Uitkijkpost: Santa Cruz

Santa Cruz (Hans im Glück)

Hans im Glück, een uitgever die meestal garant staat voor kwalitatief hoogstaande leveringen, komt in Neurenberg met Santa Cruz.

In dit bordspel voor 2 tot 4 spelers bouwt u in twee verschillende speelhelften huizen, kerken en vuurtorens.

Terwijl u daarmee bezig bent is een nabije vulkaan uit zijn slaap ontwaakt en overweegt hij of hij gaat uitbarsten of niet. Als hij uitbreekt veroorzaakt hij uiteraard schade en schade betekent puntenverlies. Punten die u met behulp van scorekaarten probeert bijeen te scharrelen. Bewegingskaarten laten u toe de beste (minst risicovolle) bouwplaatsen op te zoeken en deze te claimen voor uw tegenspelers dat doen.

In de tweede speelhelft zet u uw bouwactiviteiten gewoon voort en probeert u uw puntenaantal zodanig te laten doorgroeien dat u op het einde de overwinning kunt binnenhalen.

Reserveer alvast een plaatsje in uw spellenkast want:

U hebt een zwak voor het soort spellen dat Hans im Glück op de markt gooit. In uw ogen is Hans im Glück in de spellenwereld hét voorbeeld van Deutsche Gründlichkeit. Stone Age en recenter Egizia en Hawaï zijn enkele voorbeelden die u hierbij spontaan te binnen schieten.

Een spel dat verdeeld is in twee speelhelften spreekt u ook erg aan. U kunt, als het voor de rust niet goed lukt, u nog altijd herpakken in de tweede helft. Een herkansing in één speelsessie, u ziet het helemaal zitten.

Vulkanen die op het punt staan uit te barsten, dat staat toch maar mooi garant voor een beetje tijdsdruk en onzekerheid en dat zijn elementen die u in een spel graag tegemoet treedt.

U weet nu al dat u niet zult kunnen klagen over de kwaliteit van de spelonderdelen. U krijgt dus ook op materieel vlak waar voor uw geld. En uw oog wil ook wat.

Laat dit bouwproject gerust links liggen want:

Bouwen in spellen, het komt uw strot uit. U hunkert naar nog eens een stevige ameritrasher. U wilt dobbelen met tientallen dobbelstenen, omgeven door chaos en actiekaarten uitspelen met namen als ’Grudge Thrower Assault’ of ’Seduced by Darkness’.

U hebt het gevoel dat al die spellen van Hans im Glück allemaal wel goed zijn, maar onderling nogal inwisselbaar. U wilt nog eens aangenaam worden verrast door deze uitgever en u hebt het gevoel dat dit niet zal gebeuren met Santa Cruz.

U hebt al genoeg uitbarstende vulkanen gezien het voorbije jaar. Eruption en Survive! hebt u uittentreure gespeeld de laatste maanden en u hebt nu even genoeg lavastromen gezien.

Dominique