Uitkijkpost: Wiz-War

Wiz-War (Fantasy Flight Games)

Wiz-War, origineel verschenen in 1983, is een kaartgestuurd bordspel voor tovenaars waarin u in een ondergronds labyrint op een Pacman-achtige manier achter elkaar aanholt met de bedoeling spulletjes van uw tegenstanders af te pakken om die vervolgens in uw privévertrekken onder te brengen. Lukt dat niet kunt u uw tegenstanders ook gewoon van het spelbord toveren. Opgeruimd staat netjes.

Maak alvast een plaatsje vrij in uw spellenkast want:

Een herwerkte uitgave van de klassieker van Tom Jolly? U staat in de rij! Een versie die wordt uitgebracht door Fantasy Flight Games? U probeert zelfs een beetje voor te dringen in diezelfde rij.

U bent altijd al een liefhebber van tovenarij geweest en u adoreert de Harry Potter films en dan vooral de scènes waarin de protagonisten met getrokken toverstafjes tegenover elkaar staan.

U houdt van spellen die alttijd weer anders zijn. De grote hoeveelheid kaarten (spreuken) en het modulaire spelbord bieden u daarvoor voldoende garantie.

U kunt aan shapeshifting doen in dit spel, wat erop neerkomt dat u zich kunt omvormen naar een andere levensvorm. U kwijlt nu al bij de gedachte als een weerwolf op uw tegenspelers te  jagen.

U kunt nu al niet wachten op de eindeloze uitbreidingen die in de achterkamertjes van FFG volop worden klaargestoomd.

Laat deze magie aan u voorbijgaan want:

Dit is een spel dat zich uitstekend leent voor een beeldscherm, maar niet voor een bord. U hebt trouwens ooit de digitale online versie gespeeld en dat voelde veel en veel lekkerder dan de bordkartonnen verschijningsvorm. Dit spel vraagt om snelheid en spelers die graag – zelfs maar een ietsiepietsie – nadenken vooraleer ze een zet doen helpen Wiz-War helemaal naar de knoppen.

Wiz-War wordt ingedeeld in de beer and pretzels categorie. Dat betekent dat u rekening moet houden met veel interactie, chaos, lichtheid, tafelpraat en humor. Geen enkele van deze speleigenschappen spreekt u aan.

Als het om toveren gaat is er volgens u maar één spel dat uw keukentafel verdient: Magic the Gathering. Daar kan gewoonweg niets tegenop.

U hebt ok al lang door dat dit spel lijdt aan het ‘de derde hond en het been’ syndroom, waarbij u de andere spelers elkaar lekker laat bestoken en rustig uw moment afwacht om met de overwinning aan de haal te gaan.

En dan dat ‘last man standing’ gedoe. U kunt er dus al uit liggen lang voordat u uw spreukenarsenaal ten volle hebt kunnen benutten. Daar gruwt u van.

U houdt niet van rechtstreeks conflict. U wil niet dat iemand zich tijdens het spelen met uw zaken komt bemoeien. U houdt van een eigen onaantastbaar spelersbordje.

Veel liefhebbers van de serieux van FFG gaan zich zwaar mispakken aan dit spel. U gelukkig niet.

Als u toch voor een heruitgave van een conflictspel door Fantasy Flight Games moet gaan hebt u uw keuze al lang gemaakt. U houdt uw portefeuille trekkensklaar voor Nexus Ops.

Dominique