De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 9

Uitbreiding van het jaar

Claustrophobia: De Profundis (Asmodee / REBEL.pl)

Verrijkt en verdiept het op zich al fantastische basisspel en doet dit zonder ingewikkelde extra regels, om over het prachtige materiaal – de miniatuurtjes zijn voorgeverfd – nog maar te zwijgen. Zo kan de slechterik zijn krochten nu voorzien van hellehonden, een akelig grotere versie van de troglodieten uit het moederspel en bepaald niet makkelijk om te leggen. De goederik wordt ook niet bepaald slecht bedeeld: hij krijgt twee Sicaria, sexy moordenaressen, met een efficiëntie zoals u ze nog nooit in een bordspel bent tegengekomen. Voor wie nader met hen wil kennismaken: de mysterieuze zwarte heet Angela, de furieuze roodharige draagt de naam Ruth.

U krijgt ook twaalf nieuwe scenario’s, al is dat eigenlijk een overbodige luxe want veel spelers vinden scenario één, a breath of fresh air, uit het basisspel zo leuk dat ze er blijven plakken en de overstap naar scenario twee nooit maken. Wat, gezien het lekkers dat scenario twee en verder te bieden hebben, een kapitale blunder is.

En uiteraard zijn er ook nog de krenten in de pap: de (actie)kaarten die wapens, objecten, gebeurtenissen, vaardigheden en extra demonen genereren.

Claustrophobia zou eigenlijk al lang in de top 10 moeten staan op BGG, wat nog maar eens bewijst hoe onrechtvaardig de spellenwereld eigenlijk is.

Hebt u deze parel voor twee spelers nog niet ontdekt raad ik u aan dat als eerste goede voornemen op uw lijstje voor 2012 te schrijven.

Dominique

 

3 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 9

 1. Bart,
  Ik heb de oude versie van Space Hulk ooit één keer gespeeld en vond er eigenlijk niet zoveel aan. Ik had daarna niet echt nood aan meerdere sessies. Claustrophobia daarentegen heeft me al bij de eerste sessie bij het nekvel gegrepen om me vervolgens niet meer los te laten.
  Het voordeel van Space Hulk is wel dat je het met z’n vieren kunt spelen.
  Wat ik erg leuk vind aan Claustrophobia is dat hetzelfde scenario elke keer weer anders is door de willekeurig getrokken tegels.
  In de onderstaande thread op BGG vind je meer informatie: http://www.boardgamegeek.com/thread/488497/comparison-to-space-hulk

  Like

 2. Bedankt! Iemand in mijn spelersgroep heeft het spel dus dat moet lukken om eens te proberen.

  Like

Reacties zijn gesloten.