De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 8

Thema van het jaar

Infarkt (Czech Boardgames)

Het klinkt gezien de titel van deze award wat contradictorisch maar als u zich over het thema heen kunt zetten, namelijk doodgaan omwille van het chronisch falen van uw kathedraal van een lichaam, wordt u hier echt wel verwend.

Het enige wat u hier moet doen is gewoon blijven leven. Tot het bittere einde. Dat bittere einde dient zich hier aan als er nog slechts één speler min of meer overeind staat en enige waarneembare activiteit in zijn vitale functies vertoont.

Het managen van uw lichaam doet u hier. En onrechtstreeks ook dat van anderen. U kunt uw tegenspelers immers uitnodigen op wilde braspartijen bij u thuis en hen daar met allerhande fysieke ongemakken opzadelen. Of ervoor zorgen dat ze bij de gebeurtenisfase net die heel ongezonde kaart op hand moeten nemen.

Dit ligt lang niet iedereen en ik kan mij voorstellen dat bij bepaalde mensen dit thema heel gevoelig ligt. Wij hebben zo allemaal onze geschiedenis nietwaar? Hoedje af voor Czech Boardgames dat ze dit risicootje hebben durven nemen.

Volgens mij is dit ook educatief verantwoord spelmateriaal in het kader van gezondheidsopvoeding, een vormingsproces dat vaak gekenmerkt wordt door een gigantische saaiheid. Duw jongeren echter dit onder de neus en ik garandeer u dat ze al spelend zullen gaan nadenken over een meer gezonde levenswijze. Een levenswijze die op haar beurt ook weer enige saaiheid in zich draagt, maar dit ter zijde.

Meer dan degelijk materiaal, taalonafhankelijk en verpakt in een doos met een eens niet alledaagse vorm. Stapelpuristen gaan vloeken als ze dit esthetisch verantwoord in hun spellenkast willen krijgen. Ach, ze weten op dat moment nog niet dat dit spel zich meer uit dan in hun kast zal bevinden.

Dat zegt veel meer over dit spel dan over hun kast.

Dominique