De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 10

Familiespel van het jaar

Die GulliPiraten: Der Schrecken der Kanalisation (Heidelberger Spieleverlag)

Drie genomineerden hadden we hier: Die GulliPiratten, Space Mission en Takenoko.

Die GulliPiraten heeft het uiteindelijk gehaald omwille van de iets makkelijkere moduleerbaarheid naar de jongere spelertjes toe.

Ongedierte zijn we hier, residerend in riolen en in deze heerlijke biotoop voortdurend op zoek naar wat lekkers. Dat lekkers komt ons aangedreven via de rioolbuizen.

Ondanks de beperkte hersencapaciteit die ons ongedierte kenmerkt zijn we er toch in geslaagd drie schepen te bouwen waarmee we onze drijvende maaltijden tegemoet kunnen varen. Het is wel drummen om op de boeg te geraken, want wie zich daar bevindt kan als eerste de pakketjes uit het heerlijk stinkende water grissen. En dat scheelt. We kunnen aan boord als we de gepaste kaart(en) voor het schip in kwestie uitspelen en mits gebruikmaking van onze speciale eigenschap als rat, kakkerlak, slak, pad, wezel en wasbeer kunnen we, terwijl we aan boord zijn, nog enkele andere leuke dingen doen. Enkele extra plaatsjes winnen bijvoorbeeld. Of ons laten betalen door wie ons over het hoofd wil springen.

Het komt hier uiteindelijk neer op het verzamelen van setjes en combinaties daarvan. Frietjes vragen bijvoorbeeld sausjes, blikjes vragen blikopeners en hamburgers moeten worden gekoppeld aan milkshakes. Krijgt u paartjes bij elkaar punt u extra. Met poppen en teddyberen, hebbedingen waar iedereen in het riool blijkbaar verzot op is, moet u oppassen. Die scoren enkel in combinatie met een papegaai. Lukt dat niet gaat u leeg uit. En laat nu net de poppen en teddyberen de hoogste waarden in het spel hebben.

U hebt ondertussen al lang door dat u het ongedierte waarmee u de tafel deelt lekker dwars kunt zitten. En dat u uw tegenspelers ook eindelijk eens als dusdanig kunt aanspreken.

Die GulliPiratten is een erg leuk familiespel met prachtig en vooral heel stevig materiaal dat lekker wegspeelt en uitnodigt tot meer. Als u met de speciale eigenschappen van de karakters speelt bent u al helemaal in voor een traktatie. Dan moet u echt op uw tellen gaan passen en ik garandeer u leuke eurekamomenten wanneer u plots mogelijkheden ziet die er voordien schijnbaar niet waren.

Kortom: iets voor de hele familie, zolang die maximaal uit 5 spelende leden bestaat.

Dominique