De Heer van de Ringen: Het Hondsmoeilijke Kaartspel

Enkele belangrijke krantenkoppen van de voorbije week: Eva Longoria meent het serieus met toyboy; Sharon Stone is op haar 53ste goddelijk in bikini; Carla Bruni is zwanger; Elton John: “Ja, Lady Gaga is de meter van mijn zoon.”; kwart mannen vindt seks met partner saaier door porno; man lepelt ogen van bejaarde oom uit; fitnessgoeroe showt kleinste bikini ooit; ijsbeertje doet Winnie De Poeh na met emmer; Tijgertje niet in derde oh oh-reeks; advocate mag ‘vagina‘-nummerplaat behouden; zo creëer je de perfecte lippen; Mr. Bean wel, Beatrix niet naar bruiloft Kate en William; teek het meest gehate dier; dode alien in de sneeuw is gemaakt van kippenvel; de witte iPhone 4 is er; Will en Kate kiezen Belgische suite voor huwelijksnacht; Taboo van Black Eyed Peas verwelkomt derde kindje; Oh Oh Barbie weer vrij na arrestatie bij wietkweker; Elisabeth Taylor had geheime liefdesbaby..

Maar al dat wereldschokkende nieuws viel in het niet bij wat ik gisteravond meemaakte.

Ik heb namelijk Lord of the Rings: The Card Game gespeeld.

En ik kreeg er maar geen genoeg van.

Heb ik net Warhammer: Invasion ontdekt – ook al van die gluiperds van Fantasy Filght Games – komen ze nu hier mee op de proppen.

In dit voortreffelijke coöperatieve kaartspel gaat u alleen of met z’n tweeën of meer – u moet dan wel meerdere basissets kopen – op queeste in het Midden-Aarde universum. Dit universum is, sedert mijn eerste kennismaking een kleine veertig jaar geleden, mij zeer genegen.

Ik reis daar graag naartoe.

Het is daar ook altijd wat in Midden-Aarde. Steeds weer dat gedoe met die Sauron die na elk standje dat hij krijgt nooit langer dan vijf minuten in de hoek kan blijven staan. En hoe hij altijd weer zo snel aan nieuw personeel geraakt is mij ook een raadsel.

U wordt op queeste gestuurd – er zitten er drie in de basisset, van moeilijkheidsgraad moeilijk tot heel moeilijk tot bent u wel goed bij uw hoofd – en het enige wat van u wordt verwacht is overleven. Onderweg zult u om enkele gunsten worden gevraagd of enkele opdrachten toegestopt krijgen. U weigert die best niet want het zijn allemaal randvoorwaarden voor het bereiken van uw eeuwige roem.

U moet er wel het hoofdje bijhouden. Er zitten nogal wat fases in een beurt en als u niet oppast maakt u fouten. Dat kan soms in uw voordeel zijn, maar ook in uw nadeel en erger: u speelt verkeerd. Neem dus gerust de tijd om de spelregels goed te assimileren vooraleer u uw rugzak omdoet en hou het regelboek binnen hand- en leesbereik.

U begint uw queeste met drie helden. U gaat kreetjes van herkenning slaken als u de kaarten door uw handen laat gaan. Aragorn zit erin, Eowyn, Glóin, Gimli, Thalin, Théodred, Glorfindel, Legolas, Denethor de stadhouder en ga zo maar door. Ze beschikken per groepje van drie over een deck van dertig kaarten waarmee u aan de slag gaat. Daarin zitten bondgenoten (Gandalf bijvoorbeeld, die slechts kort maar erg hevig zijn opwachting maakt), uitrusting, gebeurtenissen en toverspreuken. U begint met zes handkaarten en trekt er bij het begin van elke beurt slechts één op hand. U moet dus ook een beetje zien te managen. Is uw trekstapeltje leeg moet u het spel uit zien te maken met wat er nog op tafel ligt en wat zich in uw handen bevindt. De afgelegde slechteriken daarentegen komen vrolijk terug als hun trekstapel is opgebruikt. Sauron, beste medespeler, speelt immers vals.

Als u uw kaartenarsenaal op tafel wilt uitbreiden moet u betalen. Invloedfiches die gelinkt zijn aan bepaalde vaardigheden waarover uw helden beschikken: leiderschap, wilskracht, tactiek en wijsheid. Bij het begin van elke ronde krijgt elke held één invloedfiche zakgeld. Het optimaliseren van het gebruik van uw invloedfiches is erg belangrijk. Uw buideltje blind leegkopen leidt meestal naar een gegarandeerde ondergang. Het feit dat elke held zijn eigen voorraad aan invloedfiches beheert en alle kaarten aan een bepaalde invloedsfeer zijn gelinkt die enkel met invloedfiches uit die invloedsfeer kunnen worden betaald maakt dit, zeker als u met een samengesteld deck speelt, een moeilijke evenwichtsoefening. Moeilijk, maar erg leuk.

U moet er ook voor zogen dat u zo snel mogelijk bondgenoten op tafel krijgt. Zij kunnen u bijstaan in het queesten en vechten en hun speciale vaardigheden zijn meestal ook niet te versmaden.

Speciale aandacht verdient de gevechtsfase. Hier wordt het ons echt niet gemakkelijk gemaakt. Kunt u tot op zekere hoogte zelf bepalen met welke vijanden u wanneer gaat rollebollen, er gaan momenten komen waarop u er gewoon niet aan kunt ontsnappen en de arena in móét. Daar komt nog eens bovenop dat deze vijanden, eens u met hen aan het bakkeleien bent, vechten tot de dood. Daar kunnen meerdere beurten overheen gaan. En alsof dat nog niet genoeg is vallen zij altijd eerst aan en worden ze door de heer Sauron himself nog eens extra voorzien van door ú niet te voorziene gemeenheden. U mag verdedigen, maar daarvoor moet u een nog niet getapt karakter beschikbaar hebben en daar zit ook een adder onder het gras. Elke actie die een karakter onderneemt maakt hem of haar, enkele uitzonderingen daargelaten, niet meer bruikbaar voor een andere actie. Kiest u ervoor om een karakter op queeste te laten gaan – u móét dat want anders kunt u het spel niet winnen – kunt u het in een latere fase niet gebruiken om bijvoorbeeld te vechten of te verdedigen. Dat maakt plannen en – als u niet alleen speelt – overleg met uw medespeler(s) enorm belangrijk.

Ook heel goed gevonden: uw gevaarmeter, die een bereik van 50 heeft, bij het begin van het spel wordt geijkt op de som van de graad van weerstand tegen dreiging van uw drie helden en tijdens het spel voortdurend wordt aangepast als u aan het queesten slaat – maakt u zich vooral geen illusies, meestal in negatieve zin. Bereikt de meter 50 mag u uw boeken dichtdoen. Als u op dat moment met meerdere spelers aan de gang bent moeten zij hun tocht zonder u verder zetten, al zullen zij zeker blijven openstaan voor uw deskundig zijlijnadvies.

Prachtig geïllustreerde kaarten hebben we hier ook, alleen wat aan de donkere kant. Maar dat is eigen aan het tijdperk waarin we ons bevinden, een periode die ongeveer 17 jaar bestrijkt voor het definitieve vertrek van Bilbo uit de gouw.

Thematisch topperdetopperdetop. Hier kan bijvoorbeeld – ik noem maar iets – Cargo Noir een punt aan zuigen van hier tot ginder. Ook wat opwinding betreft, want in LOTR: TCG loopt u voortdurend op de toppen van uw tenen. U dacht dat Im Jahr Des Drachen of Defenders Of The Realm qua wanhoop niet meer konden worden overtroffen? Ik geef u op een blaadje: als u dit op tafel legt gaat u niet alleen om uw moesje roepen, maar om álles wat nog maar naar het vrouwelijke geslacht ruikt dat zich in uw bloedlijn bevindt. Calculeer dus frustratie in als u uw tochten aanvat. En wat er ook met u en uw helden gebeurt: geef niet op. Op een bepaald moment wordt u beloond. Waarna u onze eigen vreselijke wereld – een wereld waaruit Sauron onmiddellijk krijsend zou weglopen – weer breed glimlachend tegemoet treedt.

