De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 4

Avontuur van het jaar

Venture Forth (Minion Games)

Avonturenspellen: het blijft een kunstvorm op zich, maar bij elk spel dat ik tot nu toe speelde wrong er altijd wel iets.

Edoch: eindelijk is er een slimmerik opgestaan die dat gedoe van avonturieren en alles wat daar zoal bij komt kijken in een juiste spelvorm heeft gegoten. Dan Manfredini is de naam en hij heeft een avonturenspel ontwikkeld zonder dobbelstenen en verder helemaal op zijn euro’s. En dat werkt wonderwel.

Venture Forth, gesitueerd in een Oud-Grieks mythologische setting, speelt heerlijk en aan een lekker tempo weg – door de elegante, snelle beurtwisselingen bent u op een dik uurtje klaar – waarbij u tot uw genoegen vaststelt dat alles wat een avonturenspel leuk maakt lekker werd aangedikt en al de rest bij het huisvuil gezet. Wilt u extra variatie, iets wat ik me gezien de hoeveelheid materiaal in de doos moeilijk kan voorstellen, kunt u ook nog eens op het dubbelzijdige spelbord aan de slag.

Heel overzichtelijk – in één oogopslag ziet u wat er aan de hand is op het spelbord – en tijdens het afhandelen van queesten wordt u voortdurend voor de keuze gesteld tussen het opwaarderen van uw karakters en het innen van overwinningspunten. Om dit laatste gaat het hier: overwinningspunten. Ook al helemaal euro. Bovendien kunt u bij momenten uw tegenspelers lekker dwars zitten. Dit avontuur is trouwens ook heel goed speelbaar met z’n tweeën.

Daarbovenop introduceert dit spel een erg interessant houten blokje: het wanhoopsblokje. Waar dat voor staat moet u zelf maar ondervinden.

Tenslotte ziet het er allemaal prachtig en functioneel uit en bleek de Spiel-promokaart “Pandora’s Jar”, dat als glijmiddel voor de aanschaf moest dienen, achteraf een hele leuke toevoeging.

Als u wil avonturieren zoals het eigenlijk moet raad ik u aan vanaf nu nog slechts één adres te frequenteren: Venture Forth.

Dominique

 

Een gedachte over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2011: deel 4

Reacties zijn gesloten.