Uitkijkpost: Atlantis Rising

Atlantis Rising (Z-Man Games / Filosofia Editions)

In Atlantis Rising bent u voor de zoveelste keer een onfortuinlijke inwoner van het mythische eiland Atlantis. Dat betekent dat u alwéér de dieperik in gaat.

Alhoewel.

In dit coöperatieve spel voor 2 tot 6 spelers bent u blijkbaar in staat – hou u nu vooral goed vast – een kosmische poort te creëren waardoor u het eiland met haar bewoners naar een andere dimensie kunt verplaatsen. Goa-, Caylus- en Puerto Rico-liefhebbers hebben nu al afgehaakt.

Tot overmaat van ramp zinkt Atlantis niet alleen, het wordt in één moeite door ook nog eens belaagd door stoute mensen. Bouwen en vechten zijn dus de twee basisactiviteiten in dit spel en bij mijn weten zijn die niet bepaald complementair.

Soit, men belooft ons hier aangepaste moeilijkheidsgraden, constante spanning, een absolute noodzaak tot samenwerken en mooi en degelijk spelmateriaal.

Maak snel plaats in uw spellenkast want:

U hebt heel goede ervaringen met het erg leuke ‘Survive!’ en dan vooral de nieuwe editie van Stronghold Games. U wil graag meer van hetzelfde.

Coöperatieve spellen zijn echt uw dada. Coöperatieve spellen geven u meestal ook uw enige mogelijkheid een spel te winnen. Individueel bent u niet zo sterk.

U vindt het heerlijk voordurend onder (water)druk te staan en te racen tegen de tijd. Dat wordt hier ten volle geboden en dit spel speelt het echt wel hard. Het gegeven dat u tijdens uw activiteiten nog eens wordt aangevallen ook maakt het er wat u betreft alleen maar leuker op.

U speelt graag de baas.

Laat deze ramp aan u voorbijgaan want:

Stervormige eilanden die teleporteren door kosmische poorten? Dat krijgt u aan uw spellenvrienden, tenzij u hen eerst een plakje spacecake aanbiedt, nooit verkocht.

U hebt het nu wel even gehad met dat coöperatieve softe gedoe. U wilt keiharde competitie met één winnaar: u.

U hebt het gevoel dat u alles wat hier wordt aangeboden al eens eerder hebt gezien. En wat u toen zag was niet noodzakelijk slechter. Worker placement? Check! Baby’tjes maken? Check! Grondstoffen produceren? Check! Bouwen met diezelfde grondstoffen? Check! Gooien met dobbelstenen? Check! Actiekaarten uitspelen? Check! Negatieve gebeurteniskaarten? Check! Atlantis an sich? Check! U houdt uw zuurverdiende euro’s dan ook lekker op zak. U hunkert naar iets origineels.

U hebt de serie Lost helemaal uitgekeken en dat is voor u ruimschoots voldoende.

Dominique