Ziet u er niet tegenop om tijdens uw nachtelijke tochten langs de Anduin verdwaald te geraken, plots onder vuur te worden genomen door een Goblin sluipschutter, vervolgens achterna te worden gezeten door een heuveltrol om uiteindelijk midden in een roedel wargs terecht te komen mag u dit zeker niet laten liggen. En dit was nog maar een voorgerecht.

Fantasy Flight Games zou Fantasy Flight Games niet zijn als er niet al een oneindig aantal uitbreidingen in de pijplijn zitten. Uitbreidingen die het u mogelijk maken door het pimpen van uw decks het vals spelen van Sauron deskundig de kop in te drukken. De kraan zou vanaf mei van het jaar des Heren 2011 – onze tijdrekening – worden opengedraaid. U moet dan op zoek naar Gollum.

Veel geluk.

Dominique

 

The Lord Of The Rings: The Card Game

Nate French

Fantasy Flight Games, 2011

1 tot 2 spelers (meer met meerdere basissets) vanaf 13 jaar

60 minuten

 

 

7 gedachtes over “De Heer van de Ringen: Het Hondsmoeilijke Kaartspel

 1. Ik heb veel interesse in dit spel. Misschien kun je een vraag beantwoorden. Als je met meer dan twee spelers speelt heb je meerdere basissets nodig. Zijn deze basissets weer makkelijk uit elkaar te halen? Dus kun je de sets van twee verschillende eigenaren hier makkelijk voor gebruiken?
  Hoe krijg je het toch voor elkaar om die nieuwe spellen al zo snel te spelen?

  Like

 2. Ook ik heb een paar vragen n.a.v. dit spel.
  Hoe verhoudt zich de moeilijkheidsgraad in vergelijking met Space Hulk: Death Angel?
  Uit de plaatjes die ik van dit spel heb gezien lijkt het mechanisme enigszins op SH:DA. Is dit alleen visueel, of zijn er daadwerkelijk overeenkomsten?
  Alvast bedankt!

  Like

 3. Joran,
  Als je met meerdere spelers speelt kan ieder met zijn eigen, eventueel gepreconstrueerde, deck uit zijn eigen basisset spelen. De decks van de spelers worden tijdens het spelen niet met elkaar vermengd en ook de aflegstapels blijven gescheiden. Dat is dus makkelijk uit elkaar te houden. Af en toe kan er wel een kaart van een medespeler in je eigen speelveld opduiken maar dat is te overzien. Die kun je dan eventueel even markeren.

  Like

 4. madhobbit,
  Het is moeilijk, zoniet moeilijker maar het goede nieuws is dat je meer invloed op het spel kunt uitoefenen dan Space Hulk: Death Angel.
  Visueel zijn er overeenkomsten maar het speelt toch helemaal anders. Er is veel meer variatie ook. Je kunt ook veel beter anticiperen op wat er gebeurt dan bij Space Hulk: Death Angel.

  Like

 5. Hey,
  Ik vroeg me af waar je dit spel (Lord of the Rings Card game) aangekocht hebt.
  Heb je deze laten porten uit Amerika of is deze ook in België te vinden?
  Ik ben namelijke SUPERgeinteresseerd maar zie dat ze alweer moet aangevuld worden op hun site.
  Ik wou het liever eerste even vragen voor ik zware verzendingskosten betaal.
  Alvast bedankt
  Bram

  Like

 6. Hey,
  Ik vroeg me af waar je dit spel (Lord of the Rings Card game) aangekocht hebt.
  Heb je deze laten porten uit Amerika of is deze ook in België te vinden?
  Ik ben namelijke SUPERgeinteresseerd maar zie dat ze alweer moet aangevuld worden op hun site.
  Ik wou het liever eerste even vragen voor ik zware verzendingskosten betaal.
  Alvast bedankt
  Bram

  Like

 7. Dag Bram,
  Als je even zoekt vind je het zonder problemen in de betere Belgische (web)winkel, zoals Spelshop.be, of kun je het daar zeker bestellen.
  Dominique

  Like

Reacties zijn gesloten.