De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 24

Vriendschapsbreker van het jaar

Alcatraz: The Scapegoat (Kuznia Gier)

De allergrootste vriendschaps-, relatie- en huwelijksbreker blijft uiteraard Mall of Horror (Asmodee / Nexus, 2005) maar in 2011 werd alle tegenstand moeiteloos weggeblazen door Alcatraz: The Scapegoat.

U probeert met enkele criminele vrienden te ontsnappen uit de best bewaakte gevangenis ter wereld. Dat vraagt een plan, veel geduld en intensieve samenwerking. Zijn de eerste twee voorwaarden voor u en uw vrienden een fluitje van een cent, bij de derde vergaat dat fluiten u al heel wat minder. Al snel wordt duidelijk dat er zandkorreltjes in het radarwerk van uw samenwerkend vennootschap opduiken. Zandkorreltjes die naarmate het spel vordert zo irritant worden dat het hele project dreigt te mislukken.

Voor die bijna-mislukking zal iemand het gelag moeten betalen en die iemand is diegene die naar het oordeel van de groep het minst bijgedragen heeft aan de voorbereiding van de exit. Op het moment suprême zal deze zondebok de uitnodiging voor het feestje dan ook aan zijn neus zien voorbijgaan. Hij blijft dan ook gewoon eenzaam en alleen in zijn cel achter.

Mooi maar iets minder kwalitatief spelmateriaal, een origineel spelmechanisme, veel tabletalk – de zondebok durft tijdens het spel al eens veranderen – en vooral veel paranoia, dreiging, hoop en wanhoop zijn enkele kenmerken van dit toch wel erg speciale spel. En verliest het spel.

Wilt u snel van enkele vrienden of vriendinnen af, staat uw huwelijk op springen en wilt u de echtscheiding een finaal duwtje in de rug geven? Of wilt u gewoon een extreme druksimulatie op uw relatie uitvoeren en eens testen hoe ver u kunt gaan? Dan is Alcatraz: The Scapegoat een ideaal hulpmiddel.

Maar zeg niet dat u het van mij hebt.

Dominique