De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 30

Meest bizarre thema van het jaar

Hemloch (Small Box Games)

Onlangs mocht ik het bizarre genoegen smaken geconfronteerd te worden met enkele onrustige woelnachten. Die manifesteerden zich na het bekijken van de film Kill List, een film van Ben Wheatley. Deze fe-no-me-na-le brutale en beangstigende thriller, die in onze contreien blijkbaar niet te koop of te huur is en dus via obscure importkanalen in mijn dvd-speler belandde, deed me onwillekeurig denken aan het kaartspelletje Hemloch.

Dat kwam vooral door de bizarre creaturen die zowel de film als het spel bevolken en de al even bizarre setting waarin een en ander zich afspeelt.

Ik ga u over de film niet teveel vertellen – u moet hem zelf maar ontdekken als u durft – en als u over het spel wat meer wilt weten raad ik u aan mijn bespreking van 17 november 2011 nog eens na te lezen.

Daarin schreef ik onder andere het volgende: “Hemloch is een kaartspel voor twee spelers waarin u, deel uitmakend van een eeuwenoude geheimzinnige bloedlijn die bij voorkeur bij nacht opereert, de macht probeert te grijpen over het dorpje Hemloch. En alles wat zich daarin bevindt.”

Niets in Hemloch komt overeen met de wereld zoals wij die kennen. Angstaanjagende creaturen loopt u daar tegen het lijf. De Gehoornde Adviseur bijvoorbeeld geeft u bij een eerste aanblik een heel ongemakkelijk gevoel. Hij hoeft daarvoor zelfs zijn mond – of is het zijn muil – niet open te doen. Ook de Meedogenloze Nar geeft niet bepaald een warme en betrouwbare indruk. Hemlochs universum zit vol met dit soort eigenaardigheden. De nachten duren er ook veel langer dan bij ons en in tegenstelling tot een zeven dagenweek heeft men hier aan vier dagen meer dan genoeg.

Er worden op bepaalde plaatsen ook geheimzinnige festivals georganiseerd. Op het kerkhof bijvoorbeeld. Tijdens die festivals probeert u op de locatie in kwestie het meeste invloed uit te oefenen. Want Hemloch is en blijft, hoe u het ook draait of keert, een meerderhedenspel. Een verrassend goed meerderhedenspel.

Kill List, ik raad u deze film van harte aan. Maar enkel en alleen als u over stalen zenuwen beschikt en iemand hebt waaraan u zich ’s nachts, als gegarandeerd de boze dromen komen, ongegeneerd kunt vastklampen.

Hemloch gaat uw nachtrust minder storen, al mag u nu ook weer niet teveel gaan nadenken over wat zich daar allemaal afspeelt.

Twee opdachten krijgt u vandaag dan ook van mij: kijken én spelen. U gaat het zich niet beklagen.

Dominique

 

3 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 30

  1. Ik ging kill list net opzetten en toen dacht ik, ik heb alle awards van Dominique nog niet gelezen. Ik ga nu vlug doorlezen. En dan kiezen voor een kolkende kroeg of een onderhoudend filmpje :p.

    Like

  2. Kill list viel tegen. Als je sprski film gezien hebt ( met de fantastische Srdjan Todorovic) of wat andere films dan weet je wat er gebeurd.
    Ik vond de regie en de filmtaal in sprski film ook beter.
    De kills zijn brutaal in kill list maar er gaat weinig suspens van uit. Die uit walking dead zijn “leuker”.

    Like

Reacties zijn gesloten.