De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 6

Druppel van het jaar

De actiekaart “Regen” van Eruption (Stratus Games).

Wie Eruption, een bordspel over het abrupt ontwaken van een vulkaan op een klein tropisch eiland, al eens heeft gespeeld zal het beamen: de regenkaarten zijn de kaarten waarvoor u moet gaan.

Als u ze uitspeelt doet u per kaart de temperatuur van uw dorpje, waarvan u de wel heel erg onfortuinlijke burgemeester bent, met 30 graden dalen. Als u wilt voorkomen dat uw dorpje helemaal de lucht in vliegt doet u er best aan deze druppels op hand te houden, liefst tot in het eindspel, om ze ten gepaste tijde met een brede glimlach op tafel te leggen.

Al is de kans groot dat het lachen u lang voor deze handeling is vergaan en dat u met een bittere grimas dat eindspel ingaat.

Want het hamsteren van regendruppels zadelt u op met een levensgroot probleem. Uw tegenspelers – hoe dikwijls hebt u hun oplettendheid al niet vervloekt – gaan het namelijk erg verdacht vinden dat u zo weinig actiekaarten uitspeelt tijdens uw beurt en zullen daarop anticiperen. Dat betekent dat zij zich allemaal tegen u gaan keren. En dat betekent ook dat u zich als een bezetene op het bouwen van verdedigingsmuren tegen de oprukkende lava moet gaan storten. Verdedigingsmuren, beste medespeler, bestaan in dit spel uit – ga er even voor zitten – stro, hout en steen. Hou vooral bij de eerste twee hun verhouding tot vuur in gedachten. Om muren te bouwen hebt u trouwens ook actiekaarten nodig. Hebt u’m?

Eruption is een fantastisch leuk, agressief familiespel. De regendruppels die u daar wanhopig in uw handje probeert op te sparen werken deze agressie alleen maar in de hand. En garanderen u geenszins de overwinning.

Het is maar dat u het weet.

Dominique

 

Een gedachte over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 6

Reacties zijn gesloten.