Spiel 2012: een vooruitblik (deel 4)

Among the Stars (Artipia Games)

Among the Stars is een spel voor 2 tot 4 spelers waarin u in een klein stukje van het heelal, na alweer een zoveelste conflict waarbij alles voor de zoveelste keer werd kapot geschoten, een en ander probeert herop te bouwen. U krijgt hierbij voor de zoveelste keer concurrentie van andere volkeren, al vormt u met hen een alliantie. U bouwt ruimtestations om handels- en diplomatieke missies op te zetten. Dat bouwen doet u door het uitspelen van kaarten. Die kaarten selecteert u door te draften.

Wie het beste ruimtestation bouwt wint.

Reseverveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

U bent een grote fan van 7 Wonders en dit lijkt er wel heel erg op.

U kunt kiezen tussen een agressieve en een niet agressieve variant. Afhankelijk van met wie u aan tafel zit kunt u dus moduleren.

U vindt het leuk naar een vast doel te werken. De bijgeleverde opdrachtkaarten geven u daar uitgebreid de kans toe.

Het artwork op de kaarten is prachtig. U houdt van kleurrijke tableaus op uw speeltafel.

U vindt de variant voor twee spelers van 7 Wonders maar niks. Die van Among the Stars lijkt u heel wat interessanter.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Artipia Games voorbij want:

U hebt niet mee gekickstart en u krijgt dus niet alle bonussen die de kickstarters wél krijgen. U ben een slimme koper die graag probeert voor hij koopt en u haat het als u om die reden niet over een volledig spel kunt beschikken. Dat ze hun bonussen in hun … steken.

U hebt 7 Wonders al en u hebt een vaag vermoeden dat Among the Stars niet voldoende afwijkt van dit prachtige spel om een aanschaf bij uw wederhelft te verantwoorden. U hebt trouwens ook de Cities- en de Leaders-uitbreiding en dat geeft een variatie die Among the Stars u vooralsnog niet kan bieden. U past.

Er bereiken u geruchten over een zekere monotonie tijdens het spelen. U speelt een kaart en u scoort, en dat een heel spel lang. Monotoon spelen is een gegeven waar u volledig op afknapt.

Na elke ronde moet u het ruimtestation van een tegenspeler controleren. U moet immers nagaan of hij of zij wel volgens de regels heeft gebouwd. U vindt dat een irritante bezigheid die het spel vertraagt. Tijdens deze audit kunt u trouwens uw eigen station even niet in de gaten houden. Wie weet wat er tijdens uw afwezigheid allemaal gebeurt. U herinnert zich vaag een spreekwoord over een afwezige kat, muizen en een tafel. Bjikomend probleem: u gaat zélf niet vals kunnen spelen.

U speelt meestal aan een klein keukentafeltje.

Dominique