Spiel 2012: een vooruitblik (deel 5)

Arctic Scavengers (Rio Grande Games)

Artcic Scavengers is een Dominionkloon die in zijn eerste verschijningsvorm het leven al zag in het jaar 2009, 88 jaar voor het tijdsgewricht waarin het spel zich afspeelt. Dat tijdsgewricht wordt gekenmerkt door extreme koude. En hoewel u eigenlijk liever dood zou zijn – u hebt van leukere tijdsgewrichten gehoord – zet uw overlevingsinstinct u ertoe aan toch maar vol te houden. Gelukkig hoeft u niet echt de koude in maar kunt u aan uw eigen tafel, gezellig in de buurt van uw zorgvuldig uitgekozen design-radiatoren en met een kop warme chocomelk binnen handbereik, aan de slag. Aan de slag gaan betekent hier een overlevingskaartendeck uitbouwen met voorwerpen, personages en wilde dieren. Op het einde van het spel leveren een aantal kaarten in dat deck u de broodnodige punten op voor een eventuele overwinning.

Onterecht onder vele radars doorgevlogen, maar gelukkig niet onder de mijne. Ik besprak het spel op deze eigenste plaats reeds op 7 september 2009. Voor meer details verwijs ik u daar graag naartoe:

http://detafelplakt.skynetblogs.be/archive/2009/07/07/ice-age-2097.html

Velen onder ons hadden een meer professionele heruitgave al lang afgeschreven maar Rio Grande Games komt nu eindelijk toch met een upgrade.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Arctic Scavengers was een van de eerste Dominionklonen en het is nog steeds een van de beste. U gaat er na drie jaar gehunker eindelijk beslag op kunnen leggen en u gaat die kans niet laten liggen.

Bij Rio Grande Games hebben ze wijselijk beslist de HQ uitbreiding – extra peper, zout en fijne kruiden zeg maar – standaard in de doos te steken en u vermoedt nu al dat er nog uitbreidingen in de pijplijn zitten. U kunt bijna niet wachten.

U doet tijdens uw beurt hele leuke dingen in dit spel: prospecteren op de plaatselijke vuilnisbelt, jagen in de plaatselijke wildernis en aanwerven op het plaatselijke werkloosheidsbureau. U houdt van variatie dus u komt hier zeker aan uw trekken.

U kotst van de eindeloze wachttijden in Dominion en bent op zoek naar een gelijkaardig spel waarin de beurtwisselingen veel sneller zijn.

U wil een deckbuilder waarin veel, liefst heel veel, interactie zit. Zoek niet verder want vanaf ronde drie wordt er immers na elke ronde geschermutseld – wat een heerlijk woord – om wat lekkers en daar zult u alle zeilen moeten bijzetten. Er wordt nogal wat gesaboteerd en sluipgeschoten in dit spel. U zult uw deckje dan ook moeten wapenen voor deze twaalf keer weerkerende activiteit. Leuk: u weet welk gespuis uw tegenstanders inhuren dus u kunt hierop anticiperen. Jammer genoeg doen uw tegenstanders net hetzelfde. Heel belangrijk: om te schermutselen moet u op het einde van uw beurt kaarten op hand houden, anders bent u een vogeltje voor de kat. Bovendien speelt de beurtvolgorde in deze fase een belangrijke rol. U houdt van moeilijke keuzes en Arctic Scavengers voorziet u daar ruimschoots van.

U bluft graag. Door nutteloze kaarten op hand te houden voor de schermutselingfase bijvoorbeeld.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Rio Grande Games voorbij want:

Zoals eerder aangegeven loopt u hier al eens een saboteur of een scherpschutter tegen het lijf. Dat staat gelijk voor direct conflict met uw tegenspelers. Daar gruwt u van. U bent liever bezig op uw eigenste ondoordringbaar euro-eilandje waarop niemand u iets kan maken.

Arctic Scavengers’ beurtwisselingen zijn dan wel sneller dan die van Dominion, de totale speelduur is wel iets langer. Dat schrikt u een beetje af.

Ook hier is er weer sprake van een geschud van jewelste. Dat is dankzij Dominion ook een activiteit geworden waar u van moet kotsen.

Dominique

 

Een gedachte over “Spiel 2012: een vooruitblik (deel 5)

  1. Ik heb het spel niet op veel lijstjes gezien en ikzelf ben erg geïnteresseerd in deze herdruk. Het interessante aan het spel vind ik de manier waarop je je kaarten kiest die je wilt spelen.

    Like

Reacties zijn gesloten.