Zwermvest niet inbegrepen

Bugs is een eigenaardig kaartspelletje. Het heeft quasi niets om het lijf en toch is het erg verslavend.

Hoe zou dat toch komen?

Het doel van het spel? Het leegspelen van je hand om zo weinig mogelijk verliespunten te incasseren?

Het thema? Steeds weer aangroeiende insectenzwermen doorsturen naar het erf van je tegenstander in de hoop dat hij of zij de zwerm niet kan vergroten en die zwerm – alle kaarten op tafel – op hand moet nemen?

Of zou het dat weer op hand nemen van die kaarten kunnen zijn? Een actie die in bepaalde gevallen paradoxaal genoeg wel eens kan uitgroeien tot een mastermove. Al roep ik u ook op om nu ook weer niet tevéél risico’s te nemen.

Of zou het gewoon een reactie zijn op de denigrerende houding waarmee bepaalde veelspelers – zij zouden het woord ‘spelen’ eens letter per letter moeten ontleden – dit spelletje benaderen?

Of komt het misschien door de speciale actiekaarten? Het verdelgingsmiddel, het vlindernet, de plaag of de uitroeier die slechts beperkt voorhanden zijn maar zich bij hoge nood extreem handig tonen? En die je best niet te lang op handen houdt?

De eenvoudige spelregels misschien – niet minder dan acht spelregelboekjes in al evenveel talen – en meerbepaald de regel die u toelaat in één beurt hele insectenkolonies uit te roeien?

De subtiliteiten die u tijdens het lezen van de spelregels niet gaat kunnen doorgronden, maar pas tijdens het spelen hun ware, soms smerige, openbaren?

De snelheid van spelen wellicht?

De ondraaglijke – al laat u dat uiteraard niet merken – spanning die u overvalt als de speler links of rechts van u aan de beurt is?

De overvloed aan interactie misschien?

Het gevoel dat u nooit helemaal veilig bent, zelfs als u nog maar één kaart op hand hebt?

Ik zou het niet weten.

Ik weet alleen dat dit bij mijn spellenvrienden – niet de minste – heel goed is aangekomen en dat we enorm hebben gelachen.

Wij hebben immers gespeeld.

Dominique

 

Bugs

Keith Meyers

Valley Games, Inc. – 2010

3 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten