig lage prijs van 3 euro.

In het kubusdoosje zitten vijf speciale dobbelstenen, 16 scorestenen in 4 kleuren, 40 wenssteenfiches, een dubbelzijdig assembleerbaar spelbordje en een spelregelboekje.

Het is niet veel maar het does the job. Met verve.

Dobbelend Keltissen is heel eenvoudig.

U hebt vijf dobbelstenen met daarop de vijf bekende padsymbolen. Het zesde vlak van de dobbelsteen werd vrijgehouden voor het vertrouwde wenssteensymbool.

U mag twee keer dobbelen met zoveel dobbelstenen als u wil maar na de tweede worp moet u kleur bekennen. U kiest één symbool uit en u zet of verplaatst uw telsteen op het corresponderende pad. Richting pluspunten. Als u minstens twee wensstenen gegooid hebt mag u daarbovenop een wenssteen uit de voorraad nemen. Ook daarmee kunt u op het einde extra plus- of minpunten verdienen.

Op het spelbord komen we ook weer enkele speciale velden tegen: wenssteenvelden laten u toe een wenssteenfiche te nemen, koboldvelden geven u een extra beurt en doorstreepte velden – alleen terug te vinden op kant twee van het spelbord – geven aan dat uw scoresteen daar niet mag stoppen (u moet dus voldoende padsymbolen gooien om er overheen te kunnen wippen).

Het spel eindigt zodra een bepaald aantal scorestenen, afhankelijk van het spelersaantal, de eindzone heeft bereikt of wanneer een speler zijn vier scorestenen in de eindzone heeft gebracht. De scorestenen worden gewaardeerd op basis van hun plaats op het pad waar zij zich bevinden en ook de wensstenen leveren nog punten op. In beide gevallen kan daar ook een minnetje voor staan. Het is maar dat u het weet.

Keltis: Das Würfelspiel doet grandioos wat het belooft: u een ontspannend half uurtje bezorgen, zonder meer. Op één minuut uitgelegd en enorm vlot spelend, al moet u ook hier de nodige tactische afwegingen maken. En een beetje durven. 

Goedgekeurd.

Dominique

 

Keltis: Das Würfelspiel

Kosmos, 2012

Reiner Knizia

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten