Uitkijkpost: Spectaculum

Vanaf vandaag tot 6 februari zijn alle spelersblikken alweer gericht op de Spielwarenmesse in Neurenberg. Dat is erg handig want dan kunnen we al die spellen van Essen achter ons laten en ons eindelijk weer focussen op wat nieuws. Er is immers al zo weinig speelplezier voorhanden tegenwoordig, nietwaar?

Om uw keuze wat te vergemakkelijken zal ik onder de rubriek “uitkijkpost” enkele spellen een ietsepietsie nader bekijken.

Beginnen doen we met:

Spectaculum (eggertspiele)

Ik begin hiermee omdat ik een ongemakkelijk gevoel heb bij dit spel. Ongemakkelijk omdat ik een hele tijd geleden een Vlaams prototype heb gespeeld dat hier zowel thematisch als speltechnisch verdacht veel op lijkt en waarvan een exemplaar de Duitse grens is overgestoken om aan een ontwerpwedstrijd deel te nemen. Het kan natuurlijk allemaal toeval zijn, maar het zou toch sneu zijn als dit prima spelontwerp via via via via op de tekentafel van een andere ontwerper is terechtgekomen. En de eer uiteindelijk niet toekomst aan wie hem verdient.

In Spectaculum, een spel voor 2 tot 4 spelers, engageert u een creatief aangelegd zootje ongeregeld waarmee u de boer opgaat om voorstellingen te geven. Denk hierbij aan zang en dans, acrobatie, waarzeggerij en kunstjes met dieren. U reist, voert op en ontvangt goudstukken voor de geleverde prestaties. Dat kan ook zwaar tegenvallen als uw gezelschap de bevolking niet geeft wat het verlangt. Het strekt dan ook tot aanbeveling professionele entertainers aan te werven en geen amateurs. U bent uiteraard niet de enige artistiek aangelegde kleine zelfstandige. Ook andere gezelschappen doorkruisen het land en op het einde van het spel wordt de meest gefortuneerde manager tot overwinnaar uitgeroepen.

Maak gauw plaats in uw spellenkast want:

Rondtrekkende, ietwat bizarre circussen met al even bizarre personeelsleden hebben u altijd al aangesproken. U houdt ook van de uitmuntende en veel te vroeg stopgezette serie Carnivale. Daarbovenop slagen middeleeuwse troubadours er altijd weer in uw weke plekken, waar deze zich ook mogen bevinden, te beroeren.

Herr Knizia is, ondanks zijn eerder recyclatieve vaardigheden, altijd een van uw favoriete spelauteurs geweest. Meer zelfs: u koopt zijn creaties blind.

U ziet het wel zitten fabelachtige successen te boeken met uw gezelschap terwijl uw tegenspelers het ene na het andere fiasco blijven opvoeren. Ook een vleugje humor – de baardloze dwerg! – kan u spelmatig altijd bekoren.

U houdt wel van een vluggertje: in 30 minuten zit uw tournee erop.

Laat deze rondreizende kelk aan u voorbijgaan want:

U bent erg gevoelig aan een minimale verwevenheid tussen thema en speeltechniek en bij de heer Knizia passen deze doorgaans even goed bij elkaar als Kim Kadarshian en Stephen Hawking.

U hebt al een spel in de kast staan dat hier toch wel wat op lijkt, een spel dat u recent hebt aangekocht: Drum Roll. U vermoedt dat u aan één doos genoeg hebt.

U houdt van het stevige werk. Voor minder dan anderhalf uur speelplezier komt u uw luie zetel niet uit.

Dominique

 

2 gedachtes over “Uitkijkpost: Spectaculum

  1. Ik heb het vlaamse prototype dat er heel erg op lijkt ook al gespeeld. HEt zou erg zijn moest dit zomaar gekopieerd zijn 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